przesuniecie kąta zapłonu
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
- _balt_
- Weteran
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
przesuniecie kąta zapłonu
koles mi proponuje jakas elektronike pracuje (w aso) podobno auto lepiej przyspiesza dzis zobacze jak to dziala tylko pytanie czy to nie zaszkodzi autku?
- wow
- Post Mistrz
- Kontakt:
przyspieszenie zaplonu zawsze pozwala na uzyskanie wyzszej mocy pod warunkiem ze zaplon nie jest za wczesnie i nie nastepuje spalanie stukowe... jesli nastapi to jest to bardzo szkodliwe dla silnika... nowsze wersje ze statycznym modulem zaplonowym maja czujnik spalania stukowego i dynamicznie sa w stanie dostosowac zaplon do lepszego/gorszego paliwa, itp. jesli jezdzisz na gazie to teoretycznie mozesz przyspieszyc zaplon, gdyz gaz ma wyzsza liczbe oktanowa, ale o ile w praktyce i do jakiego momentu bedzie to bezpieczne tego Ci nie powiem bo nie jestem praktykiem w tej kwestii...
c20rsa, czlowieku meeen!
-
Feliks
- Nowy
aaa nie doczytalem myslalem ze on ci chce go przyspieszyc "recznie" a wstawienie elektroniki to pewnie chodzi o wariator on napewno ci bezpiecznie to przyspieszy tylko z tego co ktos mi kiedys mowil to to kosztuje 300zl a jak Know how to sobie sam przyspieszyz za darmo lub za klikadziesiat u mechanika.
-
WujkO
- Nowy
- Kontakt:
hmm, wiem ze mój sasiad w astrze 1.4 mpi ma cos z zapłonem namieszne, wspominał ze poprzedni własciciela jakos go przyspieszał i rzeczywscie silniczek ładanie wymiata jak na swoja moc. Równiez chciałbym sie dowiedzieć na czym polega ta modyfikacja . Mam C12NZ, jest mi któs w stanie wytłumaczyc?
pozdrawiam
Ł.W.
Golf III, 1.4i
Ł.W.
Golf III, 1.4i
-
CRITERS
- Nowy
- Kontakt:
a co daje wyprzedzenie zapłonu ?????? może jakies kucyki???? a może furka kreci się do 9000rpm hehehe - z tym ostatnim żartuję ale z tym pierwszym to na poważnie - to może sobie coś takiego bym zrobił
- bo do silniczka 2,0 to mi jeszcze całe wakacje upłyną na 100% ponieważ chcem jakoś ekonomicznie śmignąć sobie może nad może nasze Bałtyckie albo może gdzieś dalej za granicę - kto wie
może jakiś spocik poza granicami RP by się zachaczyło hehehehe
Pozdrowienia przesyła Criters
-
- beny -
- Nowy
- Kontakt:
Hm... a jaka roznica miedzy tym "kabelkiem", a przestawieniem zaplonu na rozdzielaczu... przeciez i tak zaplon jest przestawiony na konkretna wartosc i przy zalaniu gorszego paliwa nie ulega opoznieniu (jak sadze)... 100zeta to faktycznie niewielkie pieniazki, ale przeciez mozna to zrobic za gora polowe tej kwoty przestawiajac zaplon na rozdzielaczu. Balt, wyciagnij od tego gostka wiecej info i oswiec mnie troche... gdzie to koles podpial i jakie to niby ma plusy???_balt_ pisze:zalozenie i wyjecie tego kabelka trwa 5 minut wiec pokaze na zlocie najblizszym jak jest z i jak bez a koszt 100 zl ja uwazam ze warto zwlasza ja sie ma taki gowniany silnik ja k ja
Kucy to raczej nie dostaniesz, ale poczujesz, ze samochodzik lepiej sie zbiera, gdyz zaplon mieszanki w cylindrach nastepuje w optymalniejszym momencie - kiedy tlok jest w gornym polozeniu, a cisnienie w cylindrze jest najwieksze (mowiac w uproszczeniu).CRITERS pisze:a co daje wyprzedzenie zapłonu ?????? może jakies kucyki????
Beny CTM #081
-
CRITERS
- Nowy
- Kontakt:
A czy w połączeniu z jakimś innym lepszym wałkiem rozrządu dało by to jakieś konkretne efekty???? I jaki kupić dobry wałek??? w cenie też rozssądnej I teraz najważniejsze: wyposażyłem swój silniczek w stożek, świece NGK , wyciąłem kata , zamieniłem tylni tłumik na ulterka i właśnie czy jak bym wstawił w miejsce ulterka tłumik przelotowy ala ścigacz, w miejscu wyciętego kata wstawił strumienicę (napewno nie łuskową tylko taką konwencjonalną np. chyba od Węglarskiego albo od kogoś takiego) , przyśpieszył zapłon u Balta, wstawił strumienicę dolotu to czy mógł bym się spodziewać jakich kolwiek efektów e przeliczeniu na konie mechaniczne???????? Licząc teraz że mam te 45KM ile miał bym po tych wszystkich przeróbkach???
-
- beny -
- Nowy
- Kontakt:
Co sie tyczy walka to fajne rzeczy robi mantzel i schrick (na drogi wystarczy waleczek 270st.)... nie mozna jednak o nich powiedziec, ze sa w rozsadnej cenie... szybszy od seryjnego jest na pewno waleczek z C14SE - patrz post AdamaXXL - i o tym warto pomyslec (przyrosty mocy to odpowiednio: walek 270st. wedlug mantzela +15PS, C14SE wedlug Adama
- 7-8PS). Zmiany, ktorych dokonales odetkaly trochu silnik, poprawily pewnie elastycznosc, choc rzeczywistych koni z pewnoscia niewiele dodaly. Co sie zas tyczy zmian, ktorych zamierzasz dokonac to zmiana ulterka na "przelotowy a'la scigacz" moze Ci dac.. hm... 0,05PS... strumienica... hm... no comments, przyspieszenie zaplonu... i owszem, ale z benzynka 98, strumienica dolotu... byc moze... nikt tego solidnie nie przetestowal.
Wszystkie te zmiany pozwola Ci pewnie objechac corsawki 1.4 8V, choc byc moze tylko wtedy gdy beda one w srednim stanie.
Wszystkie te zmiany pozwola Ci pewnie objechac corsawki 1.4 8V, choc byc moze tylko wtedy gdy beda one w srednim stanie.
Beny CTM #081
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
jest taki jeden bardzo dobry fachowiec od silnikow w nadarzynie. ma na to dwa slowa: tuning psychologiczny. i ja sie z tym calkowicie zgadzam. fascynuje mnie fakt, ze w dalszym ciagu sa ludzie, ktorzy wierza w cudowne efekty dzialania strumienic dolotowych i wylotowych. brawa za wyciecie katalizatora - tutaj moze zacytuje: "No i nie radzę stosowaćCRITERS pisze:stożek, świece NGK , wyciąłem kata , zamieniłem tylni tłumik na ulterka i właśnie czy jak bym wstawił w miejsce ulterka tłumik przelotowy ala ścigacz, w miejscu wyciętego kata wstawił strumienicę (napewno nie łuskową tylko taką konwencjonalną np. chyba od Węglarskiego albo od kogoś takiego) , przyśpieszył zapłon u Balta, wstawił strumienicę dolotu
strumienic zamiast katalizatora. To pierwszy gwóźdź do trumny silnika."
obstawiam, ze jesli dokonasz wszystkich modyfikacji o jakich mowisz bedziesz mial conajmniej 100hp

-
CRITERS
- Nowy
- Kontakt:
Markos coś jesteś strasznie nerwowy . Ja się tylo pytam. Nie chcę mieć zadnych 100 PS z tego silniczka tylko jakieś 60 by mi wystarczyło. Co do strumienic to nie chodzi mi o łuskowe tylko o konwencjonalne....... i chyba po to forum jest żeby się dowiedzieć pewnych rzeczy a nie żeby usłyszec parę obelg i wogóle......... a co do wycięcia katalizatora to żle zrobiłem ???? mam tam rurkę o takiej samej średnicy jak reszta. A wracając do tematu to czy ktoś testował wałek od chojnackiego ( i czy On wogóle posiada takie rzeczy i w jakiej cenie to jest u niego i czy jest to godne polecenia) i czy robi ktos w Polsce wałki godne uwagi do mojej corsy w dobrej cenie i z dobrymi efektami. A wracając do szyderczego tonu Markos jak będę chciał 100 PS to nie będę obklejał naklejkami swojego autka zeby poczuć się jak w szybszej furce tylko zamontuje 2,0 - o czym poważnie myślę. Markos powinieneś przeczytać moje wcześniejsze odpowiedzi odnośnie tego tematu i wywnioskowac że chce ten rok jeszcze pojeżdzić z tym silniczkiem ale chce się tez cieszyc z jazdy więc brakuje mi przynajmniej narazie tych 15 PS. No dobra koniec tych złych wypowiedzi - jeżeli Cię Markos uraziłem to sorki. Mam tylko jedno pytanie do Ciebie bo ja sie nie znam na temacie jak pewnie zauważyłeś. Co mam zrobić żeby mieć te 60PS po jak najniższych kosztach. (niechce pchać w cos co mam zamiar wymienic)
-
CRITERS
- Nowy
- Kontakt:
też mi sie tak wydaje że z katem problemu nie będzie poniewaz od kąd mam furkę to bez niego jeżdzę (no prawie początku) i jest spoksik. Szukam tylko jakiegoś taniego sposobu na wykrzeszanie około 15-20 PS z mojego silniczka. Balt napisz dokładniej co i jak z tym wyprzedzaniem zaplonu - jak wrażenia z jazdy i jaka jest możliwość żeby mi to ten koleś też wykombinował????? czy on coś tam przesterowywuje czy tylko coś wpina i po sprawie??????????????
- Szwagier
- Weteran
- Kontakt:
Criters jak chcesz te 15-20 PS wiecej to musisz przynajmniej zrobic gt np u Chojnackiego,koszt ok 1,5tys,to jest przerobka glowicy.Wymiana samego walka az tak strasznie duzego przyrostu nie da. http://www.chojnacki.tuning.pl zajrzyj tam i troszke poczytaj.
Co do usuniecia kata to dobre posuniecie ale kolejne modyfikcje w wydech wiekszego efektu nie przyniosa
Co do usuniecia kata to dobre posuniecie ale kolejne modyfikcje w wydech wiekszego efektu nie przyniosa

Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
jesli gdzies cie obrazilem - wybacz. pokaz gdzie wycelowalem - przeprosze.CRITERS pisze:NIE OBRAŻAJĄC PRZY TYM
wracajac do strumiennicy i katalizatora: zacytowalem wlasnie p. jacka, tak wiec - szwagier kochany, prosze cie nie polecaj komus warsztatu chojnackiego piszac w tym samym poscie o slusznosci wyciecia katalizatora...

-
- beny -
- Nowy
- Kontakt:
A tak na powaznie mr.Markos to zacytowales (i slusznie) Pana Chojnackiego, ale czy do konca zrozumiales przeslanie???
Ja to bynajmniej odbieram jako negatywna opinie na temat strumienic (najczesciej montowanych zamiast kata), a nie jako wyrok dla silnika przez wyciecie kata... daleko szukac nie trzeba... niech zaswiadczy nasz kolega, ktorego nicka nie wspomne bo pewnie do dzis mu wstyd, ze wozil strumienice pod tylkiem"No i nie radzę stosować strumienic zamiast katalizatora. To pierwszy gwóźdź do trumny silnika."
Tak wiec co do kata to IMHO najtanszy sposob na drobne poprawienie elastycznosci (co sie tyczy zanieczyszczania srodowiska - oj my niedobrzy - to niech Adam zaswiadczy, ze stosujac pewnien wynalazek pewnej marki mozna sie zmiescic w obecnych normach emisji syfu do atmosfery), tym bardziej jesli wezmiemy pod uwage, ze silniczki 1.2 8V maja minimum 7 lat, to i katalizatory wygladaja srednio, srednio tez dzialaja, nie mowiac o przepustowosci. Amen.
Beny CTM #081