kristo pisze:AdamXXL pisze:
c16lz : głowica
A czemu o obniżonym stopniu sprężania??i czemu głowica nie se?? To już jest wersja z mpi czy nadal mono??
N wyszło po takim wyliczeniu:
9,2 - c16nz
-0,2 - tyle różnicy jest w budowie głowicy c16lz i c16nz/x16sz, bo główne różnice są w tłokach, głowica c16lz i c16se mają na 90% identyczny kształt komory spalania. wcześniej myślałem, że różnice są głównie w głowicy w tych silnikach - człowiek uczy się cały czas

= 9,0
+ 0,5 z planowanka
= 9,5:1 ale skoro obrobiona ("polerowana") była komora spalania może zejść do 9,4:1 i stąd N
Obecnie mam monowtrysk, ale jest pomysł aby przechodzić na MPI krokami

. tzn. w pierwszym kroku zakładam głowice, obudowe wałka od mpi, a reszta zostaje z monowtrysku. można tak zrobić kożystając z kolektora ssącego od c16lz. Dowiem się w ten sposób czy są jakieś różnice po mojej obróbce głowicy, a potem jaka jest różnica w przypadku zmiany monowtrysku na mpi zmieniając "wyłącznie" kolektor ssący. szkoda, że nie ma w okolicach jakiejś hamowni z promocjami, bo jestem strasznie ciekawy. Na drodze stoi głównie czas, którego brak, bo nawet kasy na to już tak dużo nie pójdzie.
To nie jest post o tym co ja tam robię (mało ważne), więc już raczej nie będę tu odpisywał.