Problem z odpalaniem c14nz.. pls help!!!

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cwirus88
Nowy
Imię: Michał
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Problem z odpalaniem c14nz.. pls help!!!

Post autor: cwirus88 »

Koledzy, koleżanki :-P

No więc jakiś czas temu zaczęły się perypetie z pracą silnika mojej kobity. Pod maską drzemie c14nz. Wszystko rozpoczęło się od braku możliwości odpalenia silnika - diagnoza - brak dopływu paliwa - wymieniłem wtryskiwacz bo akurat miałem jeden zbędny w szafie :grin: . Problem rozwiązany - podaję to jako ew. wskazówkę...
Krótko po tym wypłynęły kolejne problemy z rozruchem silnika, mianowicie nim się zagrzeje to lubi się zdławić, zgasnąć i miewać problemy z odpalaniem (pierwsze odpalenie zawsze bez problemu). Gdy się nagrzeje problemy absolutnie nie występują - od kilku dni robimy nią po ok 60 km dziennie i na ciepłym silniku nic się nie dzieje - jeździ, pali na dotyk, nie szarpie. Pierwsze co wpadło do głowy to czujnik temperatury w kolektorze ssącym (ten z tyłu kolektora podający sygnał do komputera). Wymieniłem i dalej kupa :pig: Kable, świece, kopułka i tego typu pierdoły mają 2 tys przebiegu...
Dodam że na zimnym zapala się check, ale kompa sprawdzałem metodą drucikową i jest czysty - pokazuje się tylko 12 - samodiagnostyka :zakrecony:

Prośba o jakieś wskazówki bo zaczyna mi brakować koncepcji :-?
Wylyź.
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Problem z odpalaniem c14nz.. pls help!!!

Post autor: wolga85 »

Po 10 odpaleniach i nie wystąpieniu usterki kod się kasuje. Najpierw pokazuje 3 razy kod 12 (niektórzy są niecierpliwi i mówią że komp czysty do tego trzeba zwierać styki nieprzerwanie aż pokaże wszystkie błędy każda przerwa zaczynamy od nowa ). Jeśli na odpalonym silniku świeci się check błąd musi być. Dlatego najlepiej sprawdzać błędy zaraz po ich wystąpieniu
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
cwirus88
Nowy
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem z odpalaniem c14nz.. pls help!!!

Post autor: cwirus88 »

wolga85 pisze:Najpierw pokazuje 3 razy kod 12 (niektórzy są niecierpliwi i mówią że komp czysty do tego trzeba zwierać styki nieprzerwanie aż pokaże wszystkie błędy każda przerwa zaczynamy od nowa ).
nie wiedziałem, dzięki za wskazówkę, dzisiaj sprawdzę :)2

EDIT:

Sprawdziłem i pokazuję się w kółko błąd 12... :zakrecony:
Wylyź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”