mechanizm szyb elek.

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Fl0w
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

mechanizm szyb elek.

Post autor: Fl0w »

Witam posiadam corse 1.0 z otwieraniem szyb manualnym... kolega rozbil swoja corse i oddajac ja na zlom wzialem sobie troche z niej czesci... i wlasnie chce zamontowac caly machanizm wraz z elementami sterujacymi... tylko nie wiem jak sie do tego zabrac... zamontowanie przelacznikow i zmiana nozyczek nie powinna byc trudna ale jak podlaczyc silniczki to do akumulatora... co z bezpiecznikami... a moze w ogole gadam o rzeczy :p wypowiedzcie sie moze ktos z was sobie montowal kiedys szyby elek.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Re: mechanizm szyb elek.

Post autor: RotkiV »

ja u siebie zakladałem szyby elektryczne majac:
silniki z mechanizmami
przełaczniki z kawałkami wiazek
stosujac sie do tego schematu:
Obrazek

zrobiłem sam od podstaw wiazke elektrycznych szyb
masz pojecie o kabelkach to dasz rade.
wskazowki odemnie:
w drzwiach masz 8dziurek do montazu mechanizmow ( przy silniku)
reczny mechanizm wykozystuje 4 a elektryczny montuje sie na 4 pozostałych
kabelek od podswietlewnia przyciskow ( chyba czarny) ja podlaczylem pod przelacznik swiateł dzieki temu elektryczne szyby mam bez kluczyka a wystarczy ze wlacze swiatyla pozycyjne.
kabel zasilajacy dla silnikow bezposrednio z aku z bezpiecnzikiem 30A.
na koniec pozostanie wyregulowanie szyby aby chodzila bez oporów (jaki kolwiek opor na szybie bedzie powodował ze szyba bedzie jechała do miejsca az napotka opor i cofnie sie w doł) regulacje robisz taka szybą malutka okolo (25cm dlugosci) przykrecona na dwie 13 to chyba tyle
ja majac slabe pojecie o kablach spedzilem nad tym jakies 20 roboczo godzin
Fl0w
Świeżak

kabelek od bezpiecznika zamontowales w skrzynce czy odrazu kabel idze do akumulatora i gdzies po drodze go dales? jak juz zamontuje to jeszcze bede musial pokombinowac zeby to wszystko polaczyc jakos z alarmem bo zazwyczaj jest tak ze jak sie zalacza alarm to szyby(uchylone) powinny sie zamknac... (przynajmniej w borze taty tak jest :P ) jeszcze mam lusterka elektryczne... ale jak sie uporam z tym to z lusterkami juz sobie jakos poradze :P czekam az bedzie ladna pogoda i sie biore do roboty ;) napewno jeszcze bede pisal ^^
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

bezpiecznik dalem na kablu pod maską zaraz przy akumulatorze.
to zeby sie domykały z alarmem badz centralnym to ktos tu ostatnio pisał ze niektore zamki maja cos takiego jak przytrzymanie + jeszcze okolo 30 sek. po zamknieciu wiec dało by to wystarczajacy czas do zamkniecia szyb. kwestia posiedzenia troche z miernikiem. znajde chwile czasu to zobacze.
ewentulanie sa gotowe uklady domykajace szyby koszt. ok 70 zl.
ja z lusterek juz reygnuje za duzo kabelkow i za duzo plataniny w aucie zrobie
Fl0w
Świeżak

ten alarm co mam to cyklop,byl zakladany przeze mnie i uzbraja sie 10sek. Co do tych lusterek zobacze jak narazie mi pojda szyby... jak cos to kolegi ojciec jest elektronikiem wiec jakas tam pomoc bede mial.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”