teraz mozna latwiej kupic silniczek do swapa
nowe przepisy - nr silnika
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
- cyberpooh
- Weteran
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
nowe przepisy - nr silnika
dzisiaj weszly nowe przepisy, wedlgu ktorych silnik jest traktowany jak kazda inna czesc zamienna samochodu i jego numer nie jest wpisywany do dowodu rejestracyjnego.
Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
-
PETERS
- Swój
Oj właśnie, też jestem ciekawy, co by było jakbym władował teraz powiedzmy c16nz - konstrukcyjnie to samo, auto przystosowane do takiego silnika. Ale to chyba nie jest do końca tak... numery są, tylko nie w dowodzie, i kest o tyle łatwiej, że po wymianie silnika zgłasza się to tylko do urzędu, ale jest łatwiej i taniej bo się dowodu nie zmienia (no bo niema tam numerów) czy może się myle??
No bo interesują mnie tu 2 kwestie:
- wstawienie silnika o innej pojemności (ale takiego jaki jest seryjnie w tych autach)
- wstawienie całkiem innego silnika
No bo interesują mnie tu 2 kwestie:
- wstawienie silnika o innej pojemności (ale takiego jaki jest seryjnie w tych autach)
- wstawienie całkiem innego silnika
Corsa A 1.2i 93r.

-
PETERS
- Swój
D12 kupujesz corsę powiedzmy 1.0 - w papierkach jest 1.0 a więc płacisz takie ubezpieczenie po czym wstawiasz większy silnik. Ubezpieczalnie są łapczywe i na 98,7%
nie przepuszczą tego, a więc też się zgodzę, że nowelizacja to kwestia czasu - chyba, że jest to już jakoś uregulowane. Przydało by się zamieścić linka do tej ustawy?!?
Corsa A 1.2i 93r.

-
kristo
- Weteran
- Kontakt:
Właśnie że nie. Nigdzie nie musisz zgłaszać- nawet u urzędzie.UcHO pisze:Numeru nie bedzie w dowodzie, ale w karcie pojazdu bedzie, wiec jedno i to samo, znika tylko jedno pole w dowodzie, chcac zmienic silnik i tak trzeba go bedzie wbic w ksiazke, gdyz nie sprzedaz tego auta pozniejGłupi przepis
Teraz to tak samo jak skrzynia- też są numeryseryjne.

-
koch_mar
- Nowy
- Kontakt:
dobra ale chyba nie kazdy samochod ma karte pojazdu, bo ja chyba nie mam; ale istnieje cos takiego jak centralny rejestr pojazdow, a dostep do niego maja w stacjach diagnostycznych, wiec jak sie jedzie na przeglad to i tak mozna sprawdzic jaki jest nr silnika mimo iz jest nowy dowod; ja nic z tego nie kumam, jak sie zaklada silnik o wiekszej poj. to i tgak trzeba chyba to zglosic
Opel Corsa 1.4 Si [url=http://corsa_b.fm.interia.pl][img]http://corsa_b.fm.interia.pl/jendrek.png[/img][/url]
CORSA SPRZEDANA
CORSA SPRZEDANA
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
dokładnie tak jest!!UcHO pisze:Numeru nie bedzie w dowodzie, ale w karcie pojazdu bedzie, wiec jedno i to samo, znika tylko jedno pole w dowodzie, chcac zmienic silnik i tak trzeba go bedzie wbic w ksiazke, gdyz nie sprzedaz tego auta pozniejGłupi przepis
dodam jeszcze że kierowca którego pojazd będzie miał takową karte a nie będzie jej posiadał przy sobie to sprawa zostanie zakończona mandatem karnym
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Kozzi ,tzn. ze jesli mam ksiazke pojazdu to mam ja wozic caly czas przy sobie?jak to jest ,bo nie czaje specjalnmie 
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy
-
kozzi
- Weteran
yyyy........ po co mi twoja książka?? masz mieć karte pojazdu!! ale jeszcze jej nie wydają (tzn. mnie nie wydali we wrzesniu jak dowód wymieniałem
)
@Kristo
czego nie łapiesz??
@Kristo
czego nie łapiesz??
- -=kLaRi=-
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
heh ,chodzilo mi o karte .teraz juz wydaja .
Mam taka ,tam sa numery silnika.Ale przeciez nie musze jej wozic ze soba.Od tego jest dowod przeciez
Mam taka ,tam sa numery silnika.Ale przeciez nie musze jej wozic ze soba.Od tego jest dowod przeciez
Kiedyś CORSCHE
Corsa B 1994 c20xe... 
-
kozzi
- Weteran
szczerze Wam powiem że niewiem bo żaden przepis tego nie precyzuje-=kLaRi=- pisze:Mam taka ,tam sa numery silnika.Ale przeciez nie musze jej wozic ze soba.Od tego jest dowod przeciez
ja bym radził wozić
na mnie proszę się nie oglądać bo jeszcze nigdy w życiu nie dostałem mandatu
-
big_joe
- Świeżak
- Kontakt:
Ja czytałem ze samochody które niemaja wpisanego w dowodzie numeru silnika musi byc napisane ze brak takich numerów
Nic nie kumam juz po przeczytaniu tych postów a juz myslałem ze czeka mnie zmiana silnika bezproblemowa:/
Opel Corsa 1.2 OHC 92r. [moze kiedys wstawie silnik 2.0 od calibry i wydusze 300 KM]
-
UcHO
- Weteran
- Kontakt:
Klari: nie mam przy sobie karty pojazdu, bo tez jej nie woze, ale z tego co pamietam to gdzies jest w niej napisane ze nie trzeba jej wozic bo i tak policja ma numery seryjne w ogolnokrajowej ewidencji wiec jak beda chcieli sprawdzic to i tak sprawdza
a co do przepisu, jest maksymalnie glupi, bo jest wyrazny przepis ze zmieniajac silnik w samochodzie trzeba to koniecznie zglosic i zmienic wpis w ksiazce pojazdu, tam jest kilka stron miejsca na zmiane silnikow
p.s.
daleko nam jeszcze do niemiec by zmieniac sobie silniki jak piora od wycieraczek
a co do przepisu, jest maksymalnie glupi, bo jest wyrazny przepis ze zmieniajac silnik w samochodzie trzeba to koniecznie zglosic i zmienic wpis w ksiazce pojazdu, tam jest kilka stron miejsca na zmiane silnikow
p.s.
daleko nam jeszcze do niemiec by zmieniac sobie silniki jak piora od wycieraczek
-
kozzi
- Weteran
taaaaaUcHO pisze:Klari: nie mam przy sobie karty pojazdu, bo tez jej nie woze, ale z tego co pamietam to gdzies jest w niej napisane ze nie trzeba jej wozic bo i tak policja ma numery seryjne w ogolnokrajowej ewidencji wiec jak beda chcieli sprawdzic to i tak sprawdza![]()
czyli nic się nie zmienia tylko dodali dla utrudnienia kolejny dokument do pilnowaniaUcHO pisze:a co do przepisu, jest maksymalnie glupi, bo jest wyrazny przepis ze zmieniajac silnik w samochodzie trzeba to koniecznie zglosic i zmienic wpis w ksiazce pojazdu, tam jest kilka stron miejsca na zmiane silnikow![]()
- =JUHol=
- Weteran
- Kontakt:
eee... nie no bzdura z ta karta... jak ktos ci buchnie auto z karta pojazdu to chocby sie zesrac nie odzyska sie go... jest tak jak w niemczech masz maly i duzy Brief. Duzy lezy w domku a maly masz przy sobie i tylko przy sprzedazy przekazujesz karte pojazdu kolejnemu wlascicielowi...
Co do numerow silnika - Nie ma ich! tak samo nie ma nigdzie numeru od włącznika świateł tak teraz nie ma numeru silnika nigdzie - dokladnie to samo! co do pojemnosci tez o tym myslalem, jak sobie panstwo chce to rozwiazac
moge zniszczyc u siebie numer na ktorym widac pojemnosc i mowic ze mam 1,4 i placic 50% tego co teraz.

Co do numerow silnika - Nie ma ich! tak samo nie ma nigdzie numeru od włącznika świateł tak teraz nie ma numeru silnika nigdzie - dokladnie to samo! co do pojemnosci tez o tym myslalem, jak sobie panstwo chce to rozwiazac
uwierz mi ze tylko w Polsce sie zmienia silniki na ogromna skale...UcHO pisze:daleko nam jeszcze do niemiec by zmieniac sobie silniki jak piora od wycieraczek

-
PETERS
- Swój
=JUHol= liczy się taka pojemność jaka jest w ewidencji.
Chociaż w dowodzie jest pojemność, więc przy zmianie silnika na większy dowód trzeba zmienić (teoretycznie). A więc ktoś to napewno będzie to kontrolował i jeżeli się okaże, że silnik jest większy - znając polskie firmy ubezpieczeniowe - kara będzie duża.
Z tych przepisów to nie wyjdzie, trzeba iść do diagnosty i się spytać - bo on podbija to wie co można a co nie. Komu się przegląd kończy
??
Chociaż w dowodzie jest pojemność, więc przy zmianie silnika na większy dowód trzeba zmienić (teoretycznie). A więc ktoś to napewno będzie to kontrolował i jeżeli się okaże, że silnik jest większy - znając polskie firmy ubezpieczeniowe - kara będzie duża.
Z tych przepisów to nie wyjdzie, trzeba iść do diagnosty i się spytać - bo on podbija to wie co można a co nie. Komu się przegląd kończy
Corsa A 1.2i 93r.

-
UcHO
- Weteran
- Kontakt:
Juhol: masz racje, u nas jest podobnie jak w niemczech duzy i maly brief, u nas duzym jest karta pojazdu
ja rejestrowalem swoj samochod miesiac temu i w dowodzie nie mam numerow silnika, jedynie nadwozia, za to numery silnika mam wyszczegolnione w ksiazce, swoja droga numery silnika poznałem dopiero na przegladzie bo niemcy go nigdzie nie wpisuja
ja rejestrowalem swoj samochod miesiac temu i w dowodzie nie mam numerow silnika, jedynie nadwozia, za to numery silnika mam wyszczegolnione w ksiazce, swoja droga numery silnika poznałem dopiero na przegladzie bo niemcy go nigdzie nie wpisuja
-
kozzi
- Weteran
Panowie to kto mi odpowie na takie pytanie: wymieniałem dowód we wrześniu i nikt mi nie wydał tej karty pojazdu!! dlaczego?? skoro w dowodzie niema numeru silnika.
-
el-studento
- Nowy
- Kontakt:
kotlin ja tez mam w dowodzie nr silnika, a se wsadzilem inny i jak narazie jest takie zamieszanie ze kur*a nie wiem juz co robic wiec jezdze sobie az mnie zlapia, a jak mnie zlapia to napisze wam szczegolowo co trzeba miec a czego nie i jakie konsekwencje za to grorza
:D:D
CORSA A RULLES... tylko robic nie ma komu
- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
to sie ciesz bo to jest 500zł wydatek..kozzi pisze:Panowie to kto mi odpowie na takie pytanie: wymieniałem dowód we wrześniu i nikt mi nie wydał tej karty pojazdu!! dlaczego?? ....
karta pojazdu jest wydawana przy pierwszej rejstracji czyli dostają ją nowe auta i te sprowdzone podczas pierwszej rejstracji w polsce..
Ja rejstrowalem rok temu (pierwsza w polsce rejstracja) ksiazke pojazdu dostalem, a raczej zaplacielem 500zl za korva pare kartek..
A obowiazku wozenia karty nie ma, karte trzyma sie w domu i oddaje przy sprzedazy nastepnemu wlasciecilowi i tak na podobienstwo briefu niemieckiego ma to byc taki rodowod samochodu..od pierwszej rejstracji do złomowanie
Było c14se
- geo022
- Swój
- Kontakt:
hej:) sluchajcie -niedawno u mnie na wydziale byl temu poświecony wykladzik -taki mini
ale byl
i z tego co mowili to jest tak ze
-ksiązka pojazdu-na bank lezy w domu i nie woźisz jej a dajesz ją nowemu właścicielowi
- co do numerkow silnika to mamy stare i nowe dowody i:
a) nowe dowody nie mają numerków silniczka i spoko-bo to juz nikomu nie potrzebne
b)stare dowody mają numerki silnika wbite ale one są nieważne -mówili ze poweidzmy masz nr c12nz 000001 a wstawisz c12nz 9843254 i kazdy to moze sprawdzić jaki masz teraz silnik ale nie może sie do tego przyczepic bo mamy teraz juz takie prawo
Nie ornetuje się bo nic nie mówili o zmianach pojemności ale jak tylko się dowiem to dam znać natomiast powyższe info które napisałem jest pewne :]
-ksiązka pojazdu-na bank lezy w domu i nie woźisz jej a dajesz ją nowemu właścicielowi
- co do numerkow silnika to mamy stare i nowe dowody i:
a) nowe dowody nie mają numerków silniczka i spoko-bo to juz nikomu nie potrzebne
b)stare dowody mają numerki silnika wbite ale one są nieważne -mówili ze poweidzmy masz nr c12nz 000001 a wstawisz c12nz 9843254 i kazdy to moze sprawdzić jaki masz teraz silnik ale nie może sie do tego przyczepic bo mamy teraz juz takie prawo
Nie ornetuje się bo nic nie mówili o zmianach pojemności ale jak tylko się dowiem to dam znać natomiast powyższe info które napisałem jest pewne :]
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
siema, to ja tylko dpisze swoj glos za tym, że : tak, karty pojazdu sie ze soba nie wozi i mandatu wlepic za bark karty przy kontroli drogowej nawet kozzi nie może 
poza tym, dlaczego niby OC zależy od pojemności silnika?
no i na koniec, nie ma co kombinowac, jak trza gdzies te numery zglaszać to trzeba i kropka. i nie ma co biadolić, a jak za drogo to hujalnogi kupować, one jeszcze dowodów ani kart pojazdu nie maja
PS. sorki
poza tym, dlaczego niby OC zależy od pojemności silnika?
no i na koniec, nie ma co kombinowac, jak trza gdzies te numery zglaszać to trzeba i kropka. i nie ma co biadolić, a jak za drogo to hujalnogi kupować, one jeszcze dowodów ani kart pojazdu nie maja
PS. sorki