Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
chłapaki, jak podlaczyc to cos aby swiecilo:
1. tylko kiedy wlaczone,
2. caly czas
3. czy ten zolty styk jest wlasnie od podswietlenia dlatego ma inny kolor?
4. czym podswietlony jest przelacznik?
dzieki z gory
mysle ze pierwszy styk to zasilanie +, drugi powrót +, trzeci masa na oswietlenie
odp:
1.zasilanie do zarowki podlaczyc na powrót z wyłacznika
2.zasilanie do zarowki podlaczyc na zasilanie do wylącznika
3. powinna to byc masa zarowki, bo zasilanie zarowki jest prawdopodobnie na stale podlaczone na powtót z wylacznika
4.dioda lub mala zarowka zarowa
Na włączniku masz dokładnie rozrysowane co i jak(przyjrzyj się temu lewemu włącznikowi).
Ten żółty to masa włącznika, środkowy to wyjście, a prawy wejście zasilanie.
Jeśli podłaczysz w ten sposób to żarówka będzie świecić tylko w momencie naciśnięcia przycisku.
Jeśli chcesz, żeby żarówka świeciła cały czas to podłącz zasilanie pod środkowy przycisk, a wyjście pod prawy. Wtedy żarówka będzie świecić cały czas, a będziesz mieć normalnie możliwość przełączania, z tym, że żarówka nie zgaśnie po włączeniu danego urządzenia.
Co do żarówki to z reguły jest to mała neonówka. Nie wiem czy dobrze myślę, ale pewnie chciałbyś wiedzieć czy żarówka nie stopi włącznika. Wg mnie nie powinna. Do niedawna miałem listwę zasilającą w której lampka w włączniku świeciła się cały czas(przez okres ok. 1,5 roku) i nic się z tym nie działo. Dopiero niedawno okazało się, że listwa nie wytrzymała zwarcia, ale kto by przypuszczał, że ktoś będzie chciał zaoszczędzić i zamiast dać normalne styki na skręcanie zrobi to na lutach, które w dodatku były bardzo liche.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
o sposob podswietlenia pytalem z ciekawosci kiedy sie ono moze spalic
przelacznik ten uzywam do wlaczania wentylatora. jeden przewod idzie prosto do przewodu masowego wentylatora, a drugi do przekaznika. podlaczajajc je zamiennie do srodkowego i prawego zlacza, a mase do zoltego, wentylator wlacza sie przy obu kombinacjach, podswietlenie nigdy. rozumiem ze zasilaniem bedziemy nazywac przewod idocy z przekaznika do przelacznika?
schematu nie ma na wlaczniku. jest napisane 6A 250V, 10A 125V. czy ztego powodu moze nie swiecic?
Witam.Miałem kiedys taki przełącznik w renault 5 gt turbo.Wyglądał identycznie i wlaczalem nim halogeny-u mnie sie szybko przetopil (swiecil sie tylko wlaczony). Nie byl zbyt czesto wlaczany...Niestety nie ja go podlaczalem,ale nie wyglada aby byl trwaly.Moze od razu lepiej jakis inny
Corsa B GSI 1.6 16v x16xe Działa-lata,gada,pełny servis
W obu przypadkach błędem jest to, że włącznik bezpośrednio steruje danym elementem(w przypadku porszaka jest to wentylator, w przypadku miczela były to halogeny). Tak jak czester już napisał, taki włącznik powinien sterować jedynie przekaźnikiem, a dopiero przekaźnik załączać konkretny element.
Kumpel ma osobny włącznik do wentylatora włąśnie na przekaźniku. Przekaźnik znajduje się blisko wentylatora, a jedynie włącznik podaje na niego zasilanie, żeby "zatrybił".
Wszystko działa już ok. pół roku bez żadnych problemów.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....