Jesli chdozi o c20xe... to nie jest to tak awaryjny silnik itd. Po prostu trzeba kupic takowy i zrobic go od podstaw a bedzie sluzyl i cieszyl wlasiciela juz w jego serii!!!
Nie chce Cie namawiac Mike bo to twoja decyzja ale mozesz zrobic to co ja.
Posprzedawaj graty ,silnik itd ,kup tanie c20xe ,zrob kapitalke i jezdzij.
Pewnie teraz niektorzy napisza mi to i owo ,ze moje auto stoi ,ale to tylko z mojej winy przeskoczyl mi ten pieoprzony pasek i rozwalil glowice... skutek taki sam i przy silniku 14xe .16xe...(gdyby nie glowica auto jezdzilo by do dzis ,bo nie bylo z nim zadnych problemow ,bardzo niskie spalanie na trasie (przy 70-80km/h spalil mi 5,7l na 100km - Staneq poswiadczy bo jechalismy razem!Jechalismy spokojnie ,nie spieszylismy sie - byla to tez swego rodzaju wycieczka

wiec bez pospiechu:) Auto z domu do Bydgoszczy i spowrotem dojechalo bez problemow ,tor przesmigalo:) .
Nie ma co tu mowic o awaryjnosci c20xe... Oprocz mojego przypadku chyba w klubie nie bylo problemu z samym silnikiem c20xe tylko z reszta np. Wow- piasta itd... Basista jezdzil caly czas swoim c20xe od wlozenia do sprzedazy - to samo Arts!
Generalnie jak kazdy mysli ,ze jak wlozy silnik c20xe to bedzie mu sie psul... Nie dbajac o niego to i po wlozeniu x10xe beda jazdy itd...
Kusze Cie w ta strone czyli swapa na c20xe...
Teraz koszta...
Kupno silnika c20xe to koszt ok. 1000-1500zl-2000zl zalezy jak sie trafi...
Jak sie poszuka to i taniej

...
Teraz remont itd...
Sam kupowalem wszystkie uszczelki,paski ,oleje ,wszystkie siemeringi do silnika i skrzyni ,uszczelniacze na zawory,po prostu wzystko + nowy filtr powietrza K'N ,caly rozrzad itd itd...
Calosc kosztowala mnie 1,5-1.7tys zl.
W styczniu zabieram sie za remont i dowiedzialem sie juz cen gratow i robot.
Ksztaltuje sie to mniej wiecej tak:
Szlif bloku 4cyl (150zl za calosc) ,szlif walu 150zl calosc - czyli szlify 300zl.
Nowe tloki z Mahle (komplet :tlok,pierscienie,sworzen) 1szt. 160zl. x4 - 640zl...
Nowe panewki to koszt ok 140zl* (*-chyba bo nie pytalem)
Wszystkie ceny czesci to ceny dla mnie z InterCars-u po moich znizkach...
Takze tak mniej wiecej ksztaltuja sie ceny tego... bedziesz mial jakis obraz co i jak.
Musisz doliczyc sam koszt swapa i kit-u.