Nie wiem czy taki wątek się przyda ale można spróbować.
Jakby ktoś wiedział coś o zmianie jakichkolwiek przepisów w ruchu drogowym to pisać.
Na początek coś odnośnie fotoradarów.
Do tej pory było tak, że Policja (lub Straż Miejska) miała 30 dni od daty ujawnienia wykroczenia aby przesłać do sprawcy odpowiednie dokumenty.
Nie pamiętam dokładnie ale chyba od 15.10.08r. jest tak, że mają 30 dni od daty ustalenia sprawcy! W praktyce ma się to tak, że czas leci im dopiero od daty kiedy sprawca, który dostanie zdjęcie do domu pocztą, odpisze na nie i prześle im to z powrotem.
02.12.2008r.
W życie weszło Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 listopada w sprawie wysokości mandatów:
- parkowanie na miejscach przeznaczonych dla niepełnosprawnych - 500zł (stała suma)
- niestosowanie się do sygnalizacji świetlnej (m.in. czerwone światło) - 300-500zł
- jazda bez włączonych świateł mijania w dzień - 100zł (w tunelu - 200zł)
Nie zmienają się mandaty za przekraczanie dopuszczalnych prędkości maksymalnych ani sposób przyznawania punktów karnych.
Prawo się zmienia
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.