opowiem moze moja sobotnia historie ...
jade sobie w sobote na trasie a zalalem jak zwykle ruska benzynke (zawsze mialem z pewnego zrodla a teraz wzielem od jakiegos cwaniaka)... nio i samochodzik zaczyna zachowywac sie conajmniej dziwnie ... jade 145 na 4 , wrzucam 5 i predkosc mi spada do 110 .... szlag mnie trafil , mowie do starego ze zajedziemy na stacje benzynowa po jakiegos "octan boostera"
zajezdzamy , patrzymy po polkach , sterta jakiegos gowna lezy , juz mamy wychodzic ... w tym momencie stary z wielka euforia krzyczy : " mlody , patrz , czteroetylek olowiu , ja to kiedys do trabanta dodawalem i wychodzilo mi ciut nie paliwo rakietowe
nio to bierzemy ... buteleczka starczajaca na 60 litrow benzynki kosztuje 15 zl ...
wlalem do baku polowe bo mialem jeszcze okolo 30 litrow paliwka...
startuje ze stacji - narazie zadnej roznicy...
wjezdzam do bialegostoku , staje na swiatlach , jedynka i jedziemy - patrze a tu minelem magiczna granice 55 km/h i jeszcze nie ma odciecia - odciecie sie zrobilo przy 60 km/h ... nio ale to nic .. pokrecilem sie po bialym , samochodzik chodzil zdecydowanie lepiej ...
ruszam na trase i zaczynam katowac ... wrzucam 5 przy 80 i proboje przyspieszac - cos co kiedys bylo niemozliwe teraz jest calkiem realne a nawet samochodzik na tej 5tce rozbujal sie do 160 i pewnie wiecje by spokojnie szedl gdyby mial gdzie
podsumowujac : polepszyly sie osiagi na kazdym biegu , wieksza kultura pracy silnika , lepsze wkrecanie na obroty , wyzsze v-max , wieksza elastycznosc silnika ....
sadze ze warto wlewac sobie do benzynki taki maly dodatek zwlaszcza jak ma sie tak maly silnik jak ja ( 1.2 8V ), tym bardziej ze gdy zaleje ruskiej benzyny i wlewam to badziewie to na 20 litrach i tak jestem o 12 zl do przodu w porownaniu z polska benzynka , a mieszanka ktora robie ma odbrobine powyzej 100 oktanow (moj stary lal kiedys w odbrobine innych proporcjach - troszke wiecej czteroetylenku i mial benzynke 105 oktanow ). Przy tym jest to nie az tak bardzo mocno uciazliwe dla silnika bez katalizatora (tylko do tych sie nadaje ) bo ta benzyna nie jest tak sucha jak np. PB 98....
Co o tym sadzicie ??? Macie podobne doswiadczenia z takimi wynalazkami???