Tyle wstepu
Na poczatek postanowilem zmienic te kabelki...
Pojechalem do intercarsu i kubilem za 193zl NGK (czarne, a zawsze myslalem, ze bedaniebieskie - RC-OP449). Montuje i pierwsze to to ze sa kazdy kabel jest troche dluzszy niz wczesniejszy, a po drugie wtyczki, ktore sie wklada do modulu, w oryginalnych kablach gumowa oslona konczy sie rowno z wtyczka, a w tych NGK wtyczka wystaje z centymetr poza ta oslone, ale pasuja tylko ze ta oslona bardzo slabiutko oslania te gniazda, wiec tak raczej nie moze byc, mimo ze wszystko dzialalo prawidlowo, silnik lepiej zapalal, duzo szybciej niz przedtem.
Kupilem, wiec w elicie kabelki PROSPARK za 200, te ktore byly z katalogu, byly takie same jak NGK, czyli zle wtyczki. Gosc znalazl inne od silnika C14SEL, ktore pasowaly idealnie, ale sa jeszcze dluzsze i samochod minimalnie wolniej zapala niz na NGK.
NGK na pewno musze oddac, ale nie wiem co zrobic z tymi PROSPARK'ami?
W dodatku zauwazylem dzisiaj, ze jak jade w glebokiej wodzie to zaczyna sie jazyc kontrolka akumulatora i jak wyjade to przstaje - na NGK i PROSPARKACH tak samo. Na oryginalnych tak nie bylo, ale nie wiem jak bedzie teraz, jest w sumie na MAKSA wilgotno.
Co to moze byc z tym akumulatorem, powiniem sie juz udac do jakiegos elektryka?
A moze po prostu wziac oryginalne kabelki, za jakies 250zl.
PS: Patrzylem na JAN-MORY i byly identyczne jak oplowskie (dlugosc, wyglad) nie wiem skad te dziwne wtyki w np. w NGK do x14sz?