Jaka nawigacja?

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Jaka nawigacja?

Post autor: -=m&m=- »

Nie rozchodzi mi się o konkretny model urządzenia lecz o wybór samego systemu (aplikacji). W większości przypadków jeżdżę na pamięć więc w ogóle nie korzystam z nawigacji ale czasami zdarzają się wyjazdy w miejsca mniej znane :oko:
Gdyby chodziło o pokrycie samej Polski to pewnikiem nie zastanawiałbym się i wziąłbym coś z Automapą. Nie wiem natomiast jak sprawuje się ona zagranicą? Do tych celów używałem TomToma i w sumie to dawał radę (czasami miał problemy ale zrzuciłem to na niezaktualizowaną mapę) szczególnie przy wyznaczaniu omijania płatnych tras :lol:
Co polecacie?
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
Volter
Nowy
Imię: Tomek
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Jaka nawigacja?

Post autor: Volter »

AutoMapa jest najlepsza w Polsce jak i za granicą w 100% polecam. Wujek znajomego jeździ TIR-em po europie sporo lat, jednak nawigacja była mu potrzebna, żeby trafić do danej firmy. Wybrałem się właśnie z tym znajomym do sklepu MIO w Sosnowcu, kupiliśmy nawigację i do tego AutoMape i podobno działa bardzo dobrze. Osobiście na europie tego nie testowałem, ale w Polsce rewelacja.
Obrazek
Awatar użytkownika
KO$TEK
Nowy
Podziękował;: 1 raz

Post autor: KO$TEK »

Ja tam preferuje Mio... Sprzet najtanszy, promocyjnie 160pln chyba mnie kosztowal, do tego seryjne MioMaps i jezdzi mi sie na niej lepiej niz na Automapie (a z ta zjechalem z pol Europy). Moim zdaniem najwieksze plusy Mio to:

1) bardziej intuicyjny interfejs
2) nie tnie sie jak AutoMapa
3) i na koniec chyba najwazniejsze: bardziej realnie pokazuje zakrety na trasie- kilka razy zdarzylo mi sie prawie opuscic droge po tym jak zakrety, ktore wg AM byly delikatnymi luczkami w realu byly o wiele grozniejsze; przy Mio to co na ekranie odpowiada temu co na drodze. Fajna sprawa przy mgle, deszczu, sniezycy, etc.

Tyla ode mnie :D
Awatar użytkownika
Volter
Nowy

Dodam jeszcze, że AutoMapa jako jedna z nielicznych ma opcje omijania korków. Prawdopodobnie system gps wykrywa największe stężenie telefonów komórkowych na drodze i traktuje to jako korek. Podobno bardzo przydatna rzecz w większych miastach (test był na TVN Turbo)
Obrazek
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

KO$TEK pisze: i na koniec chyba najwazniejsze: bardziej realnie pokazuje zakrety na trasie- kilka razy zdarzylo mi sie prawie opuscic droge po tym jak zakrety, ktore wg AM byly delikatnymi luczkami w realu byly o wiele grozniejsze; przy Mio to co na ekranie odpowiada temu co na drodze. Fajna sprawa przy mgle, deszczu, sniezycy, etc.
To chyba zależy od wyboru głosu, bo jak kiedyś ustawiłem Hołka to gadał o jakiś ostrych zakrętach a to były delikatne łuki :oko:
Spojrzałem na pokrycie map przez Automape http://www.automapa.pl/?PEI=46925&lng=PL i jeśli te dane są prawdziwe to wygląda ok :D
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Awatar użytkownika
KO$TEK
Nowy

Post autor: KO$TEK »

Hehe... Mi akurat nie chodzilo o efekty dzwiekowe, a o to co widze na ekranie. Ot, tak zauwazylem ze na AM kazdy zakret jest delikatnym lukiem a na Mio nie. I to bez wzgledu na przyblizenie.
Awatar użytkownika
marek-rz
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: marek-rz »

Ja polecam auto mapę :)
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Kontakt:

marek-rz pisze:Ja polecam auto mapę :)
Korzystałeś z niej zagranicą?
Awatar użytkownika
Volter
Nowy

Michale ten link jest jak najbardziej ok tylko nie wierz w to, że pokrycie jest 100%!! Zawsze jest 99,9% :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bear_
Weteran
Imię: Arek
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: Bear_ »

Ja tam używam toma toma :P
Zarówno w kraju jak i za granicą daje sobie dzielnie radę. Jedynie trza pilnować aktualizacji coby nie było jaj...

A tak to miałem okazję jeździć na paru różnych mapach a niezależnie od wszystkiego pokrywa się zasada, że navi "podpowiada" gdzie jechać ale nie zwalnia od myślenia...

Druga rzecz zależy od jakości materiałów dostarczonych przez "władze" odpowiednich rejonów czy to kraju czy europy...

U mnie na wiosce (nie duża mieścina) dali np. mapkę chyba za wujka Adolfa jeszcze gdzie w pewnym momencie droga ucieka 90 stopni w lewo, po chwili w prawo, leci za laskiem i znowu wraca na swój tor...

Pytałem dziadków to tak kiedyś szła faktycznie laaaaaata temu ;)

pozdro
Obrazek
- Była CB C16XE -> C18XE Smallblock 2 - 140 PS, 183 Nm
- Jest Astra H Caravan Z19DTH OPC Line - 205 PS, 411 Nm

PAMIĘTAJ, wymieniaj świece!
Awatar użytkownika
mehes
Moderator Leader
Moderator Leader
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 14 razy
Kontakt:

Post autor: mehes »

Auto mape miałem od 3,9 aż do wersji 6
I-go jakoś mi nie podeszło ale korzystam bo ma sporo ustawień dla ciężarówek
Na tom tom i auto mapie jeżdżę po Szkocji
podsumowując te trzy mapy dla mnie najlepsza jest auto mapa
[album]3178[/album]
Pomogłem postaw +
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
marek-rz
Nowy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: marek-rz »

Tak byłem z nią w Niemczech Francji i Czechach i nie narzekam zawsze doprowadziła do celu a trochę tam zwiedziłem :)
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Ja korzystam z Garmina XT Mobile najpierw miałem na nokii n73 teraz na c6 z mapą topo polski (nawet szlaki turystyczne zaznaczone).
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
jajko288
Świeżak
Imię: Kamil

Post autor: jajko288 »

Tom Tom ma teraz niby mocno w przodzie, oprócz tmc do którego trzeba mieć lepszej klasy sprzet z odbiornikiem, to jeszcze IQ rotus, odp. do pory dnia,które chyba, CHYBA na bele czym nie pośmiga. Ja korzystałem z IGO i jakoś zawsze doprowadziło.
Mazda 3 BK
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”