Vectra A już z C20XE :)

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Sierako tyle co Ren mysle ze nie ale na pewno koszt bedzie w granicach 8-10 tys,chyba ze wstawialbys 2.0 8v
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Kontakt:

Post autor: Flipper »

Po pierwsze - Ren - nie wiem czy masz zly humor czy o co chodzi, ale moze troche wyluzuj z wycieczkami personymi. Sory, ale jakos z twojej wypowiedzi zostal mi w glowie tylko epitet.
Tak generalnie to napisze tyle. Mam A GSi i niech mi ktos da 3000 zeta na swapa C20XE do Bejbe to go zaloze i uruchomie! :-D
Obrazek
Mafia uczy, Mafia radzi, Mafia nigdy cie nie zdradzi :-D :-D
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

Flipper pisze:Mam A GSi i niech mi ktos da 3000 zeta na swapa C20XE do Bejbe to go zaloze i uruchomie! :-D
how are you supposed to do that?
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Kontakt:

Wow: daj pieniazki to zobaczysz :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Flipper pisze:Wow: daj pieniazki to zobaczysz :-D
musisz mi przedstawic plan projektu, zebym podjal decyzje o finansowaniu... ;) pytam... bo nie wydaje mi sie to realne za te pieniadze ktore podales... moj projekt jest znacznie prostszy, a pochlanal juz nieco wieksze pieniadze...
c20rsa, czlowieku meeen!
Rav
Nowy
Kontakt:

Post autor: Rav »

Flipper pisze:Po pierwsze - Ren - nie wiem czy masz zly humor czy o co chodzi, ale moze troche wyluzuj z wycieczkami personymi. Sory, ale jakos z twojej wypowiedzi zostal mi w glowie tylko epitet.
Tak generalnie to napisze tyle. Mam A GSi i niech mi ktos da 3000 zeta na swapa C20XE do Bejbe to go zaloze i uruchomie! :-D
Załozyć może byś i założył....ale jak długo byś pojeździł.....biorąc pod uwagę że nadal eksploatowałbyś furkę jak dotychczas....półosie szłyby jak zapałki, skrzynia klękałaby co chwila...sprzęgła większego nie założysz do F-13 bo inny wałek sprzęgłowy.....
Miałbyś to tylko na chwilę :(
Rav
Opel Vectra A 2.0i 16V Cosworth '92

Vectra Unlimited #001

http://www.vectra-unlimited.pl - Strona Polskiego Klubu Opla Vectry
Awatar użytkownika
Flipper
Swój
Kontakt:

Chcialbym zauwazyc, iz temat Corsa A GSi -> c20xe mecze (z braku funduszy niestety) juz od kilku lat..... dowiadywalem sie, szulkalem.... sprawdzalem i napisze jeszcze raz: projekt Bejbe c20xe - 3000 PLN.

Dla wyjasnienia dodam, co wchodzi w sklad:
1. Silnik: C20XE + skrzynia biegow F20, kolektor wydechowy, komputer + wiazka, chlodnica, kolektor dolotowy
2. Zostaje z GSi: pompa paliwa, uklad wydechowy (modyfikacje),
3. Extra potrzebne: poloski + przeguby, wzmocnienia lap do silnika, rozporka do kielichow, + kilka innych drobiazgow

Oczywiscie mozna jeszcze (czyt. wypadaloby) zalozyc mocniejsze hamulce-wieksze tarcze (np. na tyl tarcze - Vectra GT, przod - Asta GSi) + mocniejsze servo do nich, szersze opony etc etc, ale to powinno byc, ale NIE JEST JUZ TERAZ KONIECZNE !

Nie biore tutaj pod uwage remontu silnika C20XE, biore natomiast wymiane plynow, filtrow itp.

Projekt moge przedstawic, ale dopiero przy konkretnej propozycji finansowania. Tak czy inaczej jest to realna kwota w przypadku konwersji z C16SE (GSi) czy E16SE do C20XE!

Najwiekszym pytaniem jest to czy liczycie to po cenach SKLEPOWYCH czy pytacie za ile mozna czesci skabinowac od znajomych, ktorych klub ma troche po swiecie ? :)23

Jezeli ktos sie nie zgadza ze mna to mala prosba - potraktujcie to jako dyskusje technicza i konstruktywna. Wiem, ze pogoda jest ...... no taka jaka jest i mnie tez wszystko drazni, ale mozna sie przeciez postarac (czyt. walnac sobie pifko przed odpisaniem :grin: ).
Obrazek
Rav
Nowy
Kontakt:

Post autor: Rav »

Dodać trzeba do tego jeszcze sprzęgło...a to nie jest niestety tania rzecz.
Poza tym linka od gazu...niby szczegół...ale 100PLN leci jak nic..podobna sytuacja może być przy lince od sprzęgła.
Pompa paliwa o której piszesz nie nadaje się do C20Xe..model stosowany w Twojej Corsie był również stosowany w kadettach E z silnikiem 18E. Przechodząc na motor 18SE/NE zastosowano pompę o większym wydatku i ciśnieniu stosowaną także w silnikach C20NE/XE
Do tego przychodzi zmiana przewodów paliwowych a dokładniej ich mocowania do listwy wtrysku.
Kolektor wydechowy w C20XE ma średnicę 50mm, oryginalny wydech w Corsie podejrzewam że ma mniej....dochodzi wymiana całego wydechu (Dla przykładu w C18NZ w Vectrze jest 45mm ale za to nie trzeba pruć kolektora....wszystko pasuje)
Wracając jeszcze do samego silnika....kupujesz właśnie C20XE...co robisz w nim najpierw.....no tak...trzeba zmienić rorząd....kwota 330PLN to minimum przy nowszym modelu C20XE z roku 93 i więcej..starsze modele to wydatek rzędu 400PLN biorąc pod uwagę że rorząd zakładasz sam. Jeżeli przypada właśnie druga wymiana rozrządu...dochodzi do tego zmiana kół zębatych na wałkach rozrządu oraz na wale korbowym oraz pompa wodna...Wydatek około 900-1000PLN.
Takich przykładów jest naprawdę dużo.....
Po moich doświadczeniach wiem że nie ma szans zmieścić się w 3000PLN ze swapem w Corsie...
Rav
Opel Vectra A 2.0i 16V Cosworth '92

Vectra Unlimited #001

http://www.vectra-unlimited.pl - Strona Polskiego Klubu Opla Vectry
Awatar użytkownika
Szwagier
Weteran
Kontakt:

Post autor: Szwagier »

Flipper musisz miec cholernie dobre znajomosci,tylko ze nie wiadomo w jakim stanie dorwalbys np,silnik,poloski,bo to za taka cene nowego nie kupisz.
Zreszta nie znam Twoich ukladow,skoro tak mowisz to moze i tak jest.Nie wnikam,nie chce sie klocic.
Ja robilem bilans wlasny na swapa 2.0 8v i mi same czesci(nie liczac niespodzianek) wychodza na dzien dobry 3,5 tys.
Obrazek
Corsa odeszla...jak ja mowie zmienila miejsce zamieszkania
CRITERS
Nowy
Kontakt:

Post autor: CRITERS »

Flipper to widzę że od dzisiaj zaczynam się do Ciebieprzymilać :-P :-P :-P :-P :-P :-D :-D :-D :-D heheheheh bo skoro mówisz że za 3000 jesteś w stanie zrobić 2.0 16v to czy jesteś w stanie załatwić mi taki SWAP do mojej corsiawki z tą róznicą że ja chce 2,0 8v lub 1,8 8v. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Flipperku mój Ty jedyny :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D hehehehehehe
Pozdrowienia przesyła Criters
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Flipper - za calym szacunkiem - NIEMOZLIWE i juz!!! nie da sie za takie pieniadze zrobic swapa!!! dla mnie jest to tak oczywiste, ze po prostu no az brak mi slow, zeby Cie przekonac... kazdy z elementow ktore wymieniles kosztuje pare dobrych zlotych!!!

silnik z wiazka - 2500 zl (bardzo tanio)
skrzynka f20 - 800 (tanio)
chlodnica - 400 (nowka)
przeguby - 400 zl/sztuka - potrzebne 4
lozyska - 150
a gdzie robota? a gdzie cale mnostwo innych rzeczy... to jest NIEMOZLIWE!!!

Flipper, licze po cenach ogloszeniowo - sklepowych z ukladami roznymi... czesci skombinowac od znajomych... Flip! z calym szacunkiem, ale czy znajomi klubu pomogli renowi w szukaniu c20xe za b. male pieniadze? czy moje c14se (powiedzmy ze to wlasnie przywiozlem) namierzyli znajomi ctm'u... Flip... no jak Cie bardzo lubie to tego nie rozumiem!!!
c20rsa, czlowieku meeen!
_Marek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: _Marek »

ostatnio Rav dawał ogłoszenie silnika c20xe za 1200zł chyba.......nie wiem czy to jest aktualne
Obrazek
MadMac
Nowy
Kontakt:

Post autor: MadMac »

Mysle ze flip po prostu prowokuje nas do rozmow tym swapem za 3 tys.
Choc w sumie u Dojczow mozna wyrwac calego kadeta za 100euro przy odrobinie kontaktow i samozaparcia...
...::Corsa A from Bydgoszcz ::...
_Marek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: _Marek »

MadMac pisze:Mysle ze flip po prostu prowokuje nas do rozmow tym swapem za 3 tys.
Choc w sumie u Dojczow mozna wyrwac calego kadeta za 100euro przy odrobinie kontaktow i samozaparcia...
i to jest najlepsza opcja z mozliwych :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

_Marek pisze:ostatnio Rav dawał ogłoszenie silnika c20xe za 1200zł chyba.......nie wiem czy to jest aktualne
przypomnij mi czy byl on z wiazka i z komputerem??? nie wydaje mie sie...
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

MadMac pisze:Choc w sumie u Dojczow mozna wyrwac calego kadeta za 100euro przy odrobinie kontaktow i samozaparcia...
tak? calego kadetta z c20xe? pokaz mi no choc jedno takie ogloszenie...
c20rsa, czlowieku meeen!
MadMac
Nowy
Kontakt:

Czy ja mowie ze C2.0XE? Z 2.0 8V mozna dostac...
MadMac
Nowy
Kontakt:

Zreszta zapraszam do przejrzenia http://www.mobile.de,
przykladowy pierwszy z brzegu kadett za 50 euro
http://www.mobile.de/cgi-bin/search.pl? ... &x=36&y=10
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

caly czas mowa byla o c20xe... ale faktycznie kadett za 50 eur nawet z c20ne wydaje sie ciekawy...

pytanie: jak z tym wjechac do polski, zeby pozniej mozna bylo zarejestrowac silnik w aucie?
c20rsa, czlowieku meeen!
MadMac
Nowy
Kontakt:

Przeciez nie trzeba wjezdzac calym samochodem. Trzeba tylko miec znajomego z garazem lub warsztatem i wyciagnac co trzeba. REN jak kupowal silnik, przeciez nie bral calego auta.
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

tylko taki uklad wchodzi w gre, zeby rozebrac silnik i przejechac przez granice z silnikiem i umowa napisana na zakup samego tylko silnika... tak wiec... do roboty chlopaki!!!
c20rsa, czlowieku meeen!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”