fotel kubełkowy a prawo
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
- Marcin '2F'
- Nowy
- Imię: Marcin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
fotel kubełkowy a prawo
Witam,
mam takie pytanie czy do auta mozna zamontowac fotel kubelkowy i pasy szelkowe (4-pkt.) ZGODNIE Z PRZEPISAMI? czy potrzebna sa jakie papierki (na fotel, pasy, zamontowanie) ?
i ew 2 pytanie, mam kubelek recaro, poprzedni wlasciciel mial homolgacje (czy jakis inny papierek) ale go gdzies zgubil jak dostac taki drugi?
pozdro
mam takie pytanie czy do auta mozna zamontowac fotel kubelkowy i pasy szelkowe (4-pkt.) ZGODNIE Z PRZEPISAMI? czy potrzebna sa jakie papierki (na fotel, pasy, zamontowanie) ?
i ew 2 pytanie, mam kubelek recaro, poprzedni wlasciciel mial homolgacje (czy jakis inny papierek) ale go gdzies zgubil jak dostac taki drugi?
pozdro
Biala CB DEAD
Teraz czas na szybsza
Teraz czas na szybsza
- kristianbb
- Świeżak
Re: fotel kubełkowy a prawo
Jeśli chodzi o kubeł z tego co wiem są one teoretycznie nielegalne ale nie spotkałem się jeszcze by policjanci tego nie tolerowali, raczej patrzą na to z przymrużeniem oka więc ja bym uznał to za dopuszczalne. Gorzej byłoby gdybyś nie miał tylnej kanapy, auto zarejestrowane na 4 osoby powinno mieć tyle miejsc siedzących...
Jeśli chodzi o papierki to duża ilość pasów ma homologacje ECE (powinieneś mieć wszywkę "E"), czyli drogową.
Na kubełku prawdopodobnie masz naszywkę z datą ważnej homologacji rajdowej, a co do drogowej to ciężko mi powiedzieć.
Jeśli chodzi o papierki to duża ilość pasów ma homologacje ECE (powinieneś mieć wszywkę "E"), czyli drogową.
Na kubełku prawdopodobnie masz naszywkę z datą ważnej homologacji rajdowej, a co do drogowej to ciężko mi powiedzieć.
www.kkorzeniowski.pl
Zesraj sie ale nie daj sie
- Bear_
- Weteran
- Imię: Arek
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Homolka kubełka zezwala na użycie go w sporcie motorowym... Bez tego nie przejdziesz BK. W zwykłym samochodzie cywilnym jest to po prostu "fotel".
Co do pasów szelkowych tak jak wyżej, nie spotkałem się by sie tego czepiali, jest to pas bezpieczeństwa więc to pierdzelą... Ogółem nie ma sprecyzowanego prawa dotyczącego takich modyfikacji...
Kiedyś pytałem gliniarza to mi powiedział, że kubeł plus zapięcie się seryjnym pasem (gdzie ten pas od klaty znajduje się ładnych parenaście cm) nie daje podstaw do jakichś zastrzeżeń...
Ja kiedyś spytałem czy wystarczy tłumaczenie: Że jadę w szelkach z racji, że pas seryjny mnie nie sięga i nie czuje się wtedy bezpiecznie...
Policjant mi powiedział, że jego by to przekonało, ale wątpi by ktokolwiek się czepiał o takie pierdy
: Naczelnik Ruchu Drogowego KMP Tychy 
Co do pasów szelkowych tak jak wyżej, nie spotkałem się by sie tego czepiali, jest to pas bezpieczeństwa więc to pierdzelą... Ogółem nie ma sprecyzowanego prawa dotyczącego takich modyfikacji...
Kiedyś pytałem gliniarza to mi powiedział, że kubeł plus zapięcie się seryjnym pasem (gdzie ten pas od klaty znajduje się ładnych parenaście cm) nie daje podstaw do jakichś zastrzeżeń...
Ja kiedyś spytałem czy wystarczy tłumaczenie: Że jadę w szelkach z racji, że pas seryjny mnie nie sięga i nie czuje się wtedy bezpiecznie...
Policjant mi powiedział, że jego by to przekonało, ale wątpi by ktokolwiek się czepiał o takie pierdy
- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
tak, jezeli przewozisz te osoby w aucie, a jezeli nie to w czym problem? ze zarejestrowny, to nie ma nic do rzeczy.kristianbb pisze: Gorzej byłoby gdybyś nie miał tylnej kanapy, auto zarejestrowane na 4 osoby powinno mieć tyle miejsc siedzących...
ja swego czasu chcialem wyrejestrowac tylne miejsca z dowodu (bo i tak wszystko wyprute na stale), to na okregowce mi odradzili bo niby po co mi to, jak nikogo z tylu nie bede juz przewoził. chcialem go zarejestrowc jako van i miec jako ciezarowy, ale tu juz wieksze problemy i dalem spokoj
- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
jak ja bylem na stacji w kubelkach z szelkami nie bylo zadnego problemu
aktualnie tylnej kanapy nie mam i w dowodzie mam wbite dwa miejsca
raz kiedys pan policjant przyczepil sie jak nie mialem kanapy a w dowodzie 5 miejsc
aktualnie tylnej kanapy nie mam i w dowodzie mam wbite dwa miejsca
raz kiedys pan policjant przyczepil sie jak nie mialem kanapy a w dowodzie 5 miejsc

- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
No właśnie ja zapomniałem napisać że w ćwikle i maluchu przeglądy przechodziłem normalnie na kubełkach, bo jak pisałem wyżej jest to "fotel" i tyle. A to co pisze czester czy Kamil to też fakt. Masz w dowodzie 5 miejsc to musisz ten fakt spełniac, jak nie to zmieniasz na 2 i tyle. Taka sama sytuacja np. z halogenami - jest to musi świecić, nie świeci musi być zdemontowany lub doraźnie do momentu naprawy przekreślony np. czarną taśma izolacyjna czy czymś innym.
- kristianbb
- Świeżak
Dokładnie co do halogenów trza mieć specjalne pokrowce, lub tak jak mówisz Bear pozaklejane
Sprawa tyczy się też slicków, ale nie spotkałem się żeby któryś był na tyle obeznany.
A jeśli chodzi o miejsca w dowodzie a w aucie, wielokrotnie mnie spotkały pretensje ze strony policjantów.
A jeśli chodzi o miejsca w dowodzie a w aucie, wielokrotnie mnie spotkały pretensje ze strony policjantów.
www.kkorzeniowski.pl
- peter1804
- Świeżak
- Imię: Piotr
co wy w ogóle gadacie.. to jeśli mam 7 osobowego VW Sharan'a to muszę koniecznie wozić 7 miejsc? - nie.
demontuje fotele by mieć miejsce w bagażniku albo nawet wszystkie by coś większego gabarytowego przewieść.. albo jeszcze inaczej jak coś przewożę i złożenie kanap nie starczy i je wypierdzielę to też bezprawie?
tu chyba bardziej z tym przepisem chodzi o to że można je wmontować w każdej chwili..
tak samo jak w Preludach i Tigrach wsadzają wielkie głośniki zamiast tylnych kanap..
demontuje fotele by mieć miejsce w bagażniku albo nawet wszystkie by coś większego gabarytowego przewieść.. albo jeszcze inaczej jak coś przewożę i złożenie kanap nie starczy i je wypierdzielę to też bezprawie?
tu chyba bardziej z tym przepisem chodzi o to że można je wmontować w każdej chwili..
tak samo jak w Preludach i Tigrach wsadzają wielkie głośniki zamiast tylnych kanap..
"Co cię nie zabije to cię wzmocni!"
- Bear_
- Weteran
- Kontakt:
Dobrze, ale w momencie kiedy w Sharanie czy innym podobnym badziewiu wyciągasz fotele to dalej to auto jest przystosowane do przewozu 7 osób dajmy na to, ponieważ montujesz fotele i znowu jeździsz...
Tak jak piszesz możesz mówić, że jedziesz po lodówkę, szafę, czy inny dups...
Jednak w przypadku wywalenia np. tylnej kanapy i zastąpienia jej zabudową car audio czy wstawienie klatki, która przecina na stałe tylne miejsca to w tym momencie już robią się schody... Ponieważ zastępujesz miejsce przeznaczone na kanapę innym "trwałym" elementem...
Po za tym wiadomo, że życie jest życiem i pojedziesz na przegląd np. wracając skądś, czy bez ostatniego rzędu siedzeń a Sharana i przegląd przejdzie...
Tak samo gliniarze, są tacy co im to gra... A są tacy, którzy popatrzą w dowód i powiedzą, że miał se Pan jechać po szafę samochodem, który jest konstrukcyjnie przystosowany do przewozu mebla, sprzętu AGD itp. ponieważ nie jest Pan osoba uprawnioną do demontażu siedzenia...
Żeby było śmiesznie to nie możesz sobie sam jako osoba fizyczna w świetle prawa wykręcić siedzenia. Musi to wykonać warsztat samochodowy i potwierdzić Ci taką usługę papierem. tak samo jak w przypadku montażu np. haka...
Są samochody gdzie np. ostatni rząd siedzeń jest chowany w podłogę bagażnika to inna znowu rzecz...
Ale w ogóle prawa to np. na przegląd i podczas codziennej eksploatacji pojazdu musisz poruszać się pojazdem, którego stan faktyczny zgadza się z tym wpisanym w dowodzie rej.
Tak jak piszesz możesz mówić, że jedziesz po lodówkę, szafę, czy inny dups...
Jednak w przypadku wywalenia np. tylnej kanapy i zastąpienia jej zabudową car audio czy wstawienie klatki, która przecina na stałe tylne miejsca to w tym momencie już robią się schody... Ponieważ zastępujesz miejsce przeznaczone na kanapę innym "trwałym" elementem...
Po za tym wiadomo, że życie jest życiem i pojedziesz na przegląd np. wracając skądś, czy bez ostatniego rzędu siedzeń a Sharana i przegląd przejdzie...
Tak samo gliniarze, są tacy co im to gra... A są tacy, którzy popatrzą w dowód i powiedzą, że miał se Pan jechać po szafę samochodem, który jest konstrukcyjnie przystosowany do przewozu mebla, sprzętu AGD itp. ponieważ nie jest Pan osoba uprawnioną do demontażu siedzenia...
Żeby było śmiesznie to nie możesz sobie sam jako osoba fizyczna w świetle prawa wykręcić siedzenia. Musi to wykonać warsztat samochodowy i potwierdzić Ci taką usługę papierem. tak samo jak w przypadku montażu np. haka...
Są samochody gdzie np. ostatni rząd siedzeń jest chowany w podłogę bagażnika to inna znowu rzecz...
Ale w ogóle prawa to np. na przegląd i podczas codziennej eksploatacji pojazdu musisz poruszać się pojazdem, którego stan faktyczny zgadza się z tym wpisanym w dowodzie rej.
- mehes
- Moderator Leader

- Imię: Piotr
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
- Kontakt:
A przypadkiem nie masz wbite w dowodzie rejestracyjnym "osobowo-uniwersalny"?peter1804 pisze:co wy w ogóle gadacie.. to jeśli mam 7 osobowego VW Sharan'a to muszę koniecznie wozić 7 miejsc? - nie.
Ja miałem vana peugeota 806 i właśnie taki wpis był
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
No nie za bardzoczester 1 pisze:tak, jezeli przewozisz te osoby w aucie, a jezeli nie to w czym problem? ze zarejestrowny, to nie ma nic do rzeczy.kristianbb pisze: Gorzej byłoby gdybyś nie miał tylnej kanapy, auto zarejestrowane na 4 osoby powinno mieć tyle miejsc siedzących...
Tak samo jak nie mozna zdemontowac seryjnych pasow i zamienic ich na szelki. Jesli jedziesz w szelkach, to wedlug Policji nie jestes zapiety w pasach i powinienes zapiac normalne pasy. W kubelku jest mozliwosc zamontowania pasow tak, ze normalnie przylegaja do ciala. Inna sprawa, ze to bzdura, ale tak wlasnie jest.

- kamiloooo
- Post Mistrz
- Imię: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
w polsce jest wiele bzdur zaleznych od interpretacji diagnosty, policjanta i urzednika...
ps: zatrzymuje policja twierdzac ze masz za glosny wydech, nie umieja obsluzyc sie sprzetem do pomiaru glosnosci, ale wypisuja kwitek ze masz za glosno wedlug nich (oczywiscie na sluch ale tego nigdzie nie napisza)..
jedziesz na stacje i sprawdzaja przyrzadem i jest ok, i co z tego jak musisz zaplacic 20 zl za usterke bo pan policjant tak sobie stwierdzil na sluch i odebrac dowod w urzedzie
oczywiscie mozna walczyc...

ps: zatrzymuje policja twierdzac ze masz za glosny wydech, nie umieja obsluzyc sie sprzetem do pomiaru glosnosci, ale wypisuja kwitek ze masz za glosno wedlug nich (oczywiscie na sluch ale tego nigdzie nie napisza)..
jedziesz na stacje i sprawdzaja przyrzadem i jest ok, i co z tego jak musisz zaplacic 20 zl za usterke bo pan policjant tak sobie stwierdzil na sluch i odebrac dowod w urzedzie
oczywiscie mozna walczyc...

- czester 1
- Weteran
- Kontakt:
Re:
mi nie jest ciezko wykonac kilka telefonow!markos pisze:No nie za bardzoczester 1 pisze:tak, jezeli przewozisz te osoby w aucie, a jezeli nie to w czym problem? ze zarejestrowny, to nie ma nic do rzeczy.kristianbb pisze: Gorzej byłoby gdybyś nie miał tylnej kanapy, auto zarejestrowane na 4 osoby powinno mieć tyle miejsc siedzących...4 miejsca w dowodzie, 4 miejsca do siedzenia. Proste jak budowa cepa.
jezeli nie ma tylnej kanapy i nie przewoze z tylu osob czy towaru, to policja nie bedzie nawet o to pytac. zrodlo > Wydzial Ruchu Drogowego Warszawa, Zabrze.
ok w Radomiu moze byc juz inaczej
co innego na przegladzie, to tak jak piszesz.
kamilooo pozostaje wozic ze soboa taki swistek ze wydech jest sprawdzony i jest z nim ok.. policjant nastepnym razem sie zastanowi czy zabrac dowod, ale jak nie za wydech to co innego wymysli
- kristianbb
- Świeżak
rallyshop.pl
"Co do zasady pasy sportowe dzielimy na te w układzie "H" (swoją budową przypominają szelki od spodni) oraz na te w układzie "X" (układ gwiaździsty, gdzie centralnym punktem mocowania jest klamra). Z tematem układu pasów łączy się bezpośrednio zagadnienie homologacji.

Najdroższe na rynku wielopunktowe i najbezpieczniejsze pasy sportowe to te w układzie "X" z homologacją FIA. Niestety, dla początkujących kierowców, których nie stać na wynajęcie lawety lub płacenie mandatów, nie jest to rozwiązanie korzystne. Polskie prawo wymaga od samochodów poruszających się po drogach publicznych tzw. homologacji drogowej ECE. Niestety pasy w układzie "X" z bardzo restryktywną homologacją FIA nie spełniają norm ECE. Pomijając wszelkie zawiłości prawne należy stwierdzić, że jeśli chcemy używać samochodu do jazdy po drogach publicznych (choćby tylko z okazji dojazdu na KJS z innego miasta) i nie mieć kłopotów z policją oraz z przejściem corocznego przeglądu, jesteśmy w praktyce zmuszeni do zamontowania w swoim samochodzie pasów układzie "H", koniecznie z mniej wymagającą homologacją drogową. Wybór zależy od gustów i upodobań kierowców, jednak z reguły słyszy się opinie, iż z pasów w układzie "H" trudniej się wychodzi a wydostanie się z nich w leżącym na dachu samochodzie, jest praktycznie nie możliwe. Między innymi właśnie dlatego tak ważne jest aby w każdej rajdówce czy samochodzie torowym, każdy z zawodników miał w zasięgu ręki nóż do rozcinania pasów."
"Co do zasady pasy sportowe dzielimy na te w układzie "H" (swoją budową przypominają szelki od spodni) oraz na te w układzie "X" (układ gwiaździsty, gdzie centralnym punktem mocowania jest klamra). Z tematem układu pasów łączy się bezpośrednio zagadnienie homologacji.

Najdroższe na rynku wielopunktowe i najbezpieczniejsze pasy sportowe to te w układzie "X" z homologacją FIA. Niestety, dla początkujących kierowców, których nie stać na wynajęcie lawety lub płacenie mandatów, nie jest to rozwiązanie korzystne. Polskie prawo wymaga od samochodów poruszających się po drogach publicznych tzw. homologacji drogowej ECE. Niestety pasy w układzie "X" z bardzo restryktywną homologacją FIA nie spełniają norm ECE. Pomijając wszelkie zawiłości prawne należy stwierdzić, że jeśli chcemy używać samochodu do jazdy po drogach publicznych (choćby tylko z okazji dojazdu na KJS z innego miasta) i nie mieć kłopotów z policją oraz z przejściem corocznego przeglądu, jesteśmy w praktyce zmuszeni do zamontowania w swoim samochodzie pasów układzie "H", koniecznie z mniej wymagającą homologacją drogową. Wybór zależy od gustów i upodobań kierowców, jednak z reguły słyszy się opinie, iż z pasów w układzie "H" trudniej się wychodzi a wydostanie się z nich w leżącym na dachu samochodzie, jest praktycznie nie możliwe. Między innymi właśnie dlatego tak ważne jest aby w każdej rajdówce czy samochodzie torowym, każdy z zawodników miał w zasięgu ręki nóż do rozcinania pasów."
www.kkorzeniowski.pl