Ciężko odpala jak ciepły x14xe - czujnik temperatury

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
wojtekk
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Ciężko odpala jak ciepły x14xe - czujnik temperatury

Post autor: wojtekk »

Witam mam taki problem, auto mi ciezko odpala jak sie nagrzeje, tak jak by załapuje i gasnie po dluzszym kreceniu zalapuje z gazem wcisnietym do połowy, jak odpali chodzi tak jak by nie rowno przez chwilke, czasem na luzie mam obroty 1200 czasem 700 czasem rowno na 1000 nawet jak ciepły, jak odpalam go zimnego to odpala na tyk, bledow zadnych nie wyswietla, wymienione niedawno swiece były na nkg kable tez ngk, filtr paliwa, powietrza zmieniany, zawor egr wyczyszczony i zaslepiony jakos miesiac temu, stało mi sie to niedawno, co moze byc wina cos z głowica z wtryskami ? krokowy czy moze przepustnica ? W czasie jazdy jak jade to jest ok fajnie sie zbiera nie podszarpuje ani nic, dojezdzam do swiatel ruszam jest ok, chociaz nieraz jak obroty sa na 900 na postoju delikatnie sprzeglo puszczam a silnik tak jak by zaczoł sie dusic dopiero jak gaz dodam to jedzie ok. czekam na pomoc silnik x14xe
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Ciezko odpala jak ciepły

Post autor: wolga85 »

Czujnik cieczy chłodzącej daje takie obajawy. Niebieska wtyczka na dwa przewody ,wkrecony w obudowe termostatu (po wymianie dobrze jest zrobic reset ustawieńa daptacyjnych czyli odłaczyć aku na 30 min)
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Post autor: STELMI »

może też być wina po stronie czujnika położenia wału. Miałem tak w mojej 1.2 16V kiedyś, że na zimno odpalala bez problemu, a na ciepło czasem nie chciała. Później się pogorszyło i w czasie jazdy potrafiła przygasać i szarpać
wojtekk
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: wojtekk »

Wina była w czujniku temp tym niebieskim, poruszalem nim jak silnik byl odpalony odrazu obroty sie ustabilizowały i narazie odpala na ciepłym :-D widocznie cos w nim nie stykało, dzieki koledzy za pomoc, pozdrawiam
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Najlepiej wymienic nie kosztuje dużo jakieś 30 PLN chyba ze to wina wtyczki.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”