Zawieszenie corsa b - jakie zawieszenie sportowe
-
kulawytomaszek
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Zawieszenie corsa b - jakie zawieszenie sportowe
witam! mam taki problem ze swoja corsa b 1,4 16V 97r.... kupilem ja z zawieszeniem sportowym obnizajacym o 80mm i bylo tak twardo i nisko ze nie dalo sie jezdzic wiec zamontowalem seryjne sprezyny i amortyzatory olejowe kayaba - komplet. samochod podczas przyspieszania czy ruszania strasznie sie podnosci, na zakretach mocno go buja, jest bardzo miekki i niestabilny, a najgorsze jest to ze jak jest komplet pasazerow to tyl siada gdzies o 15cm... i teraz mam pytanie co zrobic zeby samoch byl bardziej stabilny? czy zmiana sprezyn na sportowe lekko obnizajace pomogla by? i czy wtedy ten tyl tak nisko by nie siedzial pod obciazeniem? myslalem o komplecie srezyn -30, -35 albo -40 firmy weitec. co mozecie mi poradzic bo normalnie jezdzic sie nie da 
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 14:22 przez kulawytomaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Corsa B 1.4 16V 97r 3D
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
Re: Zawieszenie corsa b - pod ciezarem siada...
kup amortyzatory gazowo-olejowe(albo jakos tak, czy same gazowe, nie jestem pewny...), one są twardsze, albo jakiś zestaw sportowych sprężyn + amorów, ale wetedy będziesz miał prawie tak twardy jak na tamtym -80...
a to że się buja na serii to normalka, ma być komfortowo
a to że się buja na serii to normalka, ma być komfortowo
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
-
kulawytomaszek
- Świeżak
a jakbym wsadzil tylko sprezyny weitec -30mm ?
Corsa B 1.4 16V 97r 3D
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
to duzo ci to nie da bo twardosc zawieszenia daja glownie amortyzatory. mozesz pokombinowac z innymi springami i ewentulanie z gumami, wg mnie twoj probllem tkwi w tym ze szukac tego idealnego wyjscia w zawieszeniu ktorego sie nie da osiagnac bo albo komfort albo lans i sport w mniejszym lub wiekszym stopniu.
-
kulawytomaszek
- Świeżak
da sie :] w bmw e34 mam weiteca ultra gt kompletne zawieszenie -35mm i jest wlasnie pomiedzy. a twardosc w zdecydowanym stopniu zalezy od sprezyn... chetnie zamontowalbym takie zawieszenie kompletne jak mam w bmw tylko takie zawieszenie kosztuje prawie 2 tys do corsy moze troszke taniej.... a springi same 500zl... cos kiepsko zaprojektowana ta corsa ze na standardzie jest tak miekka i tak siada pod obciazeniem na nowych sprezynach i amorach kayaba 
Corsa B 1.4 16V 97r 3D
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
za duzo chyba oczekujesz od auta ktore wazy ponad 800-900kg a komplet pasazerow +ty to jakies plus minus 400kg + cos tam w bagazniku rachunek jest prosty. dla przykladu powiem ci tak dzisiaj wiozlem ojca lanosem 5 warkow cementu czyli 125 kg i tyl strasznie mocno usiadl ze az sie kola gleboko schowaly i tez seryjny zawias. a normalnie lanos to terenowka przy mojej corsie. seria to seria.
-
kulawytomaszek
- Świeżak
corsa moja wazy 940kg bagaznik zawsze pusty a 5 osob w samochodzie wazy tak jak napisales okolo 400kg i mowisz ze to tak musi siadac na standardowym zawieszeniu? a jakbym mial sportowe sprezyny weiteca -40mm to mniej by siadal pod takim obciazeniem?
moje bmw wazy 1360kg i mam zawieszenie -35mm felgi 17cali i 10cali szerokie (255/40/17) z et20 i zaladujac tam 5 osob i pelen bagaznik samochod siadzie tylko troszke i nie ma tam mowy o jakimkolwiek przycieraniu mimo ze kola sa rowno z obrysem samochodu i wcale nie jest to taczka bo pracuje na dziurach itd a w zakretach za to nie ma przechylow i trzyma sie jak przyklejony.
czy moglbym otrzymac podobny efek zakladajac sprezynki weiteca -40mm? narazie chcialbym sprobowac na tych seryjnych amorkach ktore utwardzily by sie troche przez to ze caly czas pierwsze 40mm gdzie sa najbardziej miekkie byly by juz wduszone do tego poziomu.
nie wiem jaki obrac sposob na to aby corsa mogla normalnie sie prowadzic....
moje bmw wazy 1360kg i mam zawieszenie -35mm felgi 17cali i 10cali szerokie (255/40/17) z et20 i zaladujac tam 5 osob i pelen bagaznik samochod siadzie tylko troszke i nie ma tam mowy o jakimkolwiek przycieraniu mimo ze kola sa rowno z obrysem samochodu i wcale nie jest to taczka bo pracuje na dziurach itd a w zakretach za to nie ma przechylow i trzyma sie jak przyklejony.
czy moglbym otrzymac podobny efek zakladajac sprezynki weiteca -40mm? narazie chcialbym sprobowac na tych seryjnych amorkach ktore utwardzily by sie troche przez to ze caly czas pierwsze 40mm gdzie sa najbardziej miekkie byly by juz wduszone do tego poziomu.
nie wiem jaki obrac sposob na to aby corsa mogla normalnie sie prowadzic....
Corsa B 1.4 16V 97r 3D
-
kulawytomaszek
- Świeżak
jakie sa dobre ale w miare tanie zestawy 4sprezyny obnizone i 4 amory o skroconym skoku? zestaw weitec ultra gt okolo -40/-40 to pewnie oklolo 1600zl. znacie cos podobnego ale tanszego?
Corsa B 1.4 16V 97r 3D
- omega_01
- Świeżak
Re: Zawieszenie corsa b - jakie zawieszenie sportowe
W giełdzie dałem link do nowego zestawu gwintowanego FK
-
_KUKI_
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
Zaraz zaraz. Ludzie co wy mieszacie ? Jestem nowy i nie chce się wymądrzać ale...... Amortyzator odpowiada za tłumienie drgań. Sprężyna za resorowanie nadwozia. Ogólnie wygląda to tak. Jak założysz sprężyny weiteca (które są podobno twarde dość) to buda nie będzie Ci tak siadać bo to one odpowiadają za to czy buda usiądzie a nie amortyzator. Jednak do sprężyn obniżających nie powinno się zakładać seryjnych amortyzatorów bo one nie są przystosowane do pracy z taką sprężyną i szybko sie wyeksploatują nie mówiąc o bezpieczeństwie jazdy na takim zestawie. Żeby autem nie bujało i nie siadało potrzebujesz zatem zestaw twardy amor + sprężyna obniżająca o tyle ile ci odpowiada. Wybór należy do Ciebie 
-
kulawytomaszek
- Świeżak
kuki mysle dokladnie tak jak ty.... tylko jest teraz kwestia finansowa... taki zestaw zawieszenia nie jest tani, jakie polecacie zawieszenie ktore bylo by dobre ale tansze o weiteca ultra gt (okolo 1400zl)
Corsa B 1.4 16V 97r 3D
- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
zakladales nowe seryjne sprezyny i amortyzatory?
jak nie - to moze w tym tkwi problem
jak tak - to chyba nie zaplaciles znacznie mniej niz ten weitec kosztuje
jak nie - to moze w tym tkwi problem
jak tak - to chyba nie zaplaciles znacznie mniej niz ten weitec kosztuje