Wymiana przednich amortyzatorów

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
ronin21
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wymiana przednich amortyzatorów

Post autor: ronin21 »

witam
mam pytanko czy łatwo jest zmienic przednie amortyzatory i jak sie do tego zabrać?moze ma ktos ksiazke i podesłał by rysunki. jeszcze jedno to prawda ze cześci od daewoo pasuja do opla
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

mysle ze jak zdejmiesz kolo to bedziesz wiedzial jak wyjac cala kolumne MacPersona.sa 4 sruby do odkrecenia, no moze 5 :oko:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

wyjac kolumne a miznic amorki to dwioe rozne rzeczy....musisz sie zaopatrzyc w sciagacze do sprezyn...bez tego nie zalozysz...pozatymn musisz zapamiteac ulozyskowanie na gorze i to tyle...
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

normalne-seryjne springi zaklada sie i sciaga bez sciagaczy, sam testowalem, ale to klopotliwe troszke. wystaczy jedna osoba do pomocy
Obrazek
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

Porszak pisze:normalne-seryjne springi zaklada sie i sciaga bez sciagaczy, sam testowalem, ale to klopotliwe troszke. wystaczy jedna osoba do pomocy
hymmm a nie sportowe sa krotsze wiec wtedy odpada sciagacz...ja tam zawsze mialem problem zeby to zlozyc
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

wymiana przednich amorkow,ja nie polecam samemu tego robic,przeciez pozniej trzeba ustawic zbieznosc!
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

szwagier ale wyjdzie taniej jak zmienisz se sam amorki i pojedziesz na zbieznosc za ok 60 .... wymiana omorkow jakas stowke kosztuje wiec zostaje ci ona w kieszeni...
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Kontakt:

wiesz Qomo nie dam glowy ze sam bo jakos nie moge sobie przypomniec, ktore sprezyny wtedy mialem( teraz to juz nei wykluczam ze cos pokrecilem), ale na pewno we dwoch z kumplem zakladalismy seryjny zestaw-on naciskal od gory sprezyne a ja skrecalem

o zbierznosci pierwsze slysze, przeciez nie rozkrecam niczego co mialo by wplyw na ustawienie kola-to sie reguluje na drazkach kierowniczych, nieprawdaz?
Obrazek
Corstek
Nowy
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: Corstek »

Pewnie jednak tak jak mowisz, bo sportowe to byly by za twarde na takie uginanie.

Jak wyjmujesz mcpersona to zbieznosc, a nawet geometrie szlag trafia momentelnie. Mi jak wyjeli mcpersona i wlozyli go z powrotem to samochod znosi i kiera krzywo jest. Nic nie robili z tym mcpersonem, a tylko go zdjeli i zalozyli z powrotem.
Porszak pisze:wiesz Qomo nie dam glowy ze sam bo jakos nie moge sobie przypomniec, ktore sprezyny wtedy mialem( teraz to juz nei wykluczam ze cos pokrecilem), ale na pewno we dwoch z kumplem zakladalismy seryjny zestaw-on naciskal od gory sprezyne a ja skrecalem

o zbierznosci pierwsze slysze, przeciez nie rozkrecam niczego co mialo by wplyw na ustawienie kola-to sie reguluje na drazkach kierowniczych, nieprawdaz?
B x14sz
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

ja nie tak dawno wymieniałem spręzynki i amorki i szczerze mówiąc to ściągacze były mi potrzebne tylko do zdjęcia seryjnych sprężyn i przełożenia góry chociaż dałoby się to zrobić i beż ściągaczy ale bałem się , że mi strzeli. Natomiast założenie krótszych sprężyn odbywało się już bez udziału ściągaczy. Co do zbieżności to oczywiście zrobiłem od razu po wymianie, niektóre amorki nie mają dziur okrągłych tylko takie eliptyczne i w zależności jak ustawisz taki będziesz miał kąt więc proponuje nie liczyć na to że nic się nie zmieni bo możesz zamiast 60 pln na zbieżność wydać 500 na opony.
Cała operacja jest bardo prosta, zdejmujesz koło, odkrecasz mocowanie kolumny do nadwozia ( 2 śrubki) możesz również poluzować śrubę ściągającą spręzynę ( będzie łatwiej ją póżneij odkręcić), zdejmujesz obejmę trzymającą wężyk układu hamulcowego, odkręcasz mocowania kolumny do podwozia (2 śruby) i wyjmujesz całą kolumne, zakładasz ściągacze na sprężyne, ściskasz ją i odkręcasz śrubę ściskającą sprężynę. Ufff chyba o niczym nie zapomniałem ?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
ronin21
Świeżak

przednie amortyzatory

Post autor: ronin21 »

to jak wkoncu musze ustawiac zbieznosc jak wymienie amortyzatory czy nie? i jak jest z cześciami od daewoo pasuja do opla
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: przednie amortyzatory

Post autor: -=m&m=- »

ronin21 pisze:to jak wkoncu musze ustawiac zbieznosc jak wymienie amortyzatory czy nie?
tak muszisz
i jak jest z cześciami od daewoo pasuja do opla
kiedyś byłem w sklepie dajewo i jakiś pan chciał coś tam kupić ale sprzedawca powiedział, że ta część jest kiepska jakościowo i że od opla pasuje a jak to działa w druga stronę to nie wiem
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”