Dyno Day Poznań

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
shreek
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: shreek »

dobra stary powiedz co tam zrobiles!!!! serio!
kristo
Weteran
Kontakt:

Post autor: kristo »

shreek pisze: bo ja jak odpprezylem wydech to mi swirowalo auto... moment obrotowy mi zmalal chyba bo bylo strasznie mulowate....
A kto tu mówi, że ja wydech odprężyłem??
UcHO pisze:kristo: gratulacje, zdradz jak mozesz co tam zrobiłes bo mamy takie same silniczki
Nie ma sprawy. :grin: Tylko to opatentuje :oko:
endo pisze:Zakladajac, ze mial fabryczna moc bo to strasznie duzy przyrost - 1/3 calej mocy! Szkoda, ze nie masz wykresu sprzed modyfikacji..
Sam żałuje... ale gdybym wiedział...... może mi ten taśmex na przedniej szybie tyle daje :P
Obrazek
qomo
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: qomo »

mimo tego przyrostu te 13 koni nie widzi mi sie przy takim wzorscie halasu...jak dla mnie mimo wszystko duzo za glosno...ale i tak gratuluje :grin: Musimy sie scignac
corsa A & Audi S3
Obrazek
shreek
Swój
Kontakt:

Post autor: shreek »

nie badz wisnia powiedz - bo wezme winde do miedzianej i i tak ci wleze pod auto :-P
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

1. samochod musial byc zle przypiety - za bardzo poszarpany wykres na gorze
2. nie uwierze w 13 koni z samego wydechu bez kolektora, do momentu, w ktorym ktos nie zrobi pomiaru przed/po

a poza tym to luz :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
wow
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: wow »

!markos pisze:2. nie uwierze w 13 koni z samego wydechu bez kolektora, do momentu, w ktorym ktos nie zrobi pomiaru przed/po
supersprint sie chwali ze ich a-grupowy wydech do c20xe ze 149 koni podniosl moc do 163 i maja na to dynograph, ale tez im nie wierze :grin:
c20rsa, czlowieku meeen!
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

Nie no Kristo fajnie... jakby sie okazalo ze naprawde 13 kucy doszlo, to tylko gratulowac.

Pewnie tak Ci namieszaja ze to nie prawda, ze zaraz pojedziesz znowu na hamownie hehe :oko:
pozdrowki
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

nic nie zdradze, bo nie mam pojęcia co zrobił Kristo, ale rozważany był wałek i przepustnica
Obrazek.. Wybierz sobie cel, a potem idź... idź pod prąd
kristo
Weteran
Kontakt:

A tak patrząc na ten wykres, nic nie budzi waszej ciekawości??

Bo mnie cholernie ciekawi dlaczego moc wzrosła o 30% a moment jest prawie seryjny i podniósł się o 2 Nm???? :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: Jakieś pomysły??

@Adam- Niestety z powodu rozważania 14xe i zbierania funduszy nie zrobiłem ani wałka ani przepustnicy. :placz:
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

kristo - jak dla mnie to ten pomiar jest poprostu zjebany...

nadal nie wierze w te 13 koni z samego wydechu :-?
to nie jest trabant, gdzie wymiana wydechu prawie podwajala moc..
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

Szkoda że nie mam siana, bo jeszcze dzisiaj bym jechał na drugą hamownie.

I nie tylko wydech jest porobiony. :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

jestes wielce tajemniczy.. :zakrecony:

moze w koncu powiesz co wyrzezbiles? glupio dyskutowac o osiagach jak nie ma sie pojecia co wydlubales..

"a ja nie powiem co zrobilem, ale dalo mi 30% mocy wiecej"
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

Poważnie- jest przebudowany układ wydechowy z kwasówki do tego zrobiony całkowicie nowy układ dolotowy od przepustnicy + stożek omp (to co było widać w Modlinie) i coś nie tak jest z wtryskiem bo leje więcej beny. Do tego paliwko od shella i więcej grzechów nie pamietam :grin:

ROBIMY ZBIÓRKĘ NA DRUGI POMIAR :oko:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

No powiem wam, że im dłużej nad tym siedzę, tym bardzie mnie to gryzie. Sam nie wierze w taki wynik....

Chyba pójdę sprzedać puszki po piwie(10zł).... jutro nie zjem obiadu(13zł), pojadę do pracy rowerem(2x2.20zł),.... i tak jeszcze do końca tygodnia i się uzbiera :oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Kontakt:

A czy oni nie zinterpretowali Ci tego wykresu? Powinni zauwazyc, ze jak jest poszarpany, to ze zle jest przypiete czy cos... z tego co Markos mowi, bo ja to zielony w tych sprawach :grin:
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

COS musialo byc nie tak przy pomiarze.
kristo - to obciazeniowka czy inercja?
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

pirat pisze:A czy oni nie zinterpretowali Ci tego wykresu? Powinni zauwazyc, ze jak jest poszarpany, to ze zle jest przypiete czy cos... z tego co Markos mowi, bo ja to zielony w tych sprawach :grin:
Pomiar był robiony 3 razy- pierwszy pierwotny(obliczeniowy) i później dwa główne.
!markos pisze:kristo - to obciazeniowka czy inercja?[img]

Ja się tam nie znam :oops: Jak to rozpoznać??

[/img]
Obrazek
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Kontakt:

kristo pisze:
pirat pisze:A czy oni nie zinterpretowali Ci tego wykresu? Powinni zauwazyc, ze jak jest poszarpany, to ze zle jest przypiete czy cos... z tego co Markos mowi, bo ja to zielony w tych sprawach :grin:
Pomiar był robiony 3 razy- pierwszy pierwotny(obliczeniowy) i później dwa główne.
A jaka była różnica miedzy II a III pomiarem?
kristo
Weteran
Kontakt:

Zadzwoniłem do Wojtka (właściciela hamowni) i zgodził się na powowny weryfikacyjny pomiar.

Hamowaliśmy 3 razy- nie chce być inaczej 58psów. Tylko moment się nieznacznie różnił- w najgorszym 87,6 a najlepszy 89...

A to falowanie na końcu obr- prawdopodobnie od prawego koła.

@!markos-Jeżeli uda mi się zdobyć seryjny układ 12nz- specjalnie dla Ciebie shamuje auto żebyś miał porównanie. ok??
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

kristo pisze:@!markos-Jeżeli uda mi się zdobyć seryjny układ 12nz- specjalnie dla Ciebie shamuje auto żebyś miał porównanie. ok??
LOL!!!! jestes kochany, ale az takim niedowiarkiem nie jestem :lol:

zrob poprostu pomiar bez tego rwania na koncu, bedzie widac ile tego tak naprawde jest :oko:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:
zrob poprostu pomiar bez tego rwania na koncu, bedzie widac ile tego tak naprawde jest :oko:
Spokojnie- te rwania są poprostu punktami odniesienia wykresu hamowni.

Zeby się ich pozbyć muszę się dowiedzieć co nie tak jest z zawieszeniem. :oko:
Obrazek
kubelt
Swój
Kontakt:

Post autor: kubelt »

kristo pisze:Zeby się ich pozbyć muszę się dowiedzieć co nie tak jest z zawieszeniem. :oko:
IMHO powod jest bardziej blachy i zostal tutaj juz wymieniony. Wine ponosi zle zamocowanie samochodu, ktory pod koniec skrzyni skakal sobie na rolkach. Nieraz widzialem podobne objawy.
Dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu budowa tej hamowni (wnioskuje ogladajac zamieszczone fotki) i brak kanalu pomiedzy rolkami. Zazwyczaj takowy jest i samochod jest rowniez przypinany od dolu, co uniemozliwia skakanie po rolkach. W tym przypadku jak tu nalezy pasy mocujace napiac wyjatkowo mocno.
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Porszak »

kristo pisze:Bo mnie cholernie ciekawi dlaczego moc wzrosła o 30% a moment jest prawie seryjny i podniósł się o 2 Nm???? :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: Jakieś pomysły??
tak wedlug mnie to sie bierze stad ze masz luzniejszy wydech, luzniejszy w sensie ze caly przelotowy, tak?bo czy srednice zmieniles nie wiem i stad ze masz luzniejszy dolot-bardzijej przepustowy powiedzmy.
ja w tym moim super silniku mam stozek na dolocie i przelotowy wydech z katalizatorem tylko on hamuje spaliny i auto na prawde zaczyna ciagnac od 4k obr. to takie moje zdanie i nie musi byc sluszne, ale moze :zakrecony:

EDIT: moze nie wyrazilem sie najlepiej. byc moze przyczyna wzrostu tylko mocy jest zalezna od dlugosci dolotu, sprobuj pokombinowac;. chociaz w sumie wydluzenie dolotu powinno przeniesc moment nixej, ale ciekawe jak by to bylo u CIebie z cala charakterystyka. a moze poprostu tak juz jest ze zrobiles sobie silnik o charaktrystyce VTI i teraz na gorze nie jedziesz momentem tylko moca (jak honda)i tak juz musi byc :-P
Ostatnio zmieniony 25 maja 2004, o 11:23 przez Porszak, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
kristo
Weteran
Kontakt:

kubelt pisze: IMHO powod jest bardziej blachy i zostal tutaj juz wymieniony. Wine ponosi zle zamocowanie samochodu, ktory pod koniec skrzyni skakal sobie na rolkach. Nieraz widzialem podobne objawy.
Dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu budowa tej hamowni (wnioskuje ogladajac zamieszczone fotki) i brak kanalu pomiedzy rolkami. Zazwyczaj takowy jest i samochod jest rowniez przypinany od dolu, co uniemozliwia skakanie po rolkach. W tym przypadku jak tu nalezy pasy mocujace napiac wyjatkowo mocno.
Samochód był mocno spięty (corsa wydłużyła się o całe 2 cm :grin: ) i nie skakał po rolkach, nawet wibracji nie było widać- było hamowanych kilka aut tuż przed moim i żaden mimo takiego samego mocowania nie ma poszarpanej góry. To na bank jest coś z zawieszeniem. W sumie ostatnio wpadłem w dużą dziurę- więc całkiem możliwe.

Znowu jestem na rozdrożu- robić to co mam i tak podrasowane (bawić się głowicą)czy zaiwestować w seryjne x14xe które raczej zostanie seryjne...
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

nie no pytanie o x14xe kompletnie nie na miejscu.. jesli mozesz kupic 1.4 za te pieniadze, o ktorych mowiles - to wybij sobie z glowy dlubanie tego starego trupa, z ktorego i tak nic nie wydusisz..

wolalbym miec seryjne, gladkie, elastyczne 90 koni i dosc krotka skrzynie, niz "wydlubane" 1.2, ktore ledwo wypluwa 60 koni. bez sensu :zakrecony:
Obrazek
kristo
Weteran
Kontakt:

!markos pisze:
niz "wydlubane" 1.2, ktore ledwo wypluwa 60 koni. bez sensu :zakrecony:
Wypluwa już teraz i to bez peoblemu. Więc porobić na 80 nie powinno stanowić problemu.

Po drugie- jak zostane przy 1.2 to pojawie się w Miedziane a jak 1.4 to mogę pomarzyć....i tak całe wakacje z głowy...
Obrazek
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R

kristo pisze:Wypluwa już teraz i to bez peoblemu. Więc porobić na 80 nie powinno stanowić problemu.
nie mow hop... pamietaj, ze kazdy kolejny kon mechaniczny drozszy od poprzedniego... jak ja lubie jak ktos dopiero co zaczal dlubanie i mowi: ee, nastepne 20 koni to pryszcz. zrob - pogadamy jak "latwo" osiagnac te kolejne 20 koni. poza tym - do 90 koni z x14xe nadal brakuje 10 :oko:
kristo pisze:Po drugie- jak zostane przy 1.2 to pojawie się w Miedziane a jak 1.4 to mogę pomarzyć....i tak całe wakacje z głowy...
cos za cos. zycie to kwestia wyborow. podejmujemy je bezustannie.
nie pojedziesz na wakacje - bedziesz mial 1.4, pojedziesz, zostaniesz przy na sile kreconym 1.2. ja mysle, ze to nie jest seicento, w ktorym mozna z 45 koni zrobic 95 i samochod dalej bedzie nadawal sie do codziennego jezdzenia...[/code]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”