Czy TV LED to pic?
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
-
Limonek
- Bez listowiec ;-)
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Czy TV LED to pic?
Czytałem ten artykuł LED TV szum marketingowy czy zwykłe oszustwo i jeszcze paru kumpli mi powiedziało że coś w tym może być to zgłupiałem.
Kupił już ktoś telewizor z tej gupy? Już i tak przegapiłem z tego powodu wyprzedaż w Media Markecie bo ciągle się nad tym zastanawiam.
Może mi pomożecie?
Kupił już ktoś telewizor z tej gupy? Już i tak przegapiłem z tego powodu wyprzedaż w Media Markecie bo ciągle się nad tym zastanawiam.
Może mi pomożecie?
- STELMI
- Moderatorzy

- Imię: Piotr
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Re: Czy TV LED to pic?
patrząc w sklepie na telewizory to nie można przejść obojętnie obok LEDowego, różnica w jakości obrazu i kolorów jest ogromna, tylko cena niestety też. Dodatkwo LEDowe biorą mniej prądu. Ja przed świętami kupowałem TV i wkońcu zdecydowałem się na 50" plazmę z kilku powodów:
+ ma o wiele lepszy obraz od LCD (LCD mają kontrast na poziomie 50.000:1, 100.000:1, a plazma 2.000.000:1)
+ cenowo nie wiele więcej od LCD, a o wiele taniej jak LEDowe
- bierze więcej prądu
Jednak dwukrotna różnica w cenie plazmy do ledowego to trochę za duża różnica i jak ten szał opadnie to ceny razem z nim. Na tą chwilę nie kupiłbym (zresztą nie kupiłem) LEDowego TV
A odnośnie tego artykułu to w sklepie w którym oglądałem (RTV EURO AGD) nie wymyślali nazw typu LED TV tylko otwarcie pisali TV z doświetleniem LED, czy coś w tym stylu, co nie zmienia faktu, że to podbicie koloru aż bije po oczach
+ ma o wiele lepszy obraz od LCD (LCD mają kontrast na poziomie 50.000:1, 100.000:1, a plazma 2.000.000:1)
+ cenowo nie wiele więcej od LCD, a o wiele taniej jak LEDowe
- bierze więcej prądu
Jednak dwukrotna różnica w cenie plazmy do ledowego to trochę za duża różnica i jak ten szał opadnie to ceny razem z nim. Na tą chwilę nie kupiłbym (zresztą nie kupiłem) LEDowego TV
A odnośnie tego artykułu to w sklepie w którym oglądałem (RTV EURO AGD) nie wymyślali nazw typu LED TV tylko otwarcie pisali TV z doświetleniem LED, czy coś w tym stylu, co nie zmienia faktu, że to podbicie koloru aż bije po oczach
- szajboos
- Nowy
- Kontakt:
Mam w domu Samsunga LED Series 6000 46" Kolory są świetne, plazma i LCD się chowają. Więc pic to nie jest.
Kupowany w Austrii. Pod koniec października kosztował 1249€, teraz na bank taniej
Kupowany w Austrii. Pod koniec października kosztował 1249€, teraz na bank taniej
- Cougar
- Nowy
- Imię: Krzychu
A ja pracuje w rtv euro agd
nie czytalem tego artykulu o ledach ale i tak moge wam powiedziec ze ta "technologia" to nic innego jak zwykly panel lcd z podswietleniem diodami (albo krawedziowo albo z tylu matrycy) co do zuzycia pradu jest delikatnie nizsze nie mniej jednak policzzcie sobie ile pradu zuzywa rzeczywiscie plazma i ile lcdek, nastepnie przekalkulujcie ile zarobiliscie
co do jakosci obrazu jest w miarek ok....nie mniej jednak plazma na tym polu jest poza konkurencją duzo wieksza paleta barw, calkowity brak smuzenia no i najwazniejsze czyli głebia obrazu, czerń. Jakby kto nie wiedzial co kupic i pod jakie warunki sluze pomoca (4 lata doswiadczenia przy sprzecie rtv i agd
)
c16xe was BIG BUMed...
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
pare lat doswiadczenia w sprzedazy czegos nie robi z ciebie automatycznie specjalisty (co od razu widac, bo przekazales mocno indywidualna opinie, gdzie zaznaczyles, ze lcd smierdzi, a plazma jest super).
dobre lcd ma dobra, czarna czern, a smuzenie to juz w zasadzie historia (nie mowimy o najtanszym badziewiu, przy ktorym kazde stare crt ma lepszy obraz).
to, ze telewizory maja diody tylko do podswietlania lcd wiedza chyba wszyscy, ktorzy maja jakiekolwiek blade pojecie w temacie i nikt tego nie ukrywa, a artykul z poczatku to pierwszoligowy belkot.
dobre lcd ma dobra, czarna czern, a smuzenie to juz w zasadzie historia (nie mowimy o najtanszym badziewiu, przy ktorym kazde stare crt ma lepszy obraz).
to, ze telewizory maja diody tylko do podswietlania lcd wiedza chyba wszyscy, ktorzy maja jakiekolwiek blade pojecie w temacie i nikt tego nie ukrywa, a artykul z poczatku to pierwszoligowy belkot.

- Cougar
- Nowy
Pokaz mi lcdka/leda ktory ma dobra czern
taka niestety prawda ze telewizory lcd maja obraz akceptowalny i dla niektorych niewpatrzonych wyglada on ladnie po puszczeniu prezentacji na blurayu (soczyste kolorki, specjalne sceny nakrecone w zwolnionym tempie) nie mniej jednak wszelkie te niedoskonalosci ktore wymienilem sa nie do wyeliminowania w tej technolgii. Nie smużące lcdki ?? Polecam oglądnąc geneze volverina w jakims rozsadnym formacie na lcdku to zobaczycie te niesmuzenie...(niesmuzenie uogolnilem tez do plynnosci ruchu ktorej lcdek nie ma nawet w 200Hz (swoją drogą Hz w lcdku to tez inny pic na wode)
A kwestie tego czy jestem czy nie jestem specjalista pozostawiam do oceny swoim klientom pozdros
A kwestie tego czy jestem czy nie jestem specjalista pozostawiam do oceny swoim klientom pozdros
c16xe was BIG BUMed...
- !markos
- M A S T E R
niestety nie mialem watpliwej przyjemnosci ogladac takiej specjalnej prezentacji na swoim telewizorze, za to doskonale spisuje sie w przekazywaniu obrazu z dekodera hd upc i playstation. na plazmie obraz sd wyglada lepiej - to fakt. ogolnie rzecz ujmujac obraz nie jest akceptowalny, a po prostu DOBRY. moze dlatego, ze jest dobrze ustawiony?Cougar pisze:telewizory lcd maja obraz akceptowalny i dla niektorych niewpatrzonych wyglada on ladnie po puszczeniu prezentacji na blurayu (soczyste kolorki, specjalne sceny nakrecone w zwolnionym tempie)
dobrze zgaduje, ze jako doswiadczonemu specjaliscie z dziedziny telewizorow nigdy nie zdarzylo ci sie uzyc slowa DOBRY w stosunku do lcd? no to szpenio jak ta lala. unikalem takich jak ognia kiedy poszedlem kupic telewizor. plazma rulez, lcd smiec, pan bierze to, tamto ma pic na wode herce i smuzy jak cholera, a do tego czarny jest szary. to sa twoje wlasne opinie, a nie fakty. fakty sa takie, ze sa osoby, ktorym odpowiada obraz wyswietlany przez lcd i miedzy innymi ja do nich naleze.
wyjasnij co to znaczy "Hz w lcd to pic na wode"? wedlug mnie roznica miedzy telewizorem 200Hz, a takim bez jakiegos bajeru wygladzania ruchu jest dosc duza. sa tacy, ktorzy twierdza, ze nie ma zadnej, ale wedlug mnie maja cos nie tak z oczami.
aha, mam samsunga le46a756. imo jest jednym z lepszych jesli chodzi o jakosc obrazu (choc moze powinienem powiedziec byl, bo juz go nie produkuja).

- Cougar
- Nowy
Czestotliwosc odswiezania ta prawdziwa okreslana w Hz na sekunde dotyczyla ekranów crt i mowila o tym ile razy w ciagu sekundy obraz byl w calosci przerysowywany na monitorze/telewizorze w telewizorach lcd jest to ( tak na chlopski rozum w duzym skrocie) przygotowanie piksela, danej linii, czesci ekranu do zaswiecenia za zupelnie inny kolor (i od strony matrycy i procesora) dlatego uzyskujemy wrazenie zwiekszenia plynnosci ruchu (cos ala piksel z buforem). Co do obrazu to nieraz 12 godzinne siedzenie w robocie po pare dni w tygodniu przed stu paredziesiecioma ekranami daje mi mozliwosc porownania OBRAZU na paru telewizorach, postawienia jednego przy drugim i oceny tego czy tego. Nigdzie nie napisalem ze nie ma dobrych lcdkow, co do obrazu najlepszy jest w kinie, dobry na plazmie a akceptowalny na lcdku. Co do Twojego telewizora gratki bo rzeczywiscie jeden z ciekawszych zeszlorocznych modeli, co do mojego....to mam lcdka
Czemu ---> pokoj 2,5 na 3 po slonecznej stronie , wiecej niz 37 cali nie weszlo bo szafa obok, do obrazu generowanego sztucznie (xbox 360, PC) i czasami TV z N , No i dostalem go po super cenie
Aaaaa co do regulacji...dobra czerń na lcdku mozna uzyskac tylko wylaczajac go z zasilania
Choc samsungi i cala reszta z crystal panel dają rade... ale tylko troche
aaaa jeszcze jedno...ja moim kliento nie dobieram telewizora "po karteczkach" co niektorym wlasnie teoretykom nie odpowiada bo jak sie mnie kolo pyta co jest najwazniejsze przy kupnie bla bla bla a ja mu odpowiem że jakosc wyswietlanego obrazu to zawsze jestem atakowany że a dupaaa bo kontrasty i wogole katy patrzenia plus zyliony hercow. przychodzi pozniej taki delikwent rzeczoznawca do domu i patrzy jaka to ma kupe zamiast znaczka tvnu a przeciez mialo byc ful haj definiszyn i technologia nasa.
Dla potencjalnych kupców patrzcie na to co kupujecie a nie na to co ludzie o tym piszą bo zazwyczaj piszą pierdoły tyle ode mnie. Ide pograc w piraty na xklocu
peace
Czemu ---> pokoj 2,5 na 3 po slonecznej stronie , wiecej niz 37 cali nie weszlo bo szafa obok, do obrazu generowanego sztucznie (xbox 360, PC) i czasami TV z N , No i dostalem go po super cenie
Choc samsungi i cala reszta z crystal panel dają rade... ale tylko troche
aaaa jeszcze jedno...ja moim kliento nie dobieram telewizora "po karteczkach" co niektorym wlasnie teoretykom nie odpowiada bo jak sie mnie kolo pyta co jest najwazniejsze przy kupnie bla bla bla a ja mu odpowiem że jakosc wyswietlanego obrazu to zawsze jestem atakowany że a dupaaa bo kontrasty i wogole katy patrzenia plus zyliony hercow. przychodzi pozniej taki delikwent rzeczoznawca do domu i patrzy jaka to ma kupe zamiast znaczka tvnu a przeciez mialo byc ful haj definiszyn i technologia nasa.
Dla potencjalnych kupców patrzcie na to co kupujecie a nie na to co ludzie o tym piszą bo zazwyczaj piszą pierdoły tyle ode mnie. Ide pograc w piraty na xklocu
c16xe was BIG BUMed...
- !markos
- M A S T E R
bo to barany sa, nic nie poradzisz.
swoja droga w tak mocnym, sztucznym oswietleniu jak jest na halach w media/euro/saturn/whatever nie jestes chyba w stanie porownywac czegokolwiek, bo te warunki nie maja nic wspolnego z tym co mamy w domach...
aha - w kinie moim zdaniem obraz wcale nie jest najlepszy, ale co kto lubi. z pewnoscia jest najwiekszy
swoja droga w tak mocnym, sztucznym oswietleniu jak jest na halach w media/euro/saturn/whatever nie jestes chyba w stanie porownywac czegokolwiek, bo te warunki nie maja nic wspolnego z tym co mamy w domach...
aha - w kinie moim zdaniem obraz wcale nie jest najlepszy, ale co kto lubi. z pewnoscia jest najwiekszy

- cwirus88
- Nowy
- Imię: Michał
a ja mam w domu starego Sanyo 24" CRT i mam full HD w gran turismo 1 jak pociskam Integrą na Clubman Stage R5
Co do Kina, przyznam rację markosowi, obraz jest generalnie słabo jakościowy. W szczególności w CinemaCity, takie mam wrażenie przynajmniej
Co do Kina, przyznam rację markosowi, obraz jest generalnie słabo jakościowy. W szczególności w CinemaCity, takie mam wrażenie przynajmniej
Wylyź.
- Cougar
- Nowy
Hehehe...troszke inaczej pojmujemy temat ogladania obrazu sztucznego...ze wzgledu na temperature swiecenia lampy kinowej jest mozliwosc oddania kolorow najbardziej zblizonych do naturalnych takie jakie widzi najdoskonalszy rejestrator cyfrowy na swiecie (nasze oko), kolor nieba, wody, ludzkiej skory, drzew, skal i calej reszty...jezeli chodzi o szumy powstale przy wyswietlaniu obrazu to ja staram sie zawsze wybierac miejsca w 4 rzedzie od konca sali i raczej wersje cyfrowe jezeli chodzi o obraz i dzwiek. Na temat Cinema city nie dam zlego slowa powiedziec (tego w katowicach na Gliwickiej 44), no moze maja popcorn przesolony
Aaaaa tym co mowia ze w kinie jest słaba jakośc to polecam film Avatar (koniecznie w IMAXie)
Aaaaa tym co mowia ze w kinie jest słaba jakośc to polecam film Avatar (koniecznie w IMAXie)
c16xe was BIG BUMed...