Zamieszanie z akcyzą na sprowadzane samochody

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
Kurbat
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Zamieszanie z akcyzą na sprowadzane samochody

Post autor: Kurbat »

Słyszeliście o tym :oko:
"Możliwa jest decyzja stwierdzająca, że pobieranie akcyzy od sprowadzających samochody jest niezgodne z całym szeregiem przepisów unijnych i trzeba będzie oddać ludziom pieniądze"

Ale jest też opcja : "Resort finansów nie wyklucza, że w razie stwierdzenia fałszerstw sprawy trafią do prokuratury. :(

Cytat pochodzi z : http://biznes.interia.pl/news?inf=578863

PS. Fajnie, że pojawil sie juz ten dział forum :)2
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

ja słyszałem że maja znieść akcyze (bo jest nie zgodna z prawem unijnym) ale bedzie można sprowadzac samochody niestarsze niż 10latek, ale to tylko tak z plotek wiem :oko:
a co do oddawania kasy ludziom za akcyze to nie sadze żeby to przeszło
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

bylo... gadali... mialo nie byc... a i tak olali sprawe i zrobili! nie wiecie? biedny placi 2 razy! i jezeli dojdzie do tego ze bedzie trza oddac ludziom kase to dopiero polska w dupe dostanie... chyba najwieksze zasilenie budzetu panstwa w historii to bylo...
Obrazek
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

ee tam kazdy truje o tej akzyzie a mowilo sieo tym juz od pacztku(tzn od maja i nawet wczesniej) i dopiero teraz gdy polak podal nasze prawo(organ wykonawczy) do sadu to nagle kazdy o tym mowi..

pozatym i tak 90%ludzi placi akzyze od duuuuuzo zanizonej kwoty...
corsa A & Audi S3
Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Imię: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Staneq »

qomo pisze:....pozatym i tak 90%ludzi placi akzyze od duuuuuzo zanizonej kwoty...
dokładnie wiec wątpie czy wiel osób bedzie sie po sądach chciało wlóczyc za pare złotych :oko:
Było c14se
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

ja słyszałem że akcyza będzie zależała od wieku auta, w jakimś programie mówili o tym na przykładzie Golfa i z tego co pamiętam to kupno Golfa I z 91r za 4000+ zł będzie się niebardzo opłacało bo akcyza by wynosiła ponad 6000 :0 natomiast im auto młodsze tym akcyza niższa w stosunku do ceny samochodu
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Kontakt:

to o czym piszesz to nowy projekt opłat za sprowadzone auta, ktory bedzie ustalany w zależności od normy emisji spalin euro jaką dane auto spełnia i tak:
te co spelniaja euro 1(Czyli najstarsze) to 4zł/każdy cm poj. silnika
...
euro 4 (czyli praktycznie nówki bo euro 4 obowiązuje od teraz dopiero) to 1zł/każdy cm poj. silnika

Wiec np. mojej Corsy B rocznik 93 wiec euro1 zapłaciłbym 1389zł podatku a akcyzy zapłaciłem wiele mniej :oko:

edit: 1389 x 4zł oczywiście bo to norma eur 1 :-D
Ostatnio zmieniony 6 sty 2005, o 21:32 przez Staneq, łącznie zmieniany 1 raz.
Było c14se
Awatar użytkownika
Aro
Weteran
Imię: Arek

Post autor: Aro »

aha, no mówiłem że tylko "słyszałem" - i to jednym uchem ;)
Dziadek_Corsarz
Nowy
Kontakt:

Post autor: Dziadek_Corsarz »

Chytry 2razy traci. Gdyby wprowadzili stawki do 10% ludzie nie zaniżaliby wartości podanych na fakturze, a że połakomili się na 60% to większość pisze 100-200 euro.
Z drugiej strony sprawdzić wszystkie auta ściągnięte od maja wydaje się być nierealne. Całe ministerstwo od rana do nocy musiałoby się tylko zajmować samochodami...
Kurbat
Weteran
Kontakt:

Dziadek, a co za problem...
to stworzą nowe ministerstow z nowymi etatami i już - to w ramach programu walki z biurokracja ;)

Jak w tym kawale : Towarzysze, w ramach walki z biurokracja właśnie został utworzony nowy wydział w departamencie pomocniczym przy wydziale wewnetrznym w oddziale zamiejscowym w koluszkach ministerstwa spraw wewnetrznych i administracji" i po krzyku
:oko:
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Kontakt:

Ja jestem wogle ciekaw jak udowodnia komuś że nie kupił za dnaą sume samochodu, skoro na umowie jest "jakaś" kwota, a wiele osób umawia się z niemcami że jakby kotś do nich dzwonił to maja powiedziec ze sprzedali za taką kwote i no i co wtedy zrobi ministerstwo??
Skoro dwie strony tranzakcji będą twierdzić że cena była taka a nie inna a dowodem na to jest właściwie jedynie umowa zawarta między nimi.

No ale my żyejemy w takim kraju że i tak pewnie któryś "mądry" wymysli podatek od tani kupionego samochodu :oko:
Było c14se
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

Staneq pisze:Ja jestem wogle ciekaw jak udowodnia komuś że nie kupił za dnaą sume samochodu,
nie będą się w to bawić ,tylko będą brać średnią wartość samochodu z danego rocznika.
Obrazek
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Kontakt:

tu: http://kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITE ... 98&KAT=244
kolejna rewelka jak nas biednych kierowców "doją" :bardzozly:
Było c14se
Kurbat
Weteran
Kontakt:

czester 1 pisze:
Staneq pisze:Ja jestem wogle ciekaw jak udowodnia komuś że nie kupił za dnaą sume samochodu,
nie będą się w to bawić ,tylko będą brać średnią wartość samochodu z danego rocznika.
a co mnie średnia wartość obchodzi ???

może to auto z 200 koku i ani rau myte nie było i przeglądu nie miało i wogle złom ?
a obok postawisz auto z 1995 rokuco jest utrzymane na cacy i co ?? średnią wartość w d**e sobie mogą wsadzić...
jak myśmy auto sprzedali z przebiegiem 240kkm po 4 latach to gość od razu licznik skasował na 140kkm bo taki świetny sta samochodu był, że żadnych zastrzeżeń to nie budziło
Awatar użytkownika
Staneq
Post Mistrz
Kontakt:

Kurbat pisze:
czester 1 pisze:
a co mnie średnia wartość obchodzi ???

może to auto z 200 koku i ani rau myte nie było i przeglądu nie miało i wogle złom ?
a obok postawisz auto z 1995 rokuco jest utrzymane na cacy i co ?? średnią wartość w d**e sobie mogą wsadzić...
@Kurbat zgadzam się z Tobą bo np. moja Corsa (na spocie oglądaliście w środku z czesterem i dziadkiem) jest 93 rok a w życiu by nikt nie uwierzył bo jest ogolnie b. zadbana i ma 125k km
a widziałem nie jedną paro letnią w o wiele gorszym stanie
Było c14se
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”