Około tydzień po wymianie amortyzatorów (Bilstein B4) pojawiło się stukanie na tyle, prawa strona. Odgłos szklanej kuleczki zamkniętej w twardym, plastikowym/metalowym pojemniku. Problem dość powszechny. Naczytałem się mnóstwo tematów, ale w żadnym nie ma rozwiązania. Dodam, że byłem na stacji diagnostycznej, po oględzinach usłyszałem "Panie te stare samochody tak mają"
Stukanie z tyłu po wymianie amortyzatorów.
-
rogervin
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Stukanie z tyłu po wymianie amortyzatorów.
Witam!
Około tydzień po wymianie amortyzatorów (Bilstein B4) pojawiło się stukanie na tyle, prawa strona. Odgłos szklanej kuleczki zamkniętej w twardym, plastikowym/metalowym pojemniku. Problem dość powszechny. Naczytałem się mnóstwo tematów, ale w żadnym nie ma rozwiązania. Dodam, że byłem na stacji diagnostycznej, po oględzinach usłyszałem "Panie te stare samochody tak mają"
Udało się komuś rozwiązać ten problem, lub może macie jakiś pomysł co sprawdzić?
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Re: Stukanie z tyłu po wymianie amortyzatorów.
W przypadku mojego auta czasem słychać niezbyt głośny brzęczący trzask , za ten dźwięk odpowiedzialna jest tylna sprężyna , a dokładniej są to drobne przemieszczenia przylegających do siebie zwojów sprężyny, czy o to chodzi?
- alex_maine
- Świeżak
U mnie mam to samo tyle że z przodu po lewej. Pojawiło się po wpadnięciu w dziurę. Teraz odzywa się zwłaszcza przy przyśpieszaniu i nierównościach typu kostka/bruk. Szukałem co to może być ale dałem sobie spokój. Na wiosnę będę wymieniał zawias wtedy sprawdzę.rogervin pisze:Witam!
Około tydzień po wymianie amortyzatorów (Bilstein B4) pojawiło się stukanie na tyle, prawa strona. Odgłos szklanej kuleczki zamkniętej w twardym, plastikowym/metalowym pojemniku. Problem dość powszechny.
-
rogervin
- Świeżak
Stuka tylko i wyłącznie na malutkich nierównościach. W żadną dziurę, krawężnik itp nie wjechałem na 1000%. Nie jest to niby wina sprężyny. Po prostu kilka dni po wymianie amortyzatorów zaczęło stukać. Dźwięk taki, jak wcześniej opisałem. Posiada ktoś może zdjęcie oryginalnego tylnego mocowania amortyzatora? Najlepiej wykonane w samochodzie (od dołu i góry), żeby było widać co gdzie i jak ma być. Wydaje mi się, że bilstein ma troszkę mniejszą gumy niż oryginalne.
-
jarcys22
- Nowy
- Imię: Jaroslaw
Kolego ja mialem ten sam problem co ty tylko w lewym kole po wymianie amortyzatorow postanowilem wymienc jeszcze pozniej sprezyny i powiem ze ustalo to troche ale okazuje mi sie w moim przypadku ze mam urwane wieszaki pod tlumikiem i stuka mi to jak jade w piec osob to jest jeszce taki maly mankament ale mysle ze to zrobir bo czasem mnie to wkurza juz
-
rogervin
- Świeżak
Wydaje mi się, że amortyzator nie siedzi dobrze w gnieździe lub tuleje belki są "zużyte" i amortyzator uderza o karoserie. Dodatkowo na mocowaniu tylnego amortyzatora widzę jakąś pofalowaną podkładkę (między gumami). Z tego co mi wiadomo powinno być (od góry) nakrętka>podkładka>guma górna>tuleja metalowa>guma dolna>podkładka. Amortyzatory wymieniał mechanik, nie wiem czy coś takiego, powinno się tam znajdować, dlatego prosiłem o fotkę. Sprężyny sprawdzę ponownie, dzięki za wskazówki.
-
endriu7910
- Bez listowiec ;-)
- Imię: Andrzej
Mialem ten sam problem. Też po wymianie amorków. Stukanie jakby w kielichu jakby amorek był luźny. Jednak nie był luźny. Uniosłem lekko na lewarku, poluzowałem na dole, odkręciłem od kielicha... W starym amorze bezpośrednio na amor szła podkłada na nią poduszka, to wchodziło w kielich a od góry po kolei: poducha, podkładka i nakrętka... Ja wyjąłem tą podkładkę która jako pierwsza idzie na amorek i bezpośrednio na nim polożyłem poduszkę... Nie wiem czy to dobrze czy źle... poten jak wyżej... Poskręcełem wszystko zaczynając od góry tzn najpierw do kielicha a potem do beli... Tak naprawdę nie wiem co było przyczyną stukania ale po tym zabiegu nastała cisza....Może amor był źle osadzony, może luźny a może to ta podkladka (metal o metal stukał... Cholera wie ale najważniejsze, że pomogło... Poradzić powinieneś sobie w 45 minut na parkingu pod marketem gdy żona/dziewczyna pójdzie na zakupy:-) Pozdro...
- Tycjan
- Świeżak
- Imię: Tycjan
- Kontakt:
gumy na mocowamiu amora w tych bilsteinach ponoc sa za male, tzn mniejsze niz standardowe, szybko sie wybijaja i dlatego stuka, i znow ponoc bo to info kiedys gdzies wyczytane mozna te gumki takie jak nalezy kupic w aso i zalozyc do tych bilsteinow 
-
rogervin
- Świeżak
No właśnie mnie się wydaje, że to wszystko przez górne mocowanie. Kupiłem cały zestaw, taki jak był montowany oryginalnie (foto poniżej). Niedługo będę wymieniał, dam znać czy pomogło. Nie wiem tylko, czy ta metalowa tuleja wejdzie na tłok bilsteina.

-- 30 lis 2012, o 20:49 --
Mocowania wymienione. Już mniej, ale nadal stuka
Potrzeba było trzech chłopa żeby je wymienić... Do amorków bilstein można je zamontować, ale gumy są dość grube, a gwint zbyt krótki i jest problem z załapaniem nakrętki. Rozwiązałem to w taki sposób, że podstawiłem pod belkę kobyłki i solidnie dociążyłem bagażnik. Po takim zabiegu dolna guma została lekko ściśnięta co pozwoliło od góry załapać nakrętkę (z ledwością). Cały problem ze stukaniem powoduje prawdopodobnie metalowa tuleja, jej wewnętrzna średnica jest większa niż średnica tłoka. Przed finalnym dokręceniem śrub szarpnąłem kilka razy amortyzatorem i był słyszalny ten dźwięk. Po dokręceniu na max już nie, ale podczas jazdy lekko słychać. Czy tą tuleje można wyciągnąć i zostawić same gumy? Ona chyba pełni rolę dystansu między dolną i górną podkładką?
-- 2 gru 2012, o 10:29 --
Wyciągnąłem wspomniane tuleje. Jazda testowa i nadal stuka... Filtr paliwa był luźny. Przymocowałem, ale i to niestety nie pomogło. Co tam jeszcze może stukać, tuleje belki, szczęki hamulcowe?
-- 6 sty 2013, o 16:06 --
W akcie desperacji zakupiłem nowe amortyzatory (KYB olejowo-gazowe) na tył. Po wymianie nastała cisza
Widocznie amortyzatory Bilstein mają jakąś wadę.

-- 30 lis 2012, o 20:49 --
Mocowania wymienione. Już mniej, ale nadal stuka
-- 2 gru 2012, o 10:29 --
Wyciągnąłem wspomniane tuleje. Jazda testowa i nadal stuka... Filtr paliwa był luźny. Przymocowałem, ale i to niestety nie pomogło. Co tam jeszcze może stukać, tuleje belki, szczęki hamulcowe?
-- 6 sty 2013, o 16:06 --
W akcie desperacji zakupiłem nowe amortyzatory (KYB olejowo-gazowe) na tył. Po wymianie nastała cisza