Negatyw na tylnej osi
-
kalwiremi
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Negatyw na tylnej osi
Mam na tylnej osi negatyw, niewielki ale widać, że opony od wewnętrznej strony samochodu bardziej się ścierają. Czytałem, że albo czopy, albo belka skrzywione. Mam pytanie zatem jak sprawdzić, czy czop nie jest skrzywiony? Bo na pierwszy rzut oka nie widać, żeby były skrzywione.
Nie uderzyłem nigdzie tyłem, samochodem jeżdżę tylko ja. Jak go kupiłem niewielki negatyw chyba był, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy teraz jest większy niż 2 lata temu.
Nie uderzyłem nigdzie tyłem, samochodem jeżdżę tylko ja. Jak go kupiłem niewielki negatyw chyba był, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy teraz jest większy niż 2 lata temu.
- Nikikin
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Podziękował;: 1 raz
- Kontakt:
Re: Negatyw na tylnej osi
!markos, a co ma zbieżność do tylnej osi? Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie ale w Corsie B z tyłu chyba nie ma możliwości żadnej regulacji?
Bo o Corse B chodzi? Bo w temacie ani w poście nie określiłeś o jaką chodzi. Ale wnioskuje z twojego profilu, że o B.
Bo o Corse B chodzi? Bo w temacie ani w poście nie określiłeś o jaką chodzi. Ale wnioskuje z twojego profilu, że o B.
-
kalwiremi
- Świeżak
- Imię: Paweł
Tak, chodzi o Corsę B. Nie ma regulacji. Do belki przymocowana jest tarcza bębna z czopem, i na czopie jest bęben z łożyskiem.
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
mając skrzywioną belkę można stracić zbieżność. To, że nie ma regulacji nie znaczy, że może być niezbieżnie.Nikikin pisze:!markos, a co ma zbieżność do tylnej osi? Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie ale w Corsie B z tyłu chyba nie ma możliwości żadnej regulacji?
Warto jechać do porządnego warsztatu z laserowym pomiarem obu osi, dla oceny problemu
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Przecież CB w oryginale ma lekki negatyw na tylnej osi , jeśli natomiast zdziera opony to najprawdopodobniej belka jest krzywa.
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
lub czopyosh pisze:najprawdopodobniej belka jest krzywa.
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Słuszna uwaga , czasem jeszcze zdarza się że łożysko obraca się i wypracowuje czop w miejscu osadzenia łożyska , jeśli po podniesieniu koła będzie wyczuwalny spory luz to może to oznaczać właśnie wypracowany czop.mehes pisze:lub czopyosh pisze:najprawdopodobniej belka jest krzywa.
Mały luz jest wyczuwalny zawsze , bo tego typu łożysk nie skręca się na ciasno .