nowe przepisy - nr silnika

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

nowe przepisy - nr silnika

Post autor: cyberpooh »

dzisiaj weszly nowe przepisy, wedlgu ktorych silnik jest traktowany jak kazda inna czesc zamienna samochodu i jego numer nie jest wpisywany do dowodu rejestracyjnego.

teraz mozna latwiej kupic silniczek do swapa :)
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

Pisałem o tym w temacie o swapie.
Ciekawe kiedy wejdzie nowelizacja, jak wykryją jakie ludzie wałki robią na oc :oko:
Obrazek
PETERS
Swój

Post autor: PETERS »

Oj właśnie, też jestem ciekawy, co by było jakbym władował teraz powiedzmy c16nz - konstrukcyjnie to samo, auto przystosowane do takiego silnika. Ale to chyba nie jest do końca tak... numery są, tylko nie w dowodzie, i kest o tyle łatwiej, że po wymianie silnika zgłasza się to tylko do urzędu, ale jest łatwiej i taniej bo się dowodu nie zmienia (no bo niema tam numerów) czy może się myle??

No bo interesują mnie tu 2 kwestie:
- wstawienie silnika o innej pojemności (ale takiego jaki jest seryjnie w tych autach)
- wstawienie całkiem innego silnika
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

kristo pisze: Ciekawe kiedy wejdzie nowelizacja, jak wykryją jakie ludzie wałki robią na oc :oko:
Możesz coś więcej na ten temat...... napisać ?
STOP Pijanym kierowcom
PETERS
Swój

D12 kupujesz corsę powiedzmy 1.0 - w papierkach jest 1.0 a więc płacisz takie ubezpieczenie po czym wstawiasz większy silnik. Ubezpieczalnie są łapczywe i na 98,7% 8-) nie przepuszczą tego, a więc też się zgodzę, że nowelizacja to kwestia czasu - chyba, że jest to już jakoś uregulowane. Przydało by się zamieścić linka do tej ustawy?!?
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

Numeru nie bedzie w dowodzie, ale w karcie pojazdu bedzie, wiec jedno i to samo, znika tylko jedno pole w dowodzie, chcac zmienic silnik i tak trzeba go bedzie wbic w ksiazke, gdyz nie sprzedaz tego auta pozniej :( Głupi przepis
kristo
Weteran
Kontakt:

UcHO pisze:Numeru nie bedzie w dowodzie, ale w karcie pojazdu bedzie, wiec jedno i to samo, znika tylko jedno pole w dowodzie, chcac zmienic silnik i tak trzeba go bedzie wbic w ksiazke, gdyz nie sprzedaz tego auta pozniej :( Głupi przepis
Właśnie że nie. Nigdzie nie musisz zgłaszać- nawet u urzędzie.
Teraz to tak samo jak skrzynia- też są numeryseryjne.
Obrazek
koch_mar
Nowy
Kontakt:

Post autor: koch_mar »

dobra ale chyba nie kazdy samochod ma karte pojazdu, bo ja chyba nie mam; ale istnieje cos takiego jak centralny rejestr pojazdow, a dostep do niego maja w stacjach diagnostycznych, wiec jak sie jedzie na przeglad to i tak mozna sprawdzic jaki jest nr silnika mimo iz jest nowy dowod; ja nic z tego nie kumam, jak sie zaklada silnik o wiekszej poj. to i tgak trzeba chyba to zglosic
Opel Corsa 1.4 Si [url=http://corsa_b.fm.interia.pl][img]http://corsa_b.fm.interia.pl/jendrek.png[/img][/url]

CORSA SPRZEDANA
kristo
Weteran
Kontakt:

Obrazek
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

UcHO pisze:Numeru nie bedzie w dowodzie, ale w karcie pojazdu bedzie, wiec jedno i to samo, znika tylko jedno pole w dowodzie, chcac zmienic silnik i tak trzeba go bedzie wbic w ksiazke, gdyz nie sprzedaz tego auta pozniej :( Głupi przepis
dokładnie tak jest!!
dodam jeszcze że kierowca którego pojazd będzie miał takową karte a nie będzie jej posiadał przy sobie to sprawa zostanie zakończona mandatem karnym :lol:
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Kozzi ,tzn. ze jesli mam ksiazke pojazdu to mam ja wozic caly czas przy sobie?jak to jest ,bo nie czaje specjalnmie :/
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
kristo
Weteran
Kontakt:

kozzi pisze:
dokładnie tak jest!!
dodam jeszcze że kierowca którego pojazd będzie miał takową karte a nie będzie jej posiadał przy sobie to sprawa zostanie zakończona mandatem karnym :lol:
Teraz to już zgłupiałem.......
Obrazek
kozzi
Weteran

yyyy........ po co mi twoja książka?? masz mieć karte pojazdu!! ale jeszcze jej nie wydają (tzn. mnie nie wydali we wrzesniu jak dowód wymieniałem :oko: )

@Kristo
czego nie łapiesz??
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

heh ,chodzilo mi o karte .teraz juz wydaja .
Mam taka ,tam sa numery silnika.Ale przeciez nie musze jej wozic ze soba.Od tego jest dowod przeciez
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
kozzi
Weteran

-=kLaRi=- pisze:Mam taka ,tam sa numery silnika.Ale przeciez nie musze jej wozic ze soba.Od tego jest dowod przeciez
szczerze Wam powiem że niewiem bo żaden przepis tego nie precyzuje :bardzozly:
ja bym radził wozić :oko: bo po co płacić za niewinność :lol:
na mnie proszę się nie oglądać bo jeszcze nigdy w życiu nie dostałem mandatu :-D :grin: (odpukać)
big_joe
Świeżak
Kontakt:

Post autor: big_joe »

Ja czytałem ze samochody które niemaja wpisanego w dowodzie numeru silnika musi byc napisane ze brak takich numerów :) Nic nie kumam juz po przeczytaniu tych postów a juz myslałem ze czeka mnie zmiana silnika bezproblemowa:/
Opel Corsa 1.2 OHC 92r. [moze kiedys wstawie silnik 2.0 od calibry i wydusze 300 KM]
UcHO
Weteran
Kontakt:

Klari: nie mam przy sobie karty pojazdu, bo tez jej nie woze, ale z tego co pamietam to gdzies jest w niej napisane ze nie trzeba jej wozic bo i tak policja ma numery seryjne w ogolnokrajowej ewidencji wiec jak beda chcieli sprawdzic to i tak sprawdza :lol:
a co do przepisu, jest maksymalnie glupi, bo jest wyrazny przepis ze zmieniajac silnik w samochodzie trzeba to koniecznie zglosic i zmienic wpis w ksiazce pojazdu, tam jest kilka stron miejsca na zmiane silnikow :lol:
p.s.
daleko nam jeszcze do niemiec by zmieniac sobie silniki jak piora od wycieraczek :oko:
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

UcHO pisze: p.s.
daleko nam jeszcze do niemiec by zmieniac sobie silniki jak piora od wycieraczek :oko:
tylko ze w niemczech musi przejsc TUV czyli koszt od 500 do 1000 ojro... :lol:
Obrazek
kozzi
Weteran

UcHO pisze:Klari: nie mam przy sobie karty pojazdu, bo tez jej nie woze, ale z tego co pamietam to gdzies jest w niej napisane ze nie trzeba jej wozic bo i tak policja ma numery seryjne w ogolnokrajowej ewidencji wiec jak beda chcieli sprawdzic to i tak sprawdza :lol:
taaaaa
UcHO pisze:a co do przepisu, jest maksymalnie glupi, bo jest wyrazny przepis ze zmieniajac silnik w samochodzie trzeba to koniecznie zglosic i zmienic wpis w ksiazce pojazdu, tam jest kilka stron miejsca na zmiane silnikow :lol:
czyli nic się nie zmienia tylko dodali dla utrudnienia kolejny dokument do pilnowania :(
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

eee... nie no bzdura z ta karta... jak ktos ci buchnie auto z karta pojazdu to chocby sie zesrac nie odzyska sie go... jest tak jak w niemczech masz maly i duzy Brief. Duzy lezy w domku a maly masz przy sobie i tylko przy sprzedazy przekazujesz karte pojazdu kolejnemu wlascicielowi...

Co do numerow silnika - Nie ma ich! tak samo nie ma nigdzie numeru od włącznika świateł tak teraz nie ma numeru silnika nigdzie - dokladnie to samo! co do pojemnosci tez o tym myslalem, jak sobie panstwo chce to rozwiazac :-? moge zniszczyc u siebie numer na ktorym widac pojemnosc i mowic ze mam 1,4 i placic 50% tego co teraz.
UcHO pisze:daleko nam jeszcze do niemiec by zmieniac sobie silniki jak piora od wycieraczek :oko:
uwierz mi ze tylko w Polsce sie zmienia silniki na ogromna skale... :oko:
Obrazek
PETERS
Swój

=JUHol= liczy się taka pojemność jaka jest w ewidencji.
Chociaż w dowodzie jest pojemność, więc przy zmianie silnika na większy dowód trzeba zmienić (teoretycznie). A więc ktoś to napewno będzie to kontrolował i jeżeli się okaże, że silnik jest większy - znając polskie firmy ubezpieczeniowe - kara będzie duża.

Z tych przepisów to nie wyjdzie, trzeba iść do diagnosty i się spytać - bo on podbija to wie co można a co nie. Komu się przegląd kończy 8-) ??
Corsa A 1.2i 93r.

Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Juhol: masz racje, u nas jest podobnie jak w niemczech duzy i maly brief, u nas duzym jest karta pojazdu
ja rejestrowalem swoj samochod miesiac temu i w dowodzie nie mam numerow silnika, jedynie nadwozia, za to numery silnika mam wyszczegolnione w ksiazce, swoja droga numery silnika poznałem dopiero na przegladzie bo niemcy go nigdzie nie wpisuja :-P
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

no o to chodzi... teraz w Polsce tez nie chca nigdzie numeru wypisywac... czyli jak sie zdupi 1,4 to wkladasz sobie inne 1,4 i masz wszystko w dupie, a jak ze zmiana pojemnosci - zobaczymy
Obrazek
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Kontakt:

Post autor: D12 »

Karta pojazdu to jak dla mnie dodatkowy dokument, za który trzeba zapłacic w urzędzie przy rejestracji samochodu. Głównie go potrzebuje skarbówka do rozliczeń. Silnik to jak np:) kawałek blachy drzwi lub maska zmienisz, masz inne i jeździsz.
STOP Pijanym kierowcom
kozzi
Weteran

Panowie to kto mi odpowie na takie pytanie: wymieniałem dowód we wrześniu i nikt mi nie wydał tej karty pojazdu!! dlaczego?? skoro w dowodzie niema numeru silnika.
Awatar użytkownika
Kotlin
Swój
Imię: Rafał
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Kotlin »

A mi sie wydaje ze karte musza miec wszytskie piojazdy wyprodukowane i sprowadzone, po ktoryms tam roku(chyba 99). Jja rejestrujac corse rok temu nie dostalem karty i jej nie musze miec. Ale w dowodzie mam numery silnika i teraz co jest nie moge zmienic silnika?? :zakrecony:
el-studento
Nowy
Kontakt:

Post autor: el-studento »

kotlin ja tez mam w dowodzie nr silnika, a se wsadzilem inny i jak narazie jest takie zamieszanie ze kur*a nie wiem juz co robic wiec jezdze sobie az mnie zlapia, a jak mnie zlapia to napisze wam szczegolowo co trzeba miec a czego nie i jakie konsekwencje za to grorza :D:D:D
CORSA A RULLES... tylko robic nie ma komu
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

kozzi pisze:Panowie to kto mi odpowie na takie pytanie: wymieniałem dowód we wrześniu i nikt mi nie wydał tej karty pojazdu!! dlaczego?? ....
to sie ciesz bo to jest 500zł wydatek.. :(

karta pojazdu jest wydawana przy pierwszej rejstracji czyli dostają ją nowe auta i te sprowdzone podczas pierwszej rejstracji w polsce..

Ja rejstrowalem rok temu (pierwsza w polsce rejstracja) ksiazke pojazdu dostalem, a raczej zaplacielem 500zl za korva pare kartek.. :bardzozly:

A obowiazku wozenia karty nie ma, karte trzyma sie w domu i oddaje przy sprzedazy nastepnemu wlasciecilowi i tak na podobienstwo briefu niemieckiego ma to byc taki rodowod samochodu..od pierwszej rejstracji do złomowanie
Było c14se
Awatar użytkownika
geo022
Swój
Kontakt:

Post autor: geo022 »

hej:) sluchajcie -niedawno u mnie na wydziale byl temu poświecony wykladzik -taki mini :P ale byl :) i z tego co mowili to jest tak ze
-ksiązka pojazdu-na bank lezy w domu i nie woźisz jej a dajesz ją nowemu właścicielowi
- co do numerkow silnika to mamy stare i nowe dowody i:
a) nowe dowody nie mają numerków silniczka i spoko-bo to juz nikomu nie potrzebne
b)stare dowody mają numerki silnika wbite ale one są nieważne -mówili ze poweidzmy masz nr c12nz 000001 a wstawisz c12nz 9843254 i kazdy to moze sprawdzić jaki masz teraz silnik ale nie może sie do tego przyczepic bo mamy teraz juz takie prawo

Nie ornetuje się bo nic nie mówili o zmianach pojemności ale jak tylko się dowiem to dam znać natomiast powyższe info które napisałem jest pewne :]
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

siema, to ja tylko dpisze swoj glos za tym, że : tak, karty pojazdu sie ze soba nie wozi i mandatu wlepic za bark karty przy kontroli drogowej nawet kozzi nie może ;)
poza tym, dlaczego niby OC zależy od pojemności silnika?
no i na koniec, nie ma co kombinowac, jak trza gdzies te numery zglaszać to trzeba i kropka. i nie ma co biadolić, a jak za drogo to hujalnogi kupować, one jeszcze dowodów ani kart pojazdu nie maja :) :lol: :lol: :lol:

PS. sorki :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”