Prędkościomierz wariuje

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Akaryuujin
Bez listowiec ;-)
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Prędkościomierz wariuje

Post autor: Akaryuujin »

Witam.

Od razu pragnę zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem w sprawach mechaniki, ale mam pewien problem i nie bardzo wiem co z tym zrobić, a znajomy polecił mi Wasze forum.

Mam Corse B - 3 dni temu coś stało się z prędkościomierzem - najpierw był jakiś taki bezwładny - wskazówka reagowała na przyśpieszanie powoli i poruszała się dość wolno. Chwile później przestała się prawie wcale poruszać. Jak jade powoli (tak na oko po obrotach powiedziałbym, że do jakichś 40 kmh) to powoli powoli chwiejnym krokiem pnie się w góre, po czym nagle znowu opada i sie już nie rusza.

Byłem u mechanika - powiedział wstepnie, że to linka i nie ma problemu. Jak odstawiłem samochód powiedział, że tam żadnej linki nie ma i to wina elektroniki a on tego nie zrobi.

Czy mógłbym prosić o rady? Chodzi mi o to co może być przyczyną i jak usunąć usterkę - jeżeli to możliwe, może zrobiłbym coś wreszcie sam.

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

będąc wróżką zgaduję, że masz abs i wariuje czujnik od abs'u na przednim kole od strony kierowcy. było o tym pisane conajmniej kilka razy, ale jak zwykle nikomu nie chce się poszukać :oko:
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Akaryuujin
Bez listowiec ;-)

Post autor: Akaryuujin »

Szukałem tematów odnośnie prędkościomierza, ale jedyne co wyszukiwarka mi zwracały to posty, gdzie była mowa o lince - której ponoć nie mam ;/

ABSu nie mam - nie wspomniałem o tym wcześniej, bo nie wiedziałem, że to może mieć związek ze sprawą ;/
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

w takim razie do sprawdzenia impulsator wkręcony w skrzynie biegów i kabelki od niego biegnące.
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

wystarczy ze kabelki sie przetarly i mozesz miac takie objawy jakie opisujesz
Obrazek