Elektryka, światła mijania

Wszystkie informacje o elementach układu elektrycznego Corsy B.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Imię: Daniel
Model auta: Corsa B
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Elektryka, światła mijania

Post autor: D12 »

Dzisiaj zaskoczył mnie pewien problem. Przestała świecic żarówka od mijania (prawa) pomyślałem spaliła się. Jednak po wymianie było to samo, raz zaświeci się a raz nie. Poza tym na wtyczce zauważyłem ślady nadtopienia plastiku. Do tego jarzy mi się kontrolka inormująca o zapaleniu długich świateł. Fuck co to może być, ktoś miał podobny problem?

Jednak jest teraz wilgoć w powietrzu ale auto jest po trasie i silnik ładne nagrzany.
STOP Pijanym kierowcom
Awatar użytkownika
cursor
Nowy
Kontakt:

Post autor: cursor »

Posprawdzaj wszystkie styki. Sprawdź też masy. Sprawdź też bezpieczniki w skrzynce czy nie są luźne i pooglądaj przełączniki(ten od mijania i manetke przy kierze.

Opel moim zdaniem nie pomyślał z lampami. Mógł zrobić tak jak jest w polonezie(2 przekaźniki). Ja tak zrobiłem u szajboosa, widać poprawe. Zobaczymy ile to da u niego w kadecie.
Jeden lubi słuchać, drugi jak go słyszą , ot taka sobie różnica .....
oczarowany
Świeżak

Post autor: oczarowany »

OMG
D12 to chyba w ŁDZ u nas tak jest :P u mnie w CA mam dokladnie to samo H4 od kierowcy swieci strasznie słabo a zarowka jest dobra bo sprawdzalem w Twingo
ta kontrolka od dlugich tez mi delikatnie swieci

styki w lampie sprawdzalem i nic nie dalo narazie jezdze na jednym oczku :P mysle zeby pociagnac kable z drogiej lampy ale to by byla dupa nie robota a teraz nie mam za duzo czasu zeby grzebac w elektryce :|
CA 1.0 45km--> 1.2 60km na gratach 1.0--> sold ! ---> XR3i... 110 km
Obrazek
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Kontakt:

oczarowany pisze:OMG
D12 to chyba w ŁDZ u nas tak jest :P u mnie w CA mam dokladnie to samo H4 od kierowcy swieci strasznie słabo a zarowka jest dobra bo sprawdzalem w Twingo
ta kontrolka od dlugich tez mi delikatnie swieci

styki w lampie sprawdzalem i nic nie dalo narazie jezdze na jednym oczku :P mysle zeby pociagnac kable z drogiej lampy ale to by byla dupa nie robota a teraz nie mam za duzo czasu zeby grzebac w elektryce :|
Nie wiem czy ogarnąłem ale narazie świecą oba światła poprawnie. Wtyczka nadtopiła się i przewód też się stopił troszke ale podejrzewam, że brud jakoś mi wleciał bo troche zasyfiona wtyka była. Kontrolka od długich nie świeci myśle, że problem rozwiązany.
Sprawdze jeszcze bezpiecznik :)
STOP Pijanym kierowcom
Awatar użytkownika
Mihó
Nowy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mihó »

Jarząca się kontrolka świateł długich - jest problem z którymś ze styków żarówki (miałem to w prawej). Zobacz, czy są czyste, czy nie wysunęły się z kostki (w obydwu wymienionych sytuacjach będzie Ci nie świciła żarówka). Jeśli się wysunęła, to może iskrzyć, bądź mieć mniejszą powierzchnię styku, przez co wypali/nadtopi Ci się kostka. Koniecznie to popraw, lub kup nowe kostki (ok. 15zł/szt)
Opel. Technik die begeistert
Corsa C Z18XE, Vectra B X18XE, Trabant 1.1, PTS 3.8 V6, Trabant 601
Awatar użytkownika
D12
Weteran
Kontakt:

emes125 pisze:Jarząca się kontrolka świateł długich - jest problem z którymś ze styków żarówki (miałem to w prawej). Zobacz, czy są czyste, czy nie wysunęły się z kostki (w obydwu wymienionych sytuacjach będzie Ci nie świciła żarówka). Jeśli się wysunęła, to może iskrzyć, bądź mieć mniejszą powierzchnię styku, przez co wypali/nadtopi Ci się kostka. Koniecznie to popraw, lub kup nowe kostki (ok. 15zł/szt)

Dzięki za wskazówke, kostka wymieniona.
STOP Pijanym kierowcom
mareku
Świeżak

Post autor: mareku »

Witam, jestem tu nowy, wiec jeszcze na tyle nie znam forum, by wiedziec co gdzie jest/bylo napisane. Dlatego podepne tutaj moj problem dot. swiatel mijania

otoz u mnie rowniez nie swieci zawsze jeden z reflektorow. Wyczailem juz, ze jak ustawie pokretlo na wlaczone swiatla i wyciagne je czyli zapala sie oswietlenie w srodku to swieca sie oba. Tzn nie zawsze to jest tak od razu, ogolnie mowiac, trzeba wlacznik swiatel traktowac "z wyczuciem". Czasem wystarcza tyko bardziej "pomanerwowac" wlacznikiem, bez koniecznosci zapalania sobie swiatla w srodku ;)

jakas rada? co to moze byc, jak naprawic?
za wszelkie uwagi dziekuje ;)

pozdrawiam
mareku
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

mareku pisze: jakas rada? co to moze byc, jak naprawic?
może byc to włącznik i mogę ci taki sprzedać :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
mareku
Świeżak

a jak wyglada sprawa wymiany takiego wlacznika? jest opcja zniszczenia przy demontazu/montazu?
-=m&m=- pisze:
mareku pisze: jakas rada? co to moze byc, jak naprawic?
może byc to włącznik i mogę ci taki sprzedać :oko:
ps. how much?
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

mareku pisze: ps. how much?
jesli dobrze pamietam to mam tam cały komplet czyli przełącznik + przeciwmgielne + regulacja wysokości i za 40 moge oddać :oko:
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
mareku
Świeżak

ok to zrobimy tak, jakos po weekendzie (w kazdym razie jak mi czas pozwoli) zobacze dokladnie co to tam jest, w sensie czy to wina zepsutego wlacznika. I w takim przypadku zglosze sie do Ciebie na priv ;) dzieki za oferte :)

a jeszce takie pytanko, co do demontazu, moge trafic na jakies komplikacje?? nie wiem, np. wystrzal jakiej sprezynki w blizej nieokreslopnym kierunku, zlamania zatrzaskow itd...
llionn
Nowy
Kontakt:

Post autor: llionn »

Z własnego doświadczenia powiem że problem leży albo w skorodowanych stykach lub wysunięciu się z kostki przewodu.
Miałem dokładnie tak samo, kontrolka od długich zapala się w momęcie kiedy któraś z żarówek ma bardzo słaby styk lub niema go wogóle - wtedy też kostki zaczynają się nadpalać.
W moim przypadku zakupiłem komplet żarówek, wyczyściłem styki w kostce posmarowałem je jakimś preparatem poprawiającym żekomo przwodność i zapobiegającym rdzewieniu i problem zniknął. Przy wkładaniu żarówki jeżeli kostka jest nadpalona zwróć uwacze czy nie wysuwa się przewód tyłem zamiast wchodzić w mocowanie żarówki.
Corsa A 1.2i 91r
mareku
Świeżak

dzieki llionn, wkrotce posprawdzam wszystko, jak narazie nie ma czasu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ Elektryczny”