Jakie amortyzatory wybrać?

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
baca358
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: baca358 »

Markos Ty masz takie same amorki jak wow, z jakiej serii spax one pochodzą? Jestes z nich zadowolony? Rozmawiałem ze znajomymi z niemiec i spax nie ma tam dobrej opini, jest tylko jeden przedstawiciel na całe niemcy ;) pytam bo tez zastanwiam się jakie amorki kupić.
pozdrawim :lol:
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

To ja odpowiem.
Z serii krotszych amorow i z regulacja.
W internecie jest kilka katalogow.
B x14sz
Awatar użytkownika
baca358
Świeżak

Post autor: baca358 »

To wiem ze skrucone i regulowane, ale napewno spax ma podział amorków na model tak samo jak bilstein b6,b8 o to mi chodzi :)
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

gdybys zajrzal na strone spaxa, to wiedzialbys, ze spax nie ma roznych serii posrod regulowanych amortyzatorow. regulowane sa tylko jedne. nieregulowane tez sa tylko jedne. jest jeszcze gwint, ale o tym zdaje sie nie rozmawiamy...

ps.jeden:
jesli chodzi o niemcy, to masz zle informacje - znam conajmniej 2 firmy zajmujace sie sprzedaza spaxa w tym kraju...
z iloma osobami rozmawiales, ze mozesz stwierdzic, ze spax nie cieszy sie tam dobra opinia? :-?
nawet jesli tak jest, to nie ma im sie co dziwic. maja bilsteina, maja kw, maja h&r, maja eibacha, to po co maja sie podniecac czyms co nie jest niemieckie?

ps.dwa:
dowodem na twoje bardzo, bardzo rzadkie odweidziny na forum jest pytanie:
- markos, czy jestes zadowolony ze spaxa? :lol:

czy mozemy zamknac juz temat...? walkujemy to samo milion pierwszy raz :x

EDIT: spax posiada w regulowanej serii 2, albo 3 dlugosci amortyzatorow. jest to dokladnie to samo, ale dostosowane do roznej dlugosci sprezyn.
Ostatnio zmieniony 6 sie 2004, o 17:13 przez !markos, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Post autor: Kurbat »

na razie temat mozna zawiesic, nie koniecznie zamykać.
jak jeszcze jakieś sie pojawia nowe pytania albo rozwiazania to proponuje tu dopisać.

ja na razie bede kombinował z ustawieniem zawieszenia. jak bede miał jakieś konkretne rezultaty to zapodam w tym temacie.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Kurbat pisze:ja na razie bede kombinował z ustawieniem zawieszenia
a co chesz tam ustawiac oprocz zbieznosci...? :0
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

ustawiać chce koła /--\

na razie dopiero staram sie dowiedziec czegos wiecej wiec nie bede lal wody dopoki nie wiem dokladnie o co chodzi
Corstek
Nowy
Kontakt:

Ten widok to rozumiem, ze od przodu patrzac czyli kola w negatyw.

To dobry pomysl byle nie przegiac, bo opony bedzie cielo wewnatrz, ale jak ma sie seryjna wysokosc to trzeba wuraznie powiedziec, zeby tak ustawili - ja mam np. ok. -1.20 na seryjnej wysokosci.

Jak mialem obnizony 3cm to oscywlowalo w granicach -2.40 nawet i troche krzywo oponki scielo (przydalaby sie zamiana stron raz w sezonie)

PS: Widzialem Cie dzisiaj Markos na tylach galerii mokotow za 5 14.
Jak tylko zobaczylem grill to pierwsze skojazenie okazalo sie prawdziwe.

PS2: Sprawdzalem zawieszenie w lancerze evo 8 i nie szlo go ugiac choc o milimetr i to mi sie wlasnie podoba - wysoki zawias, a twardy i wogole...
B x14sz
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

bez przerobki otworow w amortyzatorach nie zmienisz katow nachylenia kol. ewentualnie specjalna sruba. nawet jesli cos uda sie zrobic, to nie w stopniu umozliwiajacym wplyniecie na zachowanie samochodu.

po obnizeniu negatyw zrobi sie sam :oko:

corstek - strasznie musisz miec wychlastany ten samochod jak poszlo ci w negatyw az 2.40 na strone :0
u mnie tyle nie ma teraz, a przod posadzony jakies 40mm w stosunku do serii... z tego co pamietam mam teraz ok 1.50 na strone, ale to bylo zmierzone jakies poltora roku temu jak tylko zalozylem zawieszenie, wiec moglo sie nieznacznie zmienic od tamtego momentu :lol:
Corstek pisze:PS2: Sprawdzalem zawieszenie w lancerze evo 8 i nie szlo go ugiac choc o milimetr i to mi sie wlasnie podoba - wysoki zawias, a twardy i wogole...
A
M
O
R
T
Y
Z
A
T
O
R
Y
:grin:

poza tym to troszke nie ta liga :oko:

jak wymienialem zawieszenie to moj spax na dziendobry zostal porownany do seryjnego zawieszenia evo7, chlopaki stwierdzili nawet, ze jest twardszy od miska :lol: ale teraz juz "nieco" go zmeczylem (bezsensownie skrecajac na twardo w zimie, kiedy olej tezeje...), wiec nie ma tej sztywnosci co kiedys :-?

ps. zgadza sie, to mnie widziales, bo o tej wlasnie godzinie wychodzilem z galerii :oko:
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

tak , zgadza sie kola w negatyw, jak sie nie da seryjnego zawiasu ustawic, to bedzie śruba
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

jak by sie dalo to Markos zespaxowal by pol swiata :lol:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Kurbat pisze:tak , zgadza sie kola w negatyw, jak sie nie da seryjnego zawiasu ustawic, to bedzie śruba
ok, wszystko fajnie. ale ja sie pytam: po co na seryjnym zawieszeniu...?
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:
Kurbat pisze:tak , zgadza sie kola w negatyw, jak sie nie da seryjnego zawiasu ustawic, to bedzie śruba
ok, wszystko fajnie. ale ja sie pytam: po co na seryjnym zawieszeniu...?
bo mam jeszcze 12 m-cy gwarancji i nie stac mnie w tej chwili na bilsteiny
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

ja wiem, ze masz gwarancje itd, ale pytalem "po co" w sensie "co to mialoby dac"..
oczywiscie oprocz nadzwyczaj nienaturalnego wyginania sie kol w negatyw przy wiekszym ugieciu zawieszenia :oko:
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

wg terorii zgodnie z która chce to zrobic :
- koła ustawione w pozycji /--\ przy wejsciu w zakręt bądą pochylać się "na zewnątrz" (przy zakręcie w lewo - lewe koło się "prostuje", odpowiednio prawe przy zakręcie w prawo)
Opona będzie przylegała całym bieżnikiem do jezdni i nie będzie się zawijała oraz dłużej będzie trzymała przyczepność.
W zakret, w który normalnie da się wejści np. 80 km/h będzie mozna wejść 90, może parę km szybciej, bez obawy,że zerwie przyczepność.

dobrze mysle :-?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

teoria prawie trafiona oprocz tego, ze nie chodzi tylko o prostowanie sie kola, a rowniez (i moze przede wszystkim) o to, ze niwelujesz przechyl samochodu pochyleniem opony prostopadle do asfaltu, kiedy samochod jest "na boku w zakrecie". dobrze kombinujesz, jest tylko jedno ale - efekt pochylenia kol i poprawy prowadzenia daje sie odczuc w wiekszym stopniu dopiero jak zrobi sie w negatyw wszystkie 4 kola :grin:

druga sprawa to to, ze ostatecznym elementem okreslajacym przyczepnosc kol do jezdni jest sama opona. jesli nie zmienisz szerokosci/profilu opony to niewiele zyskasz - tak przynajmniej mi sie wydaje :oko:

zapowiadam oficjalnie, ze zamierzam ustawic wszystkie 4 kola w negatyw i zrobie to jak bede wymienial gumki w zawieszeniu :)23
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

z przodu śruba z tyłu podkładki ibędzie negatyw
dobrze...
no oczywiście,ze cztery kola w negatyw...przecież dwóch, albo trzech bym sobie nie przestawial ... :-? :D
Kurbat
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:dobrze kombinujesz

dzieki (!markos mnie pochwalił... :grin: )
!markos pisze:, jest tylko jedno ale - efekt pochylenia kol i poprawy prowadzenia daje sie odczuc w wiekszym stopniu dopiero jak zrobi sie w negatyw wszystkie 4 kola :grin:
z przodu śruba z tyłu podkładki i będzie negatyw
dobrze...
no oczywiście,ze cztery kola w negatyw...przecież dwóch, albo trzech bym sobie nie przestawial ... :-? :D
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

Kurbat pisze:...no oczywiście,ze cztery kola w negatyw...
to akurat wcale nie jest takie oczywiste, bo w wiekszosci przypadkow robi sie tylko 2.. prosciej i taniej. z tylem bedziesz mial troche roboty, bo sporo czasu trzeba sie nadlubac, zeby osiagnac ten sam kat pochylenia kol. ja mam np tylko przod zrobiony, chociaz moze nalezaloby powiedziec "zrobil sie sam" po obnizeniu zawieszenia :oko:
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:
Kurbat pisze:...no oczywiście,ze cztery kola w negatyw...
to akurat wcale nie jest takie oczywiste, bo w wiekszosci przypadkow robi sie tylko 2.. prosciej i taniej. z tylem bedziesz mial troche roboty, bo sporo czasu trzeba sie nadlubac, zeby osiagnac ten sam kat pochylenia kol. ja mam np tylko przod zrobiony, chociaz moze nalezaloby powiedziec "zrobil sie sam" po obnizeniu zawieszenia :oko:
bedziemy kombinowac... :oko:
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

Markos jak zrobisz tyl to pochwal sie .. co poniektorym tez przydal by sie taki bajer :grin:
Corstek
Nowy
Kontakt:

!markos pisze:bez przerobki otworow w amortyzatorach nie zmienisz katow nachylenia kol. ewentualnie specjalna sruba. nawet jesli cos uda sie zrobic, to nie w stopniu umozliwiajacym wplyniecie na zachowanie samochodu.
U mnie po zalozeniu bilsteinow prawe kolo bylo -2.31, a lewe -1.17 przed geometria. Ustwione teraz na odpowiednio -1.42 i -1.23, ale przeciez moglo zostac te 2.30, a to juz jest raczej odczuwalna roznica szczegolnie, ze widac ja wyraznie golym okiem.
!markos pisze:corstek - strasznie musisz miec wychlastany ten samochod jak poszlo ci w negatyw az 2.40 na strone :0
u mnie tyle nie ma teraz, a przod posadzony jakies 40mm w stosunku do serii... z tego co pamietam mam teraz ok 1.50 na strone, ale to bylo zmierzone jakies poltora roku temu jak tylko zalozylem zawieszenie, wiec moglo sie nieznacznie zmienic od tamtego momentu :lol:
Mala poprawka: w asko po zalozeniu sprezyn nizszych, pan ustawiajac geometrie pytal sie czy ustwic do szybszej czy wolniejszej jazdy, wiec wybralem to pierwsze nie wiedziac wtedy o co chodzi i ustawil po obnizeniu kola w granicach tolerancji -1.30. Pozniej po wypadku i po naprawie geometria robiona w warsztacie i tam jest PK -2.38 i -2.16, ale nie wiem co mam o nich myslec, bo sa do dupy

madafaka warsztat: AUTO-MATUSIK (Ursus).

Teraz jest tak jak pisalem. Kiedys tam bylo -0.50 na serii.
Co masz na mysli wychlastane? Pewnie wszystko po trochu?
A M O R T Y Z A T O R Y :grin:
poza tym to troszke nie ta liga :oko:

jak wymienialem zawieszenie to moj spax na dziendobry zostal porownany do seryjnego zawieszenia evo7, chlopaki stwierdzili nawet, ze jest twardszy od miska :lol: ale teraz juz "nieco" go zmeczylem (bezsensownie skrecajac na twardo w zimie, kiedy olej tezeje...), wiec nie ma tej sztywnosci co kiedys :-?
Znaczy sie, ze usztywnienie amorow da naj naj wiecej, duzo mniej niz sprezyny?
Planuje amory swoje troche utwardzic np. za na nastepny sezon i zalozyc sprezyny od GSi w takim razie.
But first wszystkie rozporki. Dolna z HPT juz 4 tydzien "leci" i jeszcze nie doszla, ale juz chyba mieli dostawe i bedzie szybko.

Fajne uczucie musi byc jak ktos porownuje zawieszonko do takiego z miska.

Jeszcze co do negatywu to dwie sprawy:
1) U mnie od zawsze z tylu jest -1.40
2) W furach wrc i subarach i evosach WCALE nie widac, ze kola sa w negatyw, wiec nie sa za bardzo, nawet jak jezdza po asflcie, w przeciwienstwie do aut jezdzacych po torach w klasach turystycznych, tam kola sa niezle wygiete.
ps. zgadza sie, to mnie widziales, bo o tej wlasnie godzinie wychodzilem z galerii :oko:
Nie sposob sie pomylic, za duzo znakow szczegolnych na pierwszy rzut oka (nawet bez patrzenia do srodka, ze nic nie ma, bo to akurat nie rzuca sie w oczy) grill, felgi i zolty pasek na kierownicy.[/quote]
B x14sz
Anal
Nowy
Kontakt:

Post autor: Anal »

wracając do kit-u to widziałem w niemczech cały zestaw supersporta -80/-60 z tifem za 170 euro
Corsa B c20se
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

Anal pisze:wracając do kit-u to widziałem w niemczech cały zestaw supersporta -80/-60 z tifem za 170 euro
calkiem normalna cena...nawet troche jakso sporo :oko:
corsa A & Audi S3
Obrazek
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Anal pisze:wracając do kit-u to widziałem w niemczech cały zestaw supersporta -80/-60 z tifem za 170 euro
amorki + spring ?
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Kurbat pisze:
amorki + spring ?
tak to jest wlasnie kit....
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

i w przypadku supersporta z kitem ma sie do czynienia w rzeczy samej...
c20rsa, czlowieku meeen!
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

wow pisze:i w przypadku supersporta z kitem ma sie do czynienia w rzeczy samej...
mow czemu??!!

jakies za i przeciw!!
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

za? napewno cena.

przeciw? hmm.. nie mialem nigdy nic supersporta, ale chyba wow montowal kiedys rozporke i jakos mega nie pasowala, czy cos w ten desen..

ogolnie jest to firma dosc tania, ale chyba warto od nich kupowac proste graty jak lusterka, czy konsole do kublow.. od zawieszen i rzeczy skomplikowanych mamy lepszych specow :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

moze zacznijmy od rdzewiejacych i pekajacych sprezyn po cieknace po roku amortyzatory... mowi sie wygiwypf i to sie sprawdza...

supersport moze robi jakies w miare pasujace lusterka, ale rozporki to juz nie do konca.... a zawieszenie... nie... dzieki.
c20rsa, czlowieku meeen!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”