Bezpieczeństwo na drogach inaczej

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Bezpieczeństwo na drogach inaczej

Post autor: -=m&m=- »

Ostatnio doszedłem do dosyć pokrętnych wniosków. Mianowicie zauważyłem, że jeśli w mieście stosuję się do ograniczeń wynikających z oznakowania dróg (prędkości, zwężenia dróg, itp.) to spotyka mnie o wiele więcej sytuacji zagrażających mojemu bezpieczeństwu na drodze? Zawsze znajdzie się jakiś cwaniak, który wpierdzieli się w prawidłowo zachowany odstęp od poprzedzającego auta zmuszając mnie do ostrego hamowania albo ktoś siedzący mi na tylnym zderzaku nie mający szans na wyhamowanie w sytuacji chociażby zmiany świateł na sygnalizatorze.
Sytuacje takie zdarzają się o wiele rzadziej lub wcale w chwili kiedy zaczynam jeździć bardziej dynamicznie. :zakrecony: Jazda przestaje być ekonomiczna ale zaczyna być bezpieczna ... Coś tu chyba nie gra?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: Bezpieczeństwo na drogach inaczej

Post autor: kamiloooo »

to zadna nowosc :oko:
wszyscy sie spiesza i pedza nie wiadomo za czym... znaczy wiadomo za czasem i pieniadzem :] i w tym momencie niebezpieczenie robi sie przez ludzi jadacych 50 po miescie po 60% bedzie chcialo jechac 60-70 i za wszelka cene wyprzedzic...
bedac z innego miasta, nie znajac go:chocby warszawa... musialem jechac jak oni czyli 90-100 bo jakbym jechal 50-60 to by mnie zatrabili i zadzgali na drodze :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Fotokaczmarek
Nowy
Imię: Konrad
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Post autor: Fotokaczmarek »

Jadąc szybciej niż wskazują na to przepisy pojawia się na drodze dużo więcej sytuacji kolizyjnych , wtargnięcia pieszych , wymuszenia pierwszeństwa itp Zwłaszcza w małych miastach takich jak moje , w większych miastach trzeba się dostosować do tempa jadących aut wtedy wszystko jest ok :) Przynajmniej ja to tak widze, u mnie 60-70 jest dobrze ale w krakowie 0 70-90 nikogo nie dziwi :) oczywiście wszystko też zależy od infrastruktury drogowej .
MosQuito
Awatar użytkownika
master1201
Nowy
Imię: Maciej
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: master1201 »

Nic nowego, przepisy na drodze sa malo zmieniane od x lat, a jak wiadomo auta ida do przodu a co za tym idzie bezpieczenstwo. Maluch jadacy 50 na godzine wyhamuje w x metrow, a jakies audi a8 w y metrow gdzie y<x. Wiec ludzie widzac ze "dadza rade" zaczynaja szybciej jezdzic. :D
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

obserwacji ciąg dalszy :D w naszym społeczeństwie coraz bardziej wzrasta kultura jazdy. Doszło nawet do tego, że jadąc drogą z pierszeństwem zostaję zmuszony do hamowania bo ktoś dwa auta wcześniej postanowił wykazać się i wpuścić oczekujący na podporządkowanej pojazd... i wszystko byłoby ok. gdyby nie fakt, że na podporządkowanej żadnego korka nie ma a za mna jest całkowicie pusto i spokojnie taka osoba mogłaby włączyć sie do ruchu zgodnie z przepisami ...
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

-=m&m=- pisze:obserwacji ciąg dalszy :D w naszym społeczeństwie coraz bardziej wzrasta kultura jazdy. Doszło nawet do tego, że jadąc drogą z pierszeństwem zostaję zmuszony do hamowania bo ktoś dwa auta wcześniej postanowił wykazać się i wpuścić oczekujący na podporządkowanej pojazd... i wszystko byłoby ok. gdyby nie fakt, że na podporządkowanej żadnego korka nie ma a za mna jest całkowicie pusto i spokojnie taka osoba mogłaby włączyć sie do ruchu zgodnie z przepisami ...
nadgorliwosc gorsza od faszyzmu...a w polsce takich osob nie brakuje...
najsmieszniejsze ze w jednej sytuacji wpusci, poczeka choc to zbedne a kiedy rzeczywiscie potrzeba to zatrabi i nawyzywa sie na smierc :lol:
Obrazek
yosh
Nowy
Imię: yosh
Kontakt:

Post autor: yosh »

Jak widać tego rodzaju uprzejmości irytują nie tylko mnie :-D bywa że uprzejmniś hamując gwałtownie funduje sobie lub jadącym z tyłu stłuczkę :-?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Porszak »

bo dużo ludzi jeździ nie przewidując niczego i nie patrząc na to co sie dzieje w około. nawet jak na światłach są sekundniki to i tak niektórzy śpią.

co do prędkości to jakieś tam badania dowiodły, że jak się jedzie szybciej wzrasta skupienie, przez co też bezpieczeństwo. myślę, że każdy to u siebie może zauważyć o ile już tego nie zrobił.

z doświadczenia wiem że pośpiech na zatłoczonej drodze niewiele zmienia bo zaoszczędza się w zależności od długości trasy, kilkanaście, -dziesiąt minut, a ryzykuje niejednokrotnie b. wiele.
co innego lecieć autostrada 100 i 150, za to cierpi ekonomia.

ja jeżdżąc często po mieście robię sobie konkurs na oszczędność. octavia II, 1.9 tdi czasem ponizej 5l :lol: i nie jestem zawalidroga przy tym
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”