[OT] 1.8 turbo a gaz

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
kubelt
Swój
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

[OT] 1.8 turbo a gaz

Post autor: kubelt »

Wlasciwie to Off Topic ale pozwole sobie zadac to pytanie tutaj, moze ktos bedzie mial jakies doswiadczenia, badz zna kogos z takim zestawieniem i moze mi cos doradzic. A moze tez ktos ma taki silnik w corsie :D

Sprawa rozchodzi sie o zasilenie silnika 1.8 turbo gazem. Powszechnie utarte opinie dyskwalifikuja takie zestawienie argumentujac, ze "sportowe osiagi i gaz nie ida w parze" - taka odpowiedz mnie jednak nie satysfakcjonuje. Mowimy oczywiscie o instalacji z sekwencyjnym wtryskiem gazu (wiem, ok. 5 tys pln). Jak sie bedzie sprawowal taki silnik?
Jakies argumenty za, przeciw?

I pytanie dodatkowe, zeby nie bylo calkowicie Off Topic :D - jak bedzie wygladala sprawa "krecenia" takiego silnika (chipem) ? Logicznie rzecz biorac wymaga to tylko dostrojenia gazowego komputera do chipa, dobrze mysle?

P.S. ile benzyny pali 1.8 t seria ?
GUMIS2000
Weteran
Kontakt:

Post autor: GUMIS2000 »

z tego co pamintam to opel nie wyuscil silnika 1.8 turbo ??????????

natomiast w golfie to 11 litrow miasto
7 to trasa

co do tuningu tej jednostki to przestrajajc chip
i podnaszac cisnienie w turbinie to 240 koni bedzie :-D
kubelt
Swój
Kontakt:

GUMIS2000 pisze:z tego co pamintam to opel nie wyuscil silnika 1.8 turbo ??????????
nic o tym nie wiem. Ale zawsze mozna wlozyc innej marki :D
GUMIS2000 pisze:co do tuningu tej jednostki to przestrajajc chip
i podnaszac cisnienie w turbinie to 240 koni bedzie :-D
a gdzie tam, mi starczy delikatne + 30 do 180 :D Zreszta 240 to mysle ze by bylo troche za duzo jak na seryjne bebechy i warunku braku negatywnego wplywu podkrecenia na zywotnosc jednostki.
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

moze poszukaj na forum audi tam sporo bylo na temat 1.8t i sekwencja gaz, pamietam ze ktos tam jedzi na tym dosc sporo i jest zadowolony, ale chyba chip i lpg to juz nie przejdzie... spalanie zalezy w jakim samochodzie bo masa tez robi swoje ale ponad 15 tez mozna wyskoczyc, ogolnie fajny silniczek do tuning, wiele zniesie ale lpg to bym tam nie wzucal :placz: 240ps? to nie da rady ... trzeba wieksze turbo,wydech,sterownik..... :oko:
kubelt
Swój
Kontakt:

arts pisze:moze poszukaj na forum audi tam sporo bylo na temat 1.8t i sekwencja gaz, pamietam ze ktos tam jedzi na tym dosc sporo i jest zadowolony,
dzieki, zajrze tam zaraz
arts pisze:ale chyba chip i lpg to juz nie przejdzie...
ale dlaczego? przeciez tym wszystkim staruja komputery, wystarczy je dostroic i juz. Nie wprowadzamy zadnych hardwareowych zmian.
EDIT: znalazlem juz watek o chipowaniu silnika 1.8T i jest latwiej niz mi sie wydawalo - nie trzeba nic zmieniac, komputer od gazu automatycznie dostraja sie do nowego chipa :D
arts pisze: wiele zniesie ale lpg to bym tam nie wzucal :placz:
No wlasnie co do tego znoszenia to dochodza mnie sluchy, ze w 1.8 t VW zdarza sie, ze turbina juz sie zaczyna skarzyc po 100 tys km. Ale czemu bys tam gazu nie wrzucal?
arts
Forum Master
Kontakt:

Post autor: arts »

zalezy do czego ma sluzyc ma ten motorek, jesli do jazdy na serii + sekwencja to jeszce, czyli oszczednie to zdecydowanie wybral bym TDi najlepiej na pompowtryskach chla to troche wiecej ale baza jest 130ps co po kuracji wzmacniajacej mozna robic do 190ps, montowany w szerokiej gamie vw, jak bym sie zdecydowal na 1.8 T to ze wzgledow na moc i ta kase za gaz 5000 zl przeznaczyl bym na przerobki ... dojscie do 250ps nie jest specjalnym wyczynem, fajny watek jest na: http://forum.streetracing.pl/viewtopic.php?t=5724
radze udezyc bezposredni do kogos kto ma 1.8T na gazie, to sa najpewniejsze zrodla a nie legendy
kubelt
Swój
Kontakt:

arts pisze:zalezy do czego ma sluzyc ma ten motorek, jesli do jazdy na serii + sekwencja to jeszce, czyli oszczednie to zdecydowanie wybral bym TDi
spotkamy sie dzis na stacji to ci powiem ile place za tego 1.8 T to sam mi przyznasz racje, ze nie ma co szukac TDI :D
arts pisze:najlepiej na pompowtryskach chla to troche wiecej ale baza jest 130ps co po kuracji wzmacniajacej mozna robic do 190ps, montowany w szerokiej gamie vw, jak bym sie zdecydowal na 1.8 T to ze wzgledow na moc i ta kase za gaz 5000 zl przeznaczyl bym na przerobki ... dojscie do 250ps nie jest specjalnym wyczynem, fajny watek jest na: http://forum.streetracing.pl/viewtopic.php?t=5724
to forum czytam na bierzaco :D Wszystko pieknie i fajnie, ale to kosztuje :-( A dostepne dla mnie wylacznie z powodu akceptowalnej ceny poczatkowej
arts pisze:radze udezyc bezposredni do kogos kto ma 1.8T na gazie, to sa najpewniejsze zrodla a nie legendy
Wlasnie sie staram. Jak narazie natrafilem na duzo informacji o tym, ze gaz jest bee, ale gdy rozmowca zostal poproszony o przytoczenie technicznych argumentow potwierdzajacych ta teze to nagle sie robi cisza :zakrecony:
Poli
Nowy
Kontakt:

Post autor: Poli »

powiem tak jezeli chodzi o 1.8T to suepr silniczek ale nie na gaz, kubelt jak chcesz polaczyc troche ekonomii z moca to bardziej bym proponowal tak jak mowil arts TDI, najlepiej VW 1.9 i do tego mozesz wsadzic wtedy chip bo wiem z doswiadczenia mojego dobrego kolegi ze zdaje to egzamin, tankuje tansze paliwo a jak potrzebuje mocy to ma jej pod dostatkiem
pozdr :-D
śmigaczo-fruwacz
kubelt
Swój
Kontakt:

Poli pisze:powiem tak jezeli chodzi o 1.8T to suepr silniczek ale nie na
gaz,
dlaczego, na jakiej podstawie to mowisz?
Poli pisze:kubelt jak chcesz polaczyc troche ekonomii z moca to bardziej bym proponowal tak jak mowil arts TDI, najlepiej VW 1.9 i do tego mozesz wsadzic wtedy chip bo wiem z doswiadczenia mojego dobrego kolegi ze zdaje to egzamin, tankuje tansze paliwo a jak potrzebuje mocy to ma jej pod dostatkiem
pozdr :-D
Alez ja sobie doskonale z tego zdaje sprawe, sam o wiele bardziej chcialbym miec TDI bo ten silnik bije benzyniaki na glowe. Tylko, ze TDI jest drogi, za drogi jak dla mnie. Jak juz mowilem, mam 1.8T tak okazyjnie, ze oplaca mi sie zalozenie gazu i wciaz bede do przodu. Tak wiec sprawa nie rozchodzi sie o sens/brak sensu tylko o mozliwosci/ograniczenia ze strony technicznej.
Poli
Nowy
Kontakt:

znajoma ma 1.8T na gazie no i z tego co mi wiadomo to od strony technicznej niema problemu, mowila mi tylko ze pod warunkiem zamontowania profesjonalnej instalacji w profesionalenej firmie, podobno odczuwa niezbyt wysoki spadek mocy przy okolo 4000 obrotow a tak pozatym to jezdzi juz na tej instalacji juz 1.5 roku i ztego co mowila to miala problem tylko na poczatku bo chlopaki w serwisie cos zle wyregulowali- koszt jej instalacji zamknal sie w 5600 zl
pozdr
śmigaczo-fruwacz
kubelt
Swój
Kontakt:

Poli pisze:znajoma ma 1.8T na gazie no i z tego co mi wiadomo to od strony technicznej niema problemu, mowila mi tylko ze pod warunkiem zamontowania profesjonalnej instalacji w profesionalenej firmie, podobno odczuwa niezbyt wysoki spadek mocy przy okolo 4000 obrotow a tak pozatym to jezdzi juz na tej instalacji juz 1.5 roku i ztego co mowila to miala problem tylko na poczatku bo chlopaki w serwisie cos zle wyregulowali- koszt jej instalacji zamknal sie w 5600 zl
pozdr
Milo mi to slyszec :D Z kosztem instalacji nie ma problemu, ja przewidzialem sekwencyjny wtrysk gazu wiec koszt instalacji bedzie jeszcze wyzszy. Mozesz sie spytac twojej znajomej, jaki to samochod i ile km przejechala juz z instalacja?
Poli
Nowy
Kontakt:

[/quote]Milo mi to slyszec :D Z kosztem instalacji nie ma problemu, ja przewidzialem sekwencyjny wtrysk gazu wiec koszt instalacji bedzie jeszcze wyzszy. Mozesz sie spytac twojej znajomej, jaki to samochod i ile km przejechala juz z instalacja?[/quote]
ona smiga AUDI A3 i uzywa ten samochod glownie do pracy wiec dlatego zalozyla gaz, a na gazie przejechala 34000 km
pozdr :)
śmigaczo-fruwacz
Poli
Nowy
Kontakt:

[/quote]Milo mi to slyszec :D Z kosztem instalacji nie ma problemu, ja przewidzialem sekwencyjny wtrysk gazu wiec koszt instalacji bedzie jeszcze wyzszy. Mozesz sie spytac twojej znajomej, jaki to samochod i ile km przejechala juz z instalacja?[/quote]
ona smiga AUDI A3 i uzywa ten samochod glownie do pracy wiec dlatego zalozyla gaz, a na gazie przejechala 34000 km
pozdr :)
śmigaczo-fruwacz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”