w tym opisie nie znalazłem tego ale wg schematów i na chłopski rozum biorąc, to IMO (skrót wiadomo od czego) działa prawdopodobnie na zasadzie takiej, że odcina sygnał drogi idący do kompa. teraz jeśli komp ma w sobie "element IMO" to stwierdzając, że silnik pracuje a nie dochodzi sygnał przy próbie ruchu odcina pompe i wtryski (może coś jeszcze przy okazji) i silnik gaśnie. I teraz jeśli zmostkujemy wtyki 6 i 7 IMO (kolor kabla niebiesko czerwony- tak jak pisałem wcześniej), to sygnał WEG będzie dochodził do kompa, więc nic nie będzie odcinane, bo system stwierdzi, że jest właściwy kluczyk w stacyjce, lub samochód nie jest wyposażony w IMO i wsio powinno chodzić normalnie. Podobnie jeśli użyjemy w samochodzie z IMO kompa od silnika który nigdy o tym IMO nie słyszał to jeśli na brak sygnału WEG reaguje podobnie (gaśnie), to możemy stwierdzić, że mamy dalej działający IMO. podobnie może być gdy w samochodzie z IMO zostanie uszkodzony impulsator (w skrzyni lub też linka w starszych) i samochód będzie gasł, to może być jakby działanie IMO.
Strasznie namieszałem

i
UWAGA są to tylko przemyślenia nigdzie nie sprawdzone i mogą nie być słuszne!! BO może być też tak, że przed uruchomieniem silnika linią WEG przesyłany jest jakiś kod odblokowyjący kompa, a wtedy żadne zwieranie nie pomoże, tylko usunięcie blokady lub przeprogramowanie kompa silnika.