przepisy drogowe
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
przepisy drogowe
Takie pytanko...
dzisiaj jadąc przez jedną miejscowość zobaczyłem panów w cywilu (tylko w kamizelkach odblaskowych) kręcących się koło jak mi się wydaje przenośnego fotoradaru.
znaki były po kolei takie:
1. zielona tablica miejscowości
2. teren zabudowany => wiadomo 50
3. znak droga główna i na nim "40"
kawałek potem skrzyżowanie i tu pytanie. czy takie umieszczenie 40 oznacza, że ograniczenie jest także za skrzyżowaniem, czy tradycyjnie do krzyżówki??????
4. panowie z radarem
5. koniec miejscowości
miałem coś koło 50-55km/h już za krzyżówką i teraz zastanawiam się jak to jest z tymi znakami i czy złamałem przepisy (tą "40") czy nie?
co ciekawe wjeżdżając do tej miejscowości od drugiej strony 40 jest na znaku teren zabudowany więc odnosi się do całej miejscowości.
dzisiaj jadąc przez jedną miejscowość zobaczyłem panów w cywilu (tylko w kamizelkach odblaskowych) kręcących się koło jak mi się wydaje przenośnego fotoradaru.
znaki były po kolei takie:
3. znak droga główna i na nim "40"
kawałek potem skrzyżowanie i tu pytanie. czy takie umieszczenie 40 oznacza, że ograniczenie jest także za skrzyżowaniem, czy tradycyjnie do krzyżówki??????
4. panowie z radarem
5. koniec miejscowości
miałem coś koło 50-55km/h już za krzyżówką i teraz zastanawiam się jak to jest z tymi znakami i czy złamałem przepisy (tą "40") czy nie?
co ciekawe wjeżdżając do tej miejscowości od drugiej strony 40 jest na znaku teren zabudowany więc odnosi się do całej miejscowości.
-
kozzi
- Weteran
- Imię: Marcin
Re: przepisy drogowe
od kiedy zielona tabliczka 'miejscowości' jest ograniczeniem prędkości do 50km/hAdamXXL pisze: znaki były po kolei takie:
spokojnie znak zakazu obowiązuje do skrzyżowania lub innego znaku który go odwołujeAdamXXL pisze:3. znak droga główna i na nim "40"
wyjątkiem jest skrzyżowanie z drogą nieutwardzoną
nie złamałeś Adasiu spokojnieAdamXXL pisze:miałem coś koło 50-55km/h już za krzyżówką i teraz zastanawiam się jak to jest z tymi znakami i czy złamałem przepisy (tą "40") czy nie?
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
-
kozzi
- Weteran
ale zasłanianie, zabrudzone, itp. tablicy rejestracyjnej też jest karalneKotlin pisze:Ja jesienia mam patent na fotoradary, calkiem przypadkowo przykleil mi sie lisc do przedniej rejstracji tak ze zaslanie jakies tam dwie cyferki![]()
Bo chyba od tylu fotek nie robi fotoradar co??
Jak narazie zero przypalu a robie tak co roku
robią od tyłu foteczki ale nie w polsce przynajmniej narazie
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
od tylu robia a czujniki sa umieszczone w asfalcie, pare kilometrow na zachod od ZgorzelacaKotlin pisze:Ja jesienia mam patent na fotoradary, calkiem przypadkowo przykleil mi sie lisc do przedniej rejstracji tak ze zaslanie jakies tam dwie cyferki![]()
Bo chyba od tylu fotek nie robi fotoradar co??
Jak narazie zero przypalu a robie tak co roku
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
to to ja wiemkozzi pisze:od kiedy zielona tabliczka 'miejscowości' jest ograniczeniem prędkości do 50km/hAdamXXL pisze: znaki były po kolei takie:
dlatego 50 pisałem przy znaku teren zabudowany .. no taki biały z domkami, bo zielony to o ile pamiętam 70
ps. to było w pracy, w drodze do klienta i firmowym autkiem, więc najwyżej doliczy się do faktury
-
Kurbat
- Weteran
- Kontakt:
apunkty tez do FV sie doliczaAdamXXL pisze:to to ja wiemkozzi pisze:od kiedy zielona tabliczka 'miejscowości' jest ograniczeniem prędkości do 50km/hAdamXXL pisze: znaki były po kolei takie:
2. teren zabudowany => wiadomo 50![]()
dlatego 50 pisałem przy znaku teren zabudowany .. no taki biały z domkami, bo zielony to o ile pamiętam 70![]()
ps. to było w pracy, w drodze do klienta i firmowym autkiem, więc najwyżej doliczy się do faktury![]()
poza tym mnie sie wydaje, że zeilona tablica ma charakter wyłącznie informacyjny i nic nie "ogranicza"...
- endo
- Post Mistrz
- Kontakt:
to jeszcze przesun przypadkowo wycieraczke zeby zaslaniala naklejke na szybie bo jak sa sprytni to i to dojrzaKotlin pisze:Ja jesienia mam patent na fotoradary, calkiem przypadkowo przykleil mi sie lisc do przedniej rejstracji tak ze zaslanie jakies tam dwie cyferki![]()
Adas, nawet jakby tam bylo 40 to za przekroczenie o 10-15km/h raczej nikt Cie scigal nie bedzie

- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
sumienie mam czysteendo pisze: Adas, nawet jakby tam bylo 40 to za przekroczenie o 10-15km/h raczej nikt Cie scigal nie bedzie. No chyba, ze mowimy o gryzacym Cie sumieniu z powodu zlamania przepisow
![]()
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
nie ustawią ci przeciez tablicy 100 m przed fotoradaremsatan pisze:Tak ? Hmmm... no nie wiem. Na siekierkowskim nie ma żadnej tablicy a stoją z fotoradaremczester 1 pisze:bo jezeli fotoradar to powinna byc tablica z ostrzezeniem ze zblizasz sie do takiej strefy
jezli chodzi o obszar zabudowany to z pewnoscia przy kazdej dojazdowce do stolicy jest tablica np. obszar kontroli radarowej lub miasto monitorowane czy jakos tak
-
kozzi
- Weteran
może być sam, teraz jest taka chora tendencja wprowadzana przez Tych debi.... jazdy pojedyńczokamiloooo pisze:Czy policjant jadac SAM radiowozem moze zatrzymac kogos?? (mowie o sytuacji w miescie) Bo mi sie zdawalo ze musi byc ich dwoch....
kompletna bzduraD12 pisze:Musi być ich dwóchzazwyczaj radiowozem poruszają się we dwóch
ma prawo Cie zatrzymać patrol jedno-osobowy policji.kamiloooo pisze:no oki ale czy ma prawo mnie zatrzymac??? przeciez jakby co nie ma swiadka na wykroczenie...D12 pisze:Mało etatów
jeśli chodzi o wykroczenia trafiające do sądu to niema to znaczenia, policjant zawsze ma racje w takim przypadku
-
kozzi
- Weteran
niestety na układy niema radyczester 1 pisze:no i co z tego ze ma racje jak i tak sad podejmuje decyzje - sam mialem taki przypadek i wygralemkozzi pisze:
jeśli chodzi o wykroczenia trafiające do sądu to niema to znaczenia, policjant zawsze ma racje w takim przypadku![]()
ach te znajomości
- ZEDYO
- Nowy
- Imię: Krzysztof
Niestety nie moge sie z Toba zgodzic, poniewaz prawda jest, ze w sadzie policjant jest traktowany jak "pol swiadka"kozzi pisze: jeśli chodzi o wykroczenia trafiające do sądu to niema to znaczenia, policjant zawsze ma racje w takim przypadku
:)17 Real Blue... Corsa Too :)17

Clarion DRX9375R + DPH9300, u-Dimension RM-V41, Xetec G10XLSG, PowerBass 2XL-6C, Eagle Cable MC90 i muzyka gra:)

Clarion DRX9375R + DPH9300, u-Dimension RM-V41, Xetec G10XLSG, PowerBass 2XL-6C, Eagle Cable MC90 i muzyka gra:)