mechanizm szyb elek.
-
Fl0w
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
mechanizm szyb elek.
Witam posiadam corse 1.0 z otwieraniem szyb manualnym... kolega rozbil swoja corse i oddajac ja na zlom wzialem sobie troche z niej czesci... i wlasnie chce zamontowac caly machanizm wraz z elementami sterujacymi... tylko nie wiem jak sie do tego zabrac... zamontowanie przelacznikow i zmiana nozyczek nie powinna byc trudna ale jak podlaczyc silniczki to do akumulatora... co z bezpiecznikami... a moze w ogole gadam o rzeczy :p wypowiedzcie sie moze ktos z was sobie montowal kiedys szyby elek.
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
Re: mechanizm szyb elek.
ja u siebie zakladałem szyby elektryczne majac:
silniki z mechanizmami
przełaczniki z kawałkami wiazek
stosujac sie do tego schematu:

zrobiłem sam od podstaw wiazke elektrycznych szyb
masz pojecie o kabelkach to dasz rade.
wskazowki odemnie:
w drzwiach masz 8dziurek do montazu mechanizmow ( przy silniku)
reczny mechanizm wykozystuje 4 a elektryczny montuje sie na 4 pozostałych
kabelek od podswietlewnia przyciskow ( chyba czarny) ja podlaczylem pod przelacznik swiateł dzieki temu elektryczne szyby mam bez kluczyka a wystarczy ze wlacze swiatyla pozycyjne.
kabel zasilajacy dla silnikow bezposrednio z aku z bezpiecnzikiem 30A.
na koniec pozostanie wyregulowanie szyby aby chodzila bez oporów (jaki kolwiek opor na szybie bedzie powodował ze szyba bedzie jechała do miejsca az napotka opor i cofnie sie w doł) regulacje robisz taka szybą malutka okolo (25cm dlugosci) przykrecona na dwie 13 to chyba tyle
ja majac slabe pojecie o kablach spedzilem nad tym jakies 20 roboczo godzin
silniki z mechanizmami
przełaczniki z kawałkami wiazek
stosujac sie do tego schematu:

zrobiłem sam od podstaw wiazke elektrycznych szyb
masz pojecie o kabelkach to dasz rade.
wskazowki odemnie:
w drzwiach masz 8dziurek do montazu mechanizmow ( przy silniku)
reczny mechanizm wykozystuje 4 a elektryczny montuje sie na 4 pozostałych
kabelek od podswietlewnia przyciskow ( chyba czarny) ja podlaczylem pod przelacznik swiateł dzieki temu elektryczne szyby mam bez kluczyka a wystarczy ze wlacze swiatyla pozycyjne.
kabel zasilajacy dla silnikow bezposrednio z aku z bezpiecnzikiem 30A.
na koniec pozostanie wyregulowanie szyby aby chodzila bez oporów (jaki kolwiek opor na szybie bedzie powodował ze szyba bedzie jechała do miejsca az napotka opor i cofnie sie w doł) regulacje robisz taka szybą malutka okolo (25cm dlugosci) przykrecona na dwie 13 to chyba tyle
ja majac slabe pojecie o kablach spedzilem nad tym jakies 20 roboczo godzin
-
Fl0w
- Świeżak
kabelek od bezpiecznika zamontowales w skrzynce czy odrazu kabel idze do akumulatora i gdzies po drodze go dales? jak juz zamontuje to jeszcze bede musial pokombinowac zeby to wszystko polaczyc jakos z alarmem bo zazwyczaj jest tak ze jak sie zalacza alarm to szyby(uchylone) powinny sie zamknac... (przynajmniej w borze taty tak jest
) jeszcze mam lusterka elektryczne... ale jak sie uporam z tym to z lusterkami juz sobie jakos poradze
czekam az bedzie ladna pogoda i sie biore do roboty
napewno jeszcze bede pisal ^^
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
bezpiecznik dalem na kablu pod maską zaraz przy akumulatorze.
to zeby sie domykały z alarmem badz centralnym to ktos tu ostatnio pisał ze niektore zamki maja cos takiego jak przytrzymanie + jeszcze okolo 30 sek. po zamknieciu wiec dało by to wystarczajacy czas do zamkniecia szyb. kwestia posiedzenia troche z miernikiem. znajde chwile czasu to zobacze.
ewentulanie sa gotowe uklady domykajace szyby koszt. ok 70 zl.
ja z lusterek juz reygnuje za duzo kabelkow i za duzo plataniny w aucie zrobie
to zeby sie domykały z alarmem badz centralnym to ktos tu ostatnio pisał ze niektore zamki maja cos takiego jak przytrzymanie + jeszcze okolo 30 sek. po zamknieciu wiec dało by to wystarczajacy czas do zamkniecia szyb. kwestia posiedzenia troche z miernikiem. znajde chwile czasu to zobacze.
ewentulanie sa gotowe uklady domykajace szyby koszt. ok 70 zl.
ja z lusterek juz reygnuje za duzo kabelkow i za duzo plataniny w aucie zrobie
-
Fl0w
- Świeżak
ten alarm co mam to cyklop,byl zakladany przeze mnie i uzbraja sie 10sek. Co do tych lusterek zobacze jak narazie mi pojda szyby... jak cos to kolegi ojciec jest elektronikiem wiec jakas tam pomoc bede mial.