Dziwny dźwięk
- superball
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dziwny dźwięk
Witajcie. Może uda wam się mi pomóc. Mam pewien problem. Mianowicie przy braniu zakrętu (troszkę ostrzejszego) w prawo, słychać dziwny cykliczny dźwięk jakby coś tarło. Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic co by mi pomogło. Byłem również z tym u mechanika i podnośniku nic nie wykryli (piasty i przeguby ok). Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem i co to może być? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.
-
Onimusha
- Świeżak
- Imię: Robert
- Podziękował;: 1 raz
Re: Dziwny dźwięk
To może być np przegub ale to chyba byś rozpoznał. Najłatwiej to wykryć tak: na maksa skręć kierownicą w jedna stronę na parkingu i rusz normalnie autem i będzie wtedy wiadomo, to samo w drugą stronę.
Druga opcja to łożysko koła, może być również wyczuwalne tylko przy skręcie z czasem może się przerodzić w ciągły szum przy jeździe na wprost.
Druga opcja to łożysko koła, może być również wyczuwalne tylko przy skręcie z czasem może się przerodzić w ciągły szum przy jeździe na wprost.
- superball
- Świeżak
Łożysko odpada, mam nowe no i mechanik sprawdzał jeszcze. To samo z przegubem. Mechanik też obstawiał przegub ale okazało się, że jest ok. Dodam jeszcze, że dźwięk ten wydobywa się również w momencie gdy bierze się zakręt z wciśniętym sprzęgłem (podobno jakby był to przegub to wówczas by nie hałasowało). A powiedz mi proszę jakie są te objawy przy ruszaniu ze skręconymi kołami, co wówczas powinno się dziać bym miał pewność lub wykluczył ten przegub?
-
Onimusha
- Świeżak
- Imię: Robert
Jak dasz na maksa i przegub będzie walnięty to będzie słychać jak kulki przeskakują w przegubie takie trykotanie jeżeli można to tak nazwać. Nie wiem dalczego Ci mechanik powiedział że gdy jest sprzęgło wciśnięte to nie powinno być przegubu słychać, sprzęgło rozłącza skrzynię z kołem zamachowym czyli silnik przestaje napędzać skrzynię biegów, ale pół osie cały czas się kręcą podczas jazdy a razem z nimi przegub.
Powiem szczerze że miałem taki przypadek już, skręcało się w prawo szum, w lewo cisza, wymieniłem łożyska z przodu z tyłu, wymieniłem nawet skrzynie bo myślałem że się łożyska na mechanizmie różnicowy wywaliły, przeguby półosie, i nic nie doszedłem do tego w końcu a auto zostało zezłomowane hehe sam jestem ciekaw co to może być u Ciebie
Powiem szczerze że miałem taki przypadek już, skręcało się w prawo szum, w lewo cisza, wymieniłem łożyska z przodu z tyłu, wymieniłem nawet skrzynie bo myślałem że się łożyska na mechanizmie różnicowy wywaliły, przeguby półosie, i nic nie doszedłem do tego w końcu a auto zostało zezłomowane hehe sam jestem ciekaw co to może być u Ciebie
- koza149
- Nowy
- Imię: Łukasz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Może poduszki silnika się kończą i drgania silnika przenoszone są na kabinę, bądź też gdzieś w poduszce metal styka się z metalem. Przy jakich prędkościach się tak dzieje ? Odpal silnik i spróbuj go ponaciągać na boki, może wtedy coś się ukarze.
- superball
- Świeżak
Dzieje się to przy prędkościach ok 20-50km. Bo tylko w momencie gdy się bierze ostrzejszy zakręt w prawo (np taki pod kątem 90 stopni). Dźwięk ten nie jest jednostajnym szumem. Bardziej jakby coś ocierało.
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
łożysko prawego koła, to że masz nowe nie znaczy, że mechanik nie wbił go młotkiem krzywo i szybko się skończylo.
Jeżeli skręcając w lewo jest cisza a w prawo to jest głośniej to prawe koło
Jeżeli skręcając w lewo jest cisza a w prawo to jest głośniej to prawe koło
- superball
- Świeżak
Auto oddane do innego mechanika. Pierwsza diagnoza- przeguby. Po czym okazało się, że stare są w dobrym stanie i to nie one. Piasty też nie. Już drugi mechanik nie potrafi wykryć problemu tego dziwnego dźwięku. Ni to stukanie, ni tarcie i tylko przy skręcie w prawo.
- kasmarkos
- Nowy
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Kolego sprawdz czy nie masz sladu na feldze od srodka. U mnie dzialo sie identycznie co sie okazalo potem ze przy skrecaniu w prawo obcieral mi odwaznik na feldze o stabilizator. Jak auto podnosilem nic nie obcieralo a jak stawialem na kola to samo bylo. A tez malo brakowalo a bym wymienil pol przodu.