Problem z rozruchem
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Problem z rozruchem
mam takiego problema: :0 otoz 2 tygodnie temu chcialem zapalic auto i krecil krecil i nie chcial zapalic, po jakis 10 minutach w koncu zaskoczyl, sprawdzalem akumulator i jest zielona kontrolka (bezobslugowy). wszystko bylo ok i dzis znwou sie to powtorzylo
krecil i krecil i nie chcial zapalic az w koncu po paru minutach zapalil.... co moze byc tego przyczyna??

-
Kurbat
- Weteran
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
z tą wacha to nie taka głupia sugestia.kamiloooo pisze:nie jestem az tak madry by miec problem z rozruchem nie majac paliwaqomo pisze:
a moze masz czasem malo wachy w baku?
raz w zimie nie mogłem za ch*** odpalić malucha. akurat było tak z minus 20 w nocy, wiec myslelismy ze to ta temperatura go wykonczyla. akumulator bralem do domu na noc, ladowal sie, odswierzylem elektrolit, sprawdzalismy iskre, pompe paliwa, filtr, przewody nawet
ciągalismy malacza na holu tam i spowrotem po jedynce i nic.. az w koncu pomysl - a moze wachy dolac...dolalismy na stacji i pyk zaskoczylo
pływak w baku sie zacioł i pokazywał caly czas obecnosc benzyny
-
qomo
- Post Mistrz
- Kontakt:
ja jak odpalam fure z ranca i musze dluzej krecic to wiem ze trzeba zatankowac...orostu wskaznik przeklamuje smaochod trzeba wyczuc...kamiloooo pisze:nie jestem az tak madry by miec problem z rozruchem nie majac paliwaqomo pisze:
a moze masz czasem malo wachy w baku?
mialem taka sytuache ze 2 razy i daltego mowie sprawdz to...
corsa A & Audi S3

-
Bronek_84
- Nowy
- Kontakt:
A jak ją sprawdzić- w wannie? :0Hiv pisze:Ja mam tak z rana. Albo gdy samochod postoi dluzszy czas. Ale generalnie szarpie mi strasznie na benzynie. Na gazie jest ok. Zachowanie takie jakby brakowalo mi paliwka. Wiec podejrzewam, ze pompa paliwa dogorewa... Pewnie ledwie podaje. Proponuje ci wyjac swoja i sprwdzic...
Nie zbadane są pokłady ludzkiej wyobraźni® 
-
Bronek_84
- Nowy
- Kontakt:
Jak mi padnie pompa to nie pojade do elektryka tylko sam postaram sobie to naprawić/wymienić* (No chyba, że nawali mi daleko od domu, co jest bardzo prawdopodobne). Tylko jeśli wiesz jak ją się diagnozuje to powiedz jak.Hiv pisze:Bardzo prosta sprawa dla elektryka samochodowego...
10 minut trwało wszystko...
*niepotrzebne skreślić
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
Tylko ze pompa bardzo zadko wysiada od razu... Czasami to bardzo powolny proces... Nie od razu stwierdzisz ze to ona... Nówka 400 stówki kosztuje...
Jak diagnozowac? Pytaj elektryka. Ma odpowiednie narzędzia i nie zajmuje mu to długo. Ja 5 złotych zapłaciłem. Nie warto sie schylać pod auto za tyle
Albo auto pod kompa podpiąć. Też wykaże czy to nie pompa przypadkiem...
Jak diagnozowac? Pytaj elektryka. Ma odpowiednie narzędzia i nie zajmuje mu to długo. Ja 5 złotych zapłaciłem. Nie warto sie schylać pod auto za tyle
Albo auto pod kompa podpiąć. Też wykaże czy to nie pompa przypadkiem...
Może znów corsa...
-
Bronek_84
- Nowy
- Kontakt:
Albo wykonać szeroko omawiany na tym forum sposób autodiagnozy za pomocą kawałka drucika i wychodzi na to samo... o sorry nie na to samo bo nic nie musisz płacić
. A bez rozbierania pompy to chyba wiele nie powiesz o jej stanie (jeśli wogoole da się ją rozebrać). Może elektryk bada tylko opór na wyprowadzeniach 
-
gregorix
- Nowy
- Kontakt:
Mój szwagier ostatnio miał podobnie w Polo 1,3 na wielopunkcie.Zgasła mu fura podczas jazdy i nie chciała odpalić.Holowałem go do domu,z domu do znajomego mechanika a po dotarciu na miejsce odpaliła bez problemu! Jak się okazało zaśniedziały "wsówki" na przekażniku odpowiedzialnym za prace pompy.Po wyczyszczeniu problem zniknął.
@@@CTM#288@@@
Corsa B C14SE
Corsa B C14SE
- Hiv
- Weteran
- Kontakt:
Bronek_84 pisze:Albo wykonać szeroko omawiany na tym forum sposób autodiagnozy za pomocą kawałka drucika i wychodzi na to samo... o sorry nie na to samo bo nic nie musisz płacić. A bez rozbierania pompy to chyba wiele nie powiesz o jej stanie (jeśli wogoole da się ją rozebrać). Może elektryk bada tylko opór na wyprowadzeniach
Da się zmienić sam wkład w pompie...
Może znów corsa...
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Kontakt:
Ciesze sie bardzo ze odpalilaUcHO pisze:Jejku dwa razy mu sie zdarzyło jak kazdemu z nas, odpaliła! i to powinno Cie cieszyc, a jak problem nagminnie sie nie powtarza (przy kazdej próbie odpalenia) to po co szukac dziury w cały. Jak bym tak postepował to bym juz 3/4 auta zmieni

- kamiloooo
- Post Mistrz
- Kontakt:
z tego co mnie uczyli w szkole to wlasnie mierzy sie opor na wyprowadzeniach i musi sie on miescic w jakis granicachBronek_84 pisze:Albo wykonać szeroko omawiany na tym forum sposób autodiagnozy za pomocą kawałka drucika i wychodzi na to samo... o sorry nie na to samo bo nic nie musisz płacić. A bez rozbierania pompy to chyba wiele nie powiesz o jej stanie (jeśli wogoole da się ją rozebrać). Może elektryk bada tylko opór na wyprowadzeniach

-
AMFILIADA
- Nowy
Z literatury wynika, że we wszystkich Corsach B pompa paliwa jest tego samego typu a co do parametrów to chyba sprawdzamy napięcie a nie rezystencję...

Niech mnie ktoś poprawi jeśli gadam bzdury bo akurat też myślałem o sprawdzeniu pompy... tylko na czym właściwie ma polegać ocena jej sprawności ?? Gdybym miał wykres lub tabele zależności np obrotów silnika od napięcia na pompie to no problem a tak ??
Co to jest ciśnienie regulacji chyba nie bieg jałowy bo wynikałoby z tego co wyżej, że w ciągu godziny tłoczy 85 litrów bajury

Niech mnie ktoś poprawi jeśli gadam bzdury bo akurat też myślałem o sprawdzeniu pompy... tylko na czym właściwie ma polegać ocena jej sprawności ?? Gdybym miał wykres lub tabele zależności np obrotów silnika od napięcia na pompie to no problem a tak ??
Co to jest ciśnienie regulacji chyba nie bieg jałowy bo wynikałoby z tego co wyżej, że w ciągu godziny tłoczy 85 litrów bajury
-
Bronek_84
- Nowy
- Kontakt:
Co do sprawdzania pompy to na pewno sprawdza się rezystancję bo napięcie nie zależy od pompy, nawet jeśli ją wymontujesz to napięcie i tak będzie podawane. Ale to chyba nie koniec bo co z tego, że rezystancja i prądy są dobre jeśli pompa jest wyrobiona (jakieś tam uszczelki czy cuś) i nie trzyma ciśnienia... Więc moim zdaniem sprawdzanie pompy w wannie nie jset takie głupieAMFILIADA pisze:Z literatury wynika, że we wszystkich Corsach B pompa paliwa jest tego samego typu a co do parametrów to chyba sprawdzamy napięcie a nie rezystencję...
EDIT: ale po co w wannie jak można w zbiorniku
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
jest schowany obok prawej nogi pasażera tam gdzie komp.kamiloooo pisze:dzis znowu pojawil mnie sie ten problem... nie moglem odpailc bolidu.... zainteresowalem sie tym bardziej i zauwzylem ze nie dochodzi napiecie do pompy paliwa... znajomy powiedzial mi ze moze to byc przekaznik... czy wie ktos moze czy w ogole a jak tak ktory przekaznik jest odpowiedzialny za to??