Żarowki-jakie wybrac?
- Porszak
- Support Team Leader

- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Żarowki-jakie wybrac?
normalne, zadne 50% swiatla wiecej, super prawie philips zenon na niebiesko.
ostatnim razem kupowalem normalne zarowki, z ktorych bylem zadowolony. swiecily jasno i czasem odbijajac sie w witrynach sklepowych czy na jakis filmikach nocnych dawaly biale swiatlo
chodzi o H4 55/60W jelsi dobrze pamietam ta moc
kiedys czytalem test zarowek w motorze i polecane(zajely 1 i 2miejsce w tescie, nr ze stycznie ubiegloego roku) byly Osram Bilux i Hella light power. to bylo rok temu. nie wiem czy nadal te zarowki sa wsprzedazy
ostatnim razem kupowalem normalne zarowki, z ktorych bylem zadowolony. swiecily jasno i czasem odbijajac sie w witrynach sklepowych czy na jakis filmikach nocnych dawaly biale swiatlo
chodzi o H4 55/60W jelsi dobrze pamietam ta moc
kiedys czytalem test zarowek w motorze i polecane(zajely 1 i 2miejsce w tescie, nr ze stycznie ubiegloego roku) byly Osram Bilux i Hella light power. to bylo rok temu. nie wiem czy nadal te zarowki sa wsprzedazy
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, o 19:39 przez Porszak, łącznie zmieniany 3 razy.
- Sław
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: Żarowki-jakie wybrac?
Polecam Philips BlueVison lub Philips Extreme Power. Pierwsze jak nazwa wskazuje dają światło delikatnie zabarwione na niebiesko (nie tak jak te Allegrowe wynalazki "xenon look"), drugie świecą ładnym białym światłem.
- Staneq
- Post Mistrz
- Imię: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Ja jestem za zwykłymi żarówkami, a za wszystkie te niebieskie czy jakieś mocniejsze odbierałbym dowód rej..
Było c14se
- adm
- Świeżak
- Kontakt:
Od dość dawna używam Philips Premium i mogę polecić. Normalna żarówka która nie razi kierowców z naprzeciwka i daje w zupełności wystarczające światło w normalnym kolorze.
- Sław
- Nowy
- Kontakt:
Każda żarówka z homologacją nie ma prawa razić kierowców z przeciwka. Philipsy o których pisałem nie są ani niebieskie ani mocniejsze, mają 55/60W.
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
dzsiaj musialm kupic zarowki bo wybieralem sie za miasto. pojechalem do sklepow szukac zarowek, ktorych nazwy padly w 1 poscie. nie bylo. z osram byly np cool blue za 40pln/szt
. kupielm wiec 2 zupelnie zwykle wegierskie Tungsram za 13zl.wymienilem pod sklepem i okazalo sie zo moja stara spalona h4 to wlasnie osram bilux :0 .pozniej pojechalem na Shella i tam przypadkiem zapytalem czy nie maja zarowek. okazalo sie ze wlasnie maja biluxy, wiec kupilem 2 odrazu
tutaj widac jak swieca te osramy bilux
reszta filmikow sie nie sugerowac bo byly nagrywane cienkim aparatem
tutaj widac jak swieca te osramy bilux
reszta filmikow sie nie sugerowac bo byly nagrywane cienkim aparatem
-
big_joe
- Świeżak
- Kontakt:
Polecam żarówki Osram Night Breaker 90% więcej światła są naprawdę b.dobre trochę kosztują ale jak je ktoś założy od razu zobaczy różnice u mnie sprawują się idealnie świecą dość długim białym światłem na lodzie czy na mokrej nawierzchni przes samochodem dają niebieską poświata którą poprawia zdecydownaie widoczność.Polecam z czystym sumieniem
Opel Corsa 1.2 OHC 92r. [moze kiedys wstawie silnik 2.0 od calibry i wydusze 300 KM]
- cursor
- Nowy
- Kontakt:
Jak ktoś nie chce za wiele wydać na żarówki(philipsy i osramy kosztują na allegro ok. 50zł) to polecam Tungsram MegaLight. Można je dostać za ok. 20zł na allegro, a święcą jak za tę cenę na prawdę bardzo dobrze. Porównywalne do Philips Blue Vision, tylko kolor światłą bliższy żółtemu.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
tyle samo co Osram Bilux, ktorego szukalem. tyle ze odpadaja koszty wysylki
- Kolczat88
- Świeżak
ale te wszystkie zarowki o ktorych piszecie maja jakas powloke kolorowa na zewnatrz? czy efekt innej barwy swiatla tkwi gdzie indziej? dokladnie chodzi mi o to czy wlaczajac dlugie swiatla cos widac wiecej niz na mijania? bo kiedys kupilem wlasnie zarowki z powloka niebieska i efekt byl bardzo fajny dopoki nie chcialem sobie doswietlic drogi wlaczajac dlugie - wtedy okazalo sie ze zarowki nie maja "opcji dlugie swiatlo" ;P
- Sław
- Nowy
- Kontakt:
Jak kupisz firmowe porządne żarówki to nie będziesz miał takich wrażeń. Produkty z Alledrogo "super-niebieskie-prawie-jak-ksenon" za 20zł zawsze będą do kitu.
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
każda żarówka halogenowa czy to firmowa, czy inna produkcja, mająca białe lub niebieskawe światło będzie miała mniej lub bardziej zabarwione szkiełko. w tych żarówkach świeci drucik, który żarzy się na zółtawy kolor, a nie jak w lampach xenonowych gdzie światło powstaje przez wyładowanie w gazie.
porównywałem osram (~50zł)

z kupionymi za 15zł różnicy w oświetlaniu drogi nie stwierdziłem
może będzie różnica w długości "życia"
porównywałem osram (~50zł)
z kupionymi za 15zł różnicy w oświetlaniu drogi nie stwierdziłem
może będzie różnica w długości "życia"
- Kolczat88
- Świeżak
hehe mam rozumiec ze swieca tak samo beznadziejnie na dlugich?z kupionymi za 15zł różnicy w oświetlaniu drogi nie stwierdziłem
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
to są H7 (nie H4 55/60)tu "długich" nie maKolczat88 pisze:hehe mam rozumiec ze swieca tak samo beznadziejnie na dlugich?z kupionymi za 15zł różnicy w oświetlaniu drogi nie stwierdziłem
-
A-rek
- Nowy
- Kontakt:
czy ktos z was uzywa tych zarowek "Philips Extreme Power"
szukam zarowek ktore beda swiecic czystym bialym swiatlem

- Kolczat88
- Świeżak
Porszak ale na Twoich zdjeciach i tak widac zolte swiatlo...
pozatym zadam to glupie pytanie... to jak uzyskuje sie swiatlo drogowe (dlugie) gdy uzywana jest w reflektorze zarowka H7?
pozatym zadam to glupie pytanie... to jak uzyskuje sie swiatlo drogowe (dlugie) gdy uzywana jest w reflektorze zarowka H7?
- Porszak
- Support Team Leader

- Kontakt:
tych w podpisie? a kto powiedzial ze to te same zarowki w podpisie i te o ktorych ja pisalem?
- -=m&m=-
- Website Admin

- Imię: Michał
- Podziękował;: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
W standardowej lampie corsy b jest żarówka H4 (2 żarniki), która odpowiada za światła mijania i drogowe i jeden odbłysnik. W lampie o której mowa była wcześniej sa stosowane dwie żarówki H7 (jeden żarnik) i jest soczewka oraz odbłysnik. Po włączeniu długich włącza sie druga żarówka.Kolczat88 pisze: pozatym zadam to glupie pytanie... to jak uzyskuje sie swiatlo drogowe (dlugie) gdy uzywana jest w reflektorze zarowka H7?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
ja używam, takie dają światło:A-rek pisze:czy ktos z was uzywa tych zarowek "Philips Extreme Power"![]()

wg mnie jest bardzo jasno i widocznośc dobra
światło jest bardzo białe
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
- Sław
- Nowy
- Kontakt:
Ja również używam tych żarówek, wcześniej miałem Philips BlueVison i Extreme power świecą dużo lepiej. PolecamA-rek pisze:czy ktos z was uzywa tych zarowek "Philips Extreme Power"![]()
- Kolczat88
- Świeżak
no sory ale po takim stwierdzeniu i zoltej bariwe swiatla na zdjeciach samo przychodzi do glowy ze nie mowimy o podobnych zarowkach... ale widze ze sie pomylilemPorszak pisze:w moich sie nie dopatrzylem zadnej barwy na bańce
'-=m&m=- pisze:Po włączeniu długich włącza sie druga żarówka.
okey... jaka?
- pirat
- Forum Master
- Imię: Paweł
- Kontakt:
a czy ktos probowal wlozyc H7 w lampy soczewkowe? Strasznie jestem ciekaw efektu 
- cyberpooh
- Weteran
- Kontakt:
dokladniejKolczat88 pisze:
okey... jaka?poprostu nigdy nie mialem stycznosci z reflekorami posiadajacymi zarowki H7
masz dwie soczewki, w jednej masz zarowke h7 ktora swieci jako zwykle swiatla, w drugiej lampie/soczewce masz druga zarowke ktora wlacza sie jako dlugie(nie pamietam jakie H ma ) (spojrz w moj awatar, jedna lampa, dwie zarowki)
Post powered by E46 150KM 330Nm
Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe
STOP Ciotom Drogowym
- Kolczat88
- Świeżak
tak tak wiem na czym mniej wiecej polegaja reflektory soczewkowe ale chodzi mi o to wlasnie Hx
w sumie logicznie rzecz biorac moze zalezy to od samego reflektora, jaki rodzaj zarowki mozna zastosowac... wracajac do sedna sprawy to wychodzi na to ze do swiatel mijania mozna kupowac zarowki z powloką, z tym ze chyba glupio by wygladlo gdyby jezdzic ze swiatlami mijania w bialej posiwacie a swiatla drogowe w zoltej... podobnie wiele ludzi kupuje jakies H4-ki z "biala poswiata" a w tle swieci sie zolta postojowka... wedlug mnie troche komicznie to wyglada ;P dlatego jakie zas kupic zarowki do swiatel drogowych, bo z powloka moga nie dawac zadnego efektu...
- brzoza89
- Świeżak
chce własnie zakupić żarówki, co myślicie o tym: Philipsy GuildNight vs Osram Nightbreaker ??
co lepsze ??
co lepsze ??
- naked
- Świeżak
- Imię: Łukasz
pozwól ze sie powtorze:brzoza89 pisze:chce własnie zakupić żarówki, co myślicie o tym: Philipsy GuildNight vs Osram Nightbreaker ??
co lepsze ??
viewtopic.php?f=43&t=67682naked pisze: "ja jezdze na OSRAM night breaker +90% swiatła i naprawde daja wiecej swiatła od philipsów (jakis standartowych bo takie byly...) i daja ladne białe swiatło w połaczeniu z białymi diodami w obrys.
jezdze niecaly rok i jestem zadowolony bardzo!"