Witam
Niedawno rozpocząłem gruntowna przeróbkę mojego bolidu. Pod gumówkę poszła cala podłoga, wspawywane są wzmocnienia, nowe mocowania foteli, mocowanie pod pełną klatkę bezpieczeństwa, wymieniany jest cały układ elektryczny, itp itd, jednymi słowy totalna przebudowa.
Potrzebne jest również wzmocnienie przedniej zawiechy. Czy ktoś próbował wcisnąć w Corse B kompletne przednie zawieszenie z corsy C? (Sanie, wahacze, maglownice, piasty, amory) Na co zwrócić głównie uwagę. Jaką ewentualnie alternatywę można by tu zastosować?
Pyt2. Tarcze tył: od którego modelu najlepiej wziąć całą belkę z tarczami, nie wiem czy seryjnie była montowana takowa w CB lub tigrze? belkę brać z Astry 2?
P.S. Uwzględniając rozstaw kół w przednim i tylnym zawieszeniu, przód może zwiększyć się do 20mm max na stronę, tył do 25mm \s względem serii.
Dzieki za info i pozdro.
Konwersja zawieszenia CC -> CB
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Konwersja zawieszenia CC -> CB
a nie prościej zamontować twardsze zawieszenie dedykowane do corsy b?
na tył całej belki nie weźmiesz, trzeba przerabiać tą od corsy...
na tył całej belki nie weźmiesz, trzeba przerabiać tą od corsy...
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
moge sie mylic ale kojazy mi sie ze corsa C ma (sanki, wozek) jako przednie zawieszenie. a Corsa B ma inne rozwiazanie ( ale tu pewny nie jestem)
a SWAP tarczy na tyl masz opis w Manualach.
a SWAP tarczy na tyl masz opis w Manualach.
-
t7500
- Bez listowiec ;-)
Dzieki. Z belka widzę prosta sprawa. Czy ma ktoś może wymiarowanie tych flansz?
Corsa C ma układ zawieszenia oparty na saniach - mocne wahacze trójkątne, lepsza stabilizacja. Jest bardziej wytrzymały od CB (Cieniutki wzdłużny wahacz podparty od przodu prowadnicą.
Tak wyglada zawieszenie CB montowane z jednej strony na podłużnicy pod ścianą grodziowa, a z drugiej pod przednim panelem na zakończeniu podłużnicy.

A tak CC

(Zdjecia wziete z allegro)
Corsa C ma układ zawieszenia oparty na saniach - mocne wahacze trójkątne, lepsza stabilizacja. Jest bardziej wytrzymały od CB (Cieniutki wzdłużny wahacz podparty od przodu prowadnicą.
Tak wyglada zawieszenie CB montowane z jednej strony na podłużnicy pod ścianą grodziowa, a z drugiej pod przednim panelem na zakończeniu podłużnicy.

A tak CC

(Zdjecia wziete z allegro)
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
kiedys na forum byl link do goscia (jakiś chorwat zdaje sie ), który tigre 4x4 robił i wspawal zdaje się właśnie sanie z calibry. Natomiast nie słyszałem, żeby ktoś do corsy b wsadzał sanki (nawet do tych szybkich
zazwyczaj leci grubszy przedni stabilizator + komplet rozpórek na przód ewentualnie klatka z zastrzałami do punktów mocowań zawieszenia.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
tak gwoli scislosci to wahacze w CB jak i C sa poprzecznet7500 pisze:Corsa C ma układ zawieszenia oparty na saniach - mocne wahacze trójkątne, lepsza stabilizacja. Jest bardziej wytrzymały od CB (Cieniutki wzdłużny wahacz podparty od przodu prowadnicą.
mysle ze nie ma powodu kombinowac z tym zawiasem bo tak jak kolega wyzej napisal nikt tego nie robil ani wkladajac 2.0, ani w rajdowkach nawet