Konwersja zawieszenia CC -> CB

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
t7500
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Konwersja zawieszenia CC -> CB

Post autor: t7500 »

Witam
Niedawno rozpocząłem gruntowna przeróbkę mojego bolidu. Pod gumówkę poszła cala podłoga, wspawywane są wzmocnienia, nowe mocowania foteli, mocowanie pod pełną klatkę bezpieczeństwa, wymieniany jest cały układ elektryczny, itp itd, jednymi słowy totalna przebudowa.

Potrzebne jest również wzmocnienie przedniej zawiechy. Czy ktoś próbował wcisnąć w Corse B kompletne przednie zawieszenie z corsy C? (Sanie, wahacze, maglownice, piasty, amory) Na co zwrócić głównie uwagę. Jaką ewentualnie alternatywę można by tu zastosować?

Pyt2. Tarcze tył: od którego modelu najlepiej wziąć całą belkę z tarczami, nie wiem czy seryjnie była montowana takowa w CB lub tigrze? belkę brać z Astry 2?

P.S. Uwzględniając rozstaw kół w przednim i tylnym zawieszeniu, przód może zwiększyć się do 20mm max na stronę, tył do 25mm \s względem serii.

Dzieki za info i pozdro.
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Re: Konwersja zawieszenia CC -> CB

Post autor: kruszyn1 »

a nie prościej zamontować twardsze zawieszenie dedykowane do corsy b?

na tył całej belki nie weźmiesz, trzeba przerabiać tą od corsy...
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

moge sie mylic ale kojazy mi sie ze corsa C ma (sanki, wozek) jako przednie zawieszenie. a Corsa B ma inne rozwiazanie ( ale tu pewny nie jestem)
a SWAP tarczy na tyl masz opis w Manualach.
t7500
Bez listowiec ;-)

Post autor: t7500 »

Dzieki. Z belka widzę prosta sprawa. Czy ma ktoś może wymiarowanie tych flansz?

Corsa C ma układ zawieszenia oparty na saniach - mocne wahacze trójkątne, lepsza stabilizacja. Jest bardziej wytrzymały od CB (Cieniutki wzdłużny wahacz podparty od przodu prowadnicą.

Tak wyglada zawieszenie CB montowane z jednej strony na podłużnicy pod ścianą grodziowa, a z drugiej pod przednim panelem na zakończeniu podłużnicy.
Obrazek

A tak CC
Obrazek

(Zdjecia wziete z allegro)
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

kiedys na forum byl link do goscia (jakiś chorwat zdaje sie ), który tigre 4x4 robił i wspawal zdaje się właśnie sanie z calibry. Natomiast nie słyszałem, żeby ktoś do corsy b wsadzał sanki (nawet do tych szybkich ;) zazwyczaj leci grubszy przedni stabilizator + komplet rozpórek na przód ewentualnie klatka z zastrzałami do punktów mocowań zawieszenia.
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

t7500 pisze:Corsa C ma układ zawieszenia oparty na saniach - mocne wahacze trójkątne, lepsza stabilizacja. Jest bardziej wytrzymały od CB (Cieniutki wzdłużny wahacz podparty od przodu prowadnicą.
tak gwoli scislosci to wahacze w CB jak i C sa poprzeczne :oko:
mysle ze nie ma powodu kombinowac z tym zawiasem bo tak jak kolega wyzej napisal nikt tego nie robil ani wkladajac 2.0, ani w rajdowkach nawet
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”