Sprowadzenie Corsy z NRD i koszty wg/MOTOR-u
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
-
boxer
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Sprowadzenie Corsy z NRD i koszty wg/MOTOR-u
Zapodam relacje ze sprowadzenia Corsay A z roku 1990 przez MOTOR. Konkrety w trzech ostatnich numerach.
Przybliżony koszt operacji sprowadzenia kupna i zarejestrowania samochodu w PLN
-Tankowanie samochodu (dojazd w 2 strony (ON) 320
-Tankowanie kupinego auta (Pb) 284,5
-Zakup auta Corsa A 1990 1,4 Pb przed liftem 940
-Wyjazdowe tablice rej +ubezpieczenie ( tablice z żółtym paskiem sa tańsze ale teraz jakieś jajo wyszło nie wiem dokładnie oco chosi) 357,2
-Tymczasowy dowód rej. 47,94
-Stawierdzenie numerów rej w stacji diagnostycznej 49
-Pierwszy przegląd 163
-przedłużenie ubezpieczenia na miesiąc 151
-Pięć znaczkow skarbowych dołączonych do wniosku o nadanie akcyzy 15
-podatek akcyzowy 622
-Opłata w Urz Miasta koszt operacji decyzji o zwolnieniu z VAT 150
-Tłumacz przysięgły 50
-Karta pojazdu 500
-Dowód rej 34
-Polskie tablice rej 127
-znaczki skarbowe w wydziale komunikacji 7
-xero 6
Do tego autorzy doliczyli
-Nocleg dla 2 osób w Niemczech 1 noc 235 /
-Nocleg dla 2 osób w Polsce 1 noc 90 / tego można nie liczyć
- wyżywienie dla 2 osób 141 / i coś wykombinować
Ogólnie 5121,14 gr + 2 dni w niemczech i 3 tygodnie bujania sie w polskich urzedach.
W polsce ten samochód bedzie 1000 pln droższy i w agonalnym stanie. Ta konkretna fura była wolna od wad wię trzeba liczyć tylko płyny i drobne duperelki
Przybliżony koszt operacji sprowadzenia kupna i zarejestrowania samochodu w PLN
-Tankowanie samochodu (dojazd w 2 strony (ON) 320
-Tankowanie kupinego auta (Pb) 284,5
-Zakup auta Corsa A 1990 1,4 Pb przed liftem 940
-Wyjazdowe tablice rej +ubezpieczenie ( tablice z żółtym paskiem sa tańsze ale teraz jakieś jajo wyszło nie wiem dokładnie oco chosi) 357,2
-Tymczasowy dowód rej. 47,94
-Stawierdzenie numerów rej w stacji diagnostycznej 49
-Pierwszy przegląd 163
-przedłużenie ubezpieczenia na miesiąc 151
-Pięć znaczkow skarbowych dołączonych do wniosku o nadanie akcyzy 15
-podatek akcyzowy 622
-Opłata w Urz Miasta koszt operacji decyzji o zwolnieniu z VAT 150
-Tłumacz przysięgły 50
-Karta pojazdu 500
-Dowód rej 34
-Polskie tablice rej 127
-znaczki skarbowe w wydziale komunikacji 7
-xero 6
Do tego autorzy doliczyli
-Nocleg dla 2 osób w Niemczech 1 noc 235 /
-Nocleg dla 2 osób w Polsce 1 noc 90 / tego można nie liczyć
- wyżywienie dla 2 osób 141 / i coś wykombinować
Ogólnie 5121,14 gr + 2 dni w niemczech i 3 tygodnie bujania sie w polskich urzedach.
W polsce ten samochód bedzie 1000 pln droższy i w agonalnym stanie. Ta konkretna fura była wolna od wad wię trzeba liczyć tylko płyny i drobne duperelki
HUURRRAAA SPRZEDANA !!!! Corsa A 91 1.2i gaz

-
Anal
- Nowy
- Kontakt:
Mam pytanie w związku z tym opisem sprowadzenia samochodu z Niemiec:
-Wyjazdowe tablice rej +ubezpieczenie - czy nie można przyjechać na tych blachach, na których jeździł szwab?
-Tłumacz przysięgły - do czego potrzebny jest tłumacz?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, po niedzieli jade po jakieś autko:), jeżeli któś też zwleka z ściągnięciem fury to niech sięspieszy bo nie oficjalnie wiem że przepisy się już niedługo zmienią
-Wyjazdowe tablice rej +ubezpieczenie - czy nie można przyjechać na tych blachach, na których jeździł szwab?
-Tłumacz przysięgły - do czego potrzebny jest tłumacz?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, po niedzieli jade po jakieś autko:), jeżeli któś też zwleka z ściągnięciem fury to niech sięspieszy bo nie oficjalnie wiem że przepisy się już niedługo zmienią
Corsa B c20se
- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
jak przejedziesz na zwykłych blachach to nie zrobisz częściowej odprawy na granicy, bo samochód będzie zarejestrowany na niemca a nie ciebie = nie odprawisz autka -> brak prawa rejestracjiAnal pisze:Mam pytanie w związku z tym opisem sprowadzenia samochodu z Niemiec:
samochód chcesz rejestrować chyba u nas, a obowiązujący jest nadal język polski-Tłumacz przysięgły - do czego potrzebny jest tłumacz?
-
qomo
- Post Mistrz
- Kontakt:
jak przejedziesz na zwykłych blachach to nie zrobisz częściowej odprawy na granicy, bo samochód będzie zarejestrowany na niemca a nie ciebie = nie odprawisz autka -> brak prawa rejestracjiAdamXXL pisze:Anal pisze:Mam pytanie w związku z tym opisem sprowadzenia samochodu z Niemiec:
czyli moge wjechac autem zarejstrowanym w niemczech na niemca? - chodzi mi o wykorzystanie na czesci
corsa A & Audi S3

- AdamXXL
- Post Mistrz
- Kontakt:
teoretycznie gdy masz jeszcze jakieś upoważnienie, lub gdy przepuszczą to tak.qomo pisze: czyli moge wjechac autem zarejstrowanym w niemczech na niemca? - chodzi mi o wykorzystanie na czesci
-
sir_Dave
- Nowy
- Kontakt:
mógłbyś - ale pod warunkiem ze sprzedający wyda Ci auto ze swoim ubezpieczeniem. A raczej rzadko który niemiec sie na to zgodzi. Ewentualnie poza blachami wyjazdowymi lub tymczasowymi pozostaje przywieźć samochod na lawecie - wtedy nie potrzebuje zadnych blach.Anal pisze:Mam pytanie w związku z tym opisem sprowadzenia samochodu z Niemiec:
Czynności urzędowe w niemczech ( zrodlo Auto Swiat nr22 z 24 maja )
( tablice czerwone )
- wyrejestrowanie auta - na koszt sprzedawcy
- kupno ubezpieczenia wyjazdowego - 75 euro
- wyrobienie dokumentow wyjazdowych - 38,9 euro
- kupno tablic rejestracyjnych - 20 euro
do tego z czynności dochodzi kontrola pól numerowych samochodu i legalizacja tablic rejestracyjnych i odbior dokumentow wyjazdowych.
corsa b 3d x10xe