kierownica i gałka zmiany biegow

Rozmowy o Corsie. Tematy zwiazane z Klubem CorsaSport.pl. Dyskusje nie związane z Corsą umieszczamy w Luźnych Rozmowach!
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
krisso
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

kierownica i gałka zmiany biegow

Post autor: krisso »

Wiem,wiem,napewno jest gdzies w archiwum,ale ja sie za cholere po nim poruszac nie umiem żeby wszystko było tak przejrzyście wiec bez zjebki prosze :-D Temat następujący: mam kierowniczke oryginalną opla z poduchą,układ bez wspomagania z '96 i teraz ... :-D ..czy można zamienić sobie tą kierownicę na taką jak była w corsach po lifcie i obecnych astrachII ?? Czy da sie przełożyć poduszkę? I jeszcze ,czy da się może podłączyć sterowanie jak w astrze czy corsie C ??
I jeszcze jedno,czy jakby sobie wymyślił zmianę seryjnej gałki drążka zmiany biegów to czy dużo musiałbym z nim powalczyć?? Na siłe go ściągać czy może trzeba coś najpierw odkręcać?? Pozdro my masters 8-)
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: endo »

galke sie zrywa bezpowrotnie, z kierownica tak nie probuj :grin: :oko:
:)12 Blue Corsa :)12
:)7 koni kit on board
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

jakto bezpowrotnie?? tzn ze cos uszkodze i dupa?nic se nie założe??
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

krisso pisze:jakto bezpowrotnie?? tzn ze cos uszkodze i dupa?nic se nie założe??
galke sie zrywa (ja jo potraktowalem pilka) i niestety ze starej juz nic nie nadaje sie do uzytku....jest jednorazowa... :grin: :-D
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

przeciez jak ja spiluje to drazek bedzie krotki czyz nie??
Alo mówcie jak z tą kierownicą bo to mnie bardziej frapuje :0AAAA,jeszcze jedno pytanie do masterów od uczacego sie :oko: słuchajcie,żeby podłączyć wmazniacz zasilanie trzeba pobrac bezposrednio z klem na aku, a co z "rem" z radia?? co to za złącze,jaka informacja z radia nim idzie??
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

krisso pisze:przeciez jak ja spiluje to drazek bedzie krotki czyz nie??
Spilowac w sensie rozciac galke zeby ja zdjac.. Galka jest nalewana, wiec trzeba ja poprostu zerwac :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

krisso pisze:przeciez jak ja spiluje to drazek bedzie krotki czyz nie??
Alo mówcie jak z tą kierownicą bo to mnie bardziej frapuje :0AAAA,jeszcze jedno pytanie do masterów od uczacego sie :oko: słuchajcie,żeby podłączyć wmazniacz zasilanie trzeba pobrac bezposrednio z klem na aku, a co z "rem" z radia?? co to za złącze,jaka informacja z radia nim idzie??
do drazka-nie bedzie krotsze bo w srodku jest trzpien ktory zostaje i na nim mocowana jest nowa galka (zazwyczaj na mala srubeczke ktora kupisz w komplecie)
co do wzmacniacza... to zasilanie powinno byc prosto z akumulatora, a kabelek z radia jest od sterowania wzmacniaczem :grin: :-D
Obrazek
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

da sie zdjac seryjna bez ciecia :-P :-P :-P
ja zakładam seryjna na zime bo zimą w łapę zimno od metalowej :lol:
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

UcHO pisze:da sie zdjac seryjna bez ciecia :-P :-P :-P
ja zakładam seryjna na zime bo zimą w łapę zimno od metalowej :lol:
to moze poza slowem da sie .. podzielisz sie wiedza ? :grin:
UcHO
Weteran
Kontakt:

Post autor: UcHO »

po prostu ja ukreciłem krecac w jedna to w druga strone i juz... wszystko sie da tylko trzeba byc wytrwałym :oko:
kozzi
Weteran
Imię: Marcin

Post autor: kozzi »

UcHO pisze:po prostu ja ukreciłem krecac w jedna to w druga strone i juz... wszystko sie da tylko trzeba byc wytrwałym :oko:
UcHO ty to masz nerwy ja swoją pociołem nożem :grin:
Opel Corsa B 95r. - SPRZEDANE
Subaru Impreza STi MY04 EU-Spec - SPRZEDANE
Ford Fiest 98r. - SPRZEDANE
Audi A3 Sportback 1.8 TFSI oraz VW Golf 6 1.8 TSI
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

ja swoja pocialem mala pilka na strzepy... nie widzialem innej mozliwosci... i w zime tez troche zimno w rece :oko: ale ja zakladam rekawiczki :0 :-P :grin: :-D
Obrazek
kozzi
Weteran

kamiloooo pisze:ja swoja pocialem mala pilka na strzepy... nie widzialem innej mozliwosci... i w zime tez troche zimno w rece :oko: ale ja zakladam rekawiczki :0 :-P :grin: :-D
a to spryciarz z Ciebie :-P :lol:
krisso
Nowy
Kontakt:

a czy pod plastikiem z rysuneczkami biegow jest jakas srubka czy ciąc niezaleznie od wszystkiego na pol i zalozyc nowa,aaa,wlasnie,a w co ja sobie wkrece ta srobke od nowej glowki??
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

krisso pisze:a czy pod plastikiem z rysuneczkami biegow jest jakas srubka czy ciąc niezaleznie od wszystkiego na pol i zalozyc nowa,aaa,wlasnie,a w co ja sobie wkrece ta srobke od nowej glowki??
ciecie operacyjne jest bez znaczenia... nowa galka ma z boku srubke i ja przykreczasz do trzpienia ktory bedzie pod stara rozcieta kulka... :grin: :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Kontakt:

kozzi pisze:a to spryciarz z Ciebie :-P :lol:
jakos trzeba sobie radzic :grin: :-D :-P
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

to sie chyba za to zabiore bez wiekszych obaw,tylko najpierw wypatrze jakas ladna galke,nawet zostawilbym ta oploska,wygodna jest ,gdyby nie to ze ten plastik obluzowal sie gdzies i trzeszczy czasem (bardzo denerwujace :bardzozly: )
a co do wzmacholka-czy sa radia a jesli tak to jakie ktore wspolpracowalyby z wyswietlaczem w corsie?? i czy do seryjnego radia da sie podlaczyc wzmacniacz,bo jakies takie "lyse" jest z tylu w wejscie wyjscia itd. a w sumie to ma SKROMNY i przyjemny wyglad ,wyswietlacz jest spoko i jakby sie dalo tylko mocy wiecej dopakowac to by bylo ok:)

aaaaa,no i musicie mi powiedziec jak z ta kierownica bo nielubie tej swojej a ta po lifcie jest calkiem spoko :-D
Awatar użytkownika
sierak
Weteran
Kontakt:

Post autor: sierak »

Tylko Kris pamietaj ze jak kupisz nowa galke to powinines miec w komplecie taki plasticzek ktory na sile nakladasz na metalowy palak od lewarka zmiany biegow. Dzieki temu nowa galka nie bedzie sie krecic i odpadac bo srubka ktora ja przykrecisz zatrzyma sie wlasnie na tym plastiku. Jest to po to zeby sie lepiej trzymalo bo matalowa srubka nigdy nie bedzie sie dobrze trzymac na matalowym palaku lewarka chyba ze dziurke nawiercisz ale wlasnie po to jest ten plasticzek zeby tego nie robic.

Powodzenia ...
była Corsa A GSI E16SE | jest Rodzinne Kombi
webActive :: profesjonalnie i z pasją
kozzi
Weteran

sierak pisze:Tylko Kris pamietaj ze jak kupisz nowa galke to powinines miec w komplecie taki plasticzek ktory na sile nakladasz na metalowy palak od lewarka zmiany biegow. Dzieki temu nowa galka nie bedzie sie krecic i odpadac bo srubka ktora ja przykrecisz zatrzyma sie wlasnie na tym plastiku. Jest to po to zeby sie lepiej trzymalo bo matalowa srubka nigdy nie bedzie sie dobrze trzymac na matalowym palaku lewarka chyba ze dziurke nawiercisz ale wlasnie po to jest ten plasticzek zeby tego nie robic.

Powodzenia ...
drogi SIERAK-u firmy niezawsze załączają ten pastik bo ja na przykład mam gałke Isotty (a to przeciez dobra firma) i nie dali mi takiego ustrojstwa :-?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

wzmacniacz mozna podlaczyc, tylko potrzebujesz konwerter wysokiego sygnalu na liniowy. nie znam radia, ktore pracowaloby z tid'em. jak chcesz dobre granie to kup seryjne delco 500 i podlacz przez konwerter koncowke mocy. do tego jakis dzielony zestaw na przod i maly bas w zamknietej skrzynce do bagaznika. to napewno zagra dobrze :oko:

co do kierownicy - mam aktualnie do sprzedania swoja stara 3-ramienna, taka jak w astrze tez byla. samej poduszki nie przelozysz, bo jej ksztalt zalezny jest od rodzaju kierownicy.
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

musialbym sprzedac swoja ,tez mam z poducha,ale zupelnie nie orientuje sie po ile chodza takie jak moja z poducha.A jak z zakładaniem i tu i tu jest wielkoklin?? A jak jest ze zdjeciem starej ,bo ja nie wiem czy moge zdjac ta obudowe plastikowa czy mi poduszka w pysk nie strzeli czy cos,ale pewnie nie mam o tym zielonego pojecia.Ile bys chcial za taka kierowniczke?
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

fakt.. nie masz zielonego pojecia, daje sie to wyczytac w twoich postach :grin:
zdaje sie, ze miales cos wychlastane z zawieszeniem i silnik cos slabo ciagnal.. a tu kierownice nagle wymieniasz.. i galke.. :-?

o poduszkach bylo, poszukaj w archiwum :oko:

reszta pozniej na priv, teraz ide obejrzec jakis film :D
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

Kenwoody wspolpracuja z odpowiednia przejsciowka.. A wiecej na ten temat tutaj:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... leszek.htm - dzial oem/opel oraz faq
Obrazek
krisso
Nowy
Kontakt:

!markos pisze:fakt.. nie masz zielonego pojecia, daje sie to wyczytac w twoich postach :grin:
zdaje sie, ze miales cos wychlastane z zawieszeniem i silnik cos slabo ciagnal.. a tu kierownice nagle wymieniasz.. i galke.. :-?

o poduszkach bylo, poszukaj w archiwum :oko:

reszta pozniej na priv, teraz ide obejrzec jakis film :D
młodość rządzi sie innymi prawami:) zawiecha już ok,fakt ze po prostu do nowych nie należy,a silnik ciagnie jak trzeba,tylko różni ludzie różne rzeczy mi o nim mówili i sam sie w tym skołowałem,ogołem-ok, tylko jeszcze troche i rozrzad mnie czeka.Teraz corsiawka bedzie miala na dniach zacierane ślady uzytkowania poprzedniej wlaścicielki i chce pozmieniac kilka pierdolek jak tak galka czy kierownica.Markos,nie dziw sie,jak kazdy zwariowany BARDZO młody czlowiek do wielu rzeczy sie podpalam a wiele z nich umiera zanim zaczne je zrealizowac.Jedno wiem napewno wyglad autka jest dla mnie bardzo wazny i tuz za nim stoi audio.Słucham ogromnej ilosci muzyki i chcialbym zeby w samochodzie (tak jak w domu) brzmiala dosc przyzwoicie.Tak wiec tanim kosztem (bo z ta mlodoscia to sie tez i brak finansow laczy :-D ) bede staral sie cos tam ulepszac w mojej furce.Wiec prosze mi wybaczyc czasem jakies banalne pytania,a zarazem z tych powaznych nie wnioskowac od razu ze zabieram sie do jakiejs powaznej roboty ale ze po prostu jakis nowy pomysl w glowie mi zaswital. Dzieki z gory za zrozumienie i mam nadzieje ze nadal tak cierpliwie i zyczliwie bedziecie odpowiadac na moje banalne dla was pytania,pozdrawiam :oko:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jestesmy tu miedzy innymi po to, zeby uchronic ciebie (i przede wszystkim twoj samochod..) przed bledami naszej mlodosci :grin:
kazdy mial jakies glupie pomysly, o ktorych dopiero pozniej dowiadywal sie i sam kapowal, ze byly glupie :lol:
Obrazek
sir_Dave
Nowy
Kontakt:

Re: kierownica i gałka zmiany biegow

Post autor: sir_Dave »

krisso pisze:czy można zamienić sobie tą kierownicę na taką jak była w corsach po lifcie i obecnych astrachII ??
Da się. Tylko pamietaj o jednej rzeczy - kierownica od astry nie pasuje do corsy - zarówno te sprzed 97 jak i po. Róznią się wieloklinem. A nabijanie kierownicy od astry na walek kierowniczy z corsy ( jak to zrobil poprzedni wlasciciel mojej corsy) skonczy się uszkodzeniem wspomagania.
Gałke można zdjąć, jak to ktoś wcześniej napisal - ukręcając ją. Będzie ją mozna potem zalozyc z powrotem.
corsa b 3d x10xe
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

endo pisze:Kenwoody wspolpracuja z odpowiednia przejsciowka.. A wiecej na ten temat tutaj:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... leszek.htm - dzial oem/opel oraz faq
akurat w moim modelu potrzebny jest dodatkowy interfeis który kosztuje jedyne 1500 zeta :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
endo
Post Mistrz
Kontakt:

czester 1 pisze:
endo pisze:Kenwoody wspolpracuja z odpowiednia przejsciowka.. A wiecej na ten temat tutaj:
akurat w moim modelu potrzebny jest dodatkowy interfeis który kosztuje jedyne 1500 zeta :grin:
Pytanie blo czy sie da, a nie za ile.. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
czester 1
Weteran
Kontakt:

Post autor: czester 1 »

dać to się da ,tylko za ile ,a cena to tak dla zaintersowanych :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

krisso pisze: a co do wzmacholka-czy sa radia a jesli tak to jakie ktore wspolpracowalyby z wyswietlaczem w corsie??
orginalne balupunkty c300 c400....
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
ODPOWIEDZ

Wróć do „Corsa Klub”