Volter pisze:czester nie bzdura tylko prawda, aby posiadać xenon musisz mieć spryskiwacze xenonów i autopoziomowanie. Wiem bo kumpel miał soczewkę, spryski, policjant chciał mu bardzo zabrać dowód i doczepił się do regulacji świateł (manualnej) którą miał i stwierdził, że tak nie może być.
Drogi kolego, widze, że próbujesz niejako być "wiedzący" ale niestety prosty człowiek ze wsi musi wyprowadzić Cię z błędu.
Jeżeli policjant chce Ci za to zabrać dowód OK, ale niech nie ciśnie takich pierduł tylko zabiera, wpisuje co trzeba i każe jechać na przegląd na Stacje Kontroli Pojazdów gdzie "fachowiec" to oceni.
Jeżeli jednak jesteśmy pewni, że nasz xenon ma prawo "istnieć" na tym aucie... (był już poruszany temat xenonu czester'a), wnioskujemy o Sąd Grodzkiego co większość policjantów motywuje do odstąpienia od zabrania dowodu...
Do czego zmierzam...
Weźmy np. hmmm.... Hyundai Coupe, rok 2000, 2.0 16V bla bla... Auto z fabrycznym xenonem, ori lampa z soczewką itp... Brak sprysków i systemu samopoziomującego... Tu akurat sprawa wygląda tak iż jakoś w późniejszych latach wszedł przepis obowiązku systemu samopoziomowania i sprysków. Spryski owszem były domontowywane (nie ma dużo w tym roboty) ale wcześniejsze modele samochodów osobowych nie były doposażane w system samopoziomowania...
Inny przykład to jak wcześniej poruszany temat lamp czester'a. Czester w swoje lampy (inny przykład Laguna II) może wstawić zarówno żarnik xenonowy jak i zwykłą żarówkę. Fabrycznie był stosowany adapter w razie przepalenia lub uszkodzenia xenonu, żeby można było coś tam wstawić np na stacji paliw i jechać dalej. BA... lampy takiego typu (laguna) były stosowane nie pod soczewkę ale pod zwykły klosz...
Piiiiiisać by można o tym wiele...
Od siebie dodam że nie rozumie policjantów którzy nie zabiorą dowodu kolesiowi który jedzie na HID'ie z allegro za 199,99 zł z barwą światła 6000 czy tam 8000K (ori 4300K) tylko przypierdolą się do mnie gdzie mam xenon na ori tailach, dobrze ustawiony i w odpowiedniej soczewce...
Ale to moje mała taka sobie myśl...
Dodam tylko iż już parukrotnie gdy mnie zatrzymywano do kontroli, zaczynała się gadka o xenonie to do tej pory ani razu nie zabrano mi dowodu ponieważ gliniarz po namyśle stwierdził że to co mu próbuje sprzedać dzielnie się produkując ma sens...
Pozdrawiam i dziękuję...