Corsa B - kosztorys w Norauto - co sądzicie ?
-
Bartequs
- Świeżak
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Corsa B - kosztorys w Norauto - co sądzicie ?
Witam.
W skrócie, bo już pisałem o tym: 2 mce temu kupiłem Corsę B z 2000 roku. Na diagnostyce zawieszenia okazało się, że trzeba rozglądać się za amortyzatorami. Po wahaniach między olejowymi a gazowo-olejowymi - zdecydowałem się na amortyzatory Kayaba Excel-G (przód i tył). Kilka dni temu podjechałem do Norauto, bo mieli gratisową diagnozę zawieszenia, a chciałem zweryfikować wyniki pierwszej diagnozy. Faktycznie, okazało się, że amortyzatory trzeba wymienić. W Norauto mają teraz ciekawa promocję - kupując komplet amortyzatorów na przód - tylne dostajemy gratis (pod warunkiem, że montaż będzie w Norauto). Cena Kayaby Excel-G u nich jest wyższa niż gdzie indziej. Np w hurtowni w Poznaniu, przedni amortyzator dostanę za 230 zł, a w Norauto kosztuje 279 zł. Jak wspomniałem, tylne dostaję gratis.
Dodatkowo muszę wymienić łożyska w tylnych kołach i proponują od razu zrobić wahacze .. W kosztorysie proponują wahacz firmy Delphi za 274 zł. Porównując z cenami innych firm - chyba drogo ..
Pozwolę sobie przedstawić kosztorys, który mi zaproponowali. Proszę o kilka słów komentarza. Po pierwsze - czy warto zrobić to w Norauto (jaka jest ich solidność). Po drugie - czy ceny nie są zbyt wyśrubowane .. (np wahacza)
1. AMORTYZACJA POJAZDU
Montaż kolumny MCPhersona przód (para) 120 zł
KYB EXCEL-G (przód) 279,99 x2 = 559,98 zł
KYB EXCEL-G (tył) - GRATIS
ODBOJE+OSŁONY (komplet) 151,99 zł
PODUSZKI AMORTYZATORA (komplet) 95,99 zł
MONTAŻ AMORTYZATORÓW TYŁ (PARA) 65 ZŁ
kontrola i regulacja świateł - 25 ZŁ
RAZEM: 1.017,96 ZŁ (BRUTTO)
2.ZAWIESZENIE KOŁA
montaż łożyska stoż/płas z bębnem prawym - 66 zł
montaż łóżyska stoż/ płas z bębnem lewym 66 zł
łożysko koła - 69,99 zł
wahacz Delphi TC794 - 237,99 zł
wahacz Delphi TC795 - 237,99 zł
wymiana wahacza przód prawy - 60 zł
wymiana wahacza przód lewy - 60 zł
RAZEM: 867,96 ZŁ (BRUTTO)
Zastanawiam się, czy wymiana wahacza jest koniecznością - na pierwszej diagnozie na innej stacji - nic nie wspominali o nim. Wiem, że amortyzatory i łożyska muszę wymienić na pewno. Może jak będzie auto rozebrane, to kompleksowo wahacze też zrobić? I pytanie co do ceny wahacza - widziałem dużo tańsze (pewnie mniej trwałe no name)
Aha, mam zamiar pojeździć tym autem jakieś min 5 lat, silnik ok, więc chcę zawieszenie zrobić. Nie jestem mechanikiem, nie dłubię przy aucie sam. Pytanie - czy na moim miejscu zlecilibyście w/w prace w Norauto ? Czy ich ceny za robociznę są Waszym zdaniem zbyt wysokie.
Pozdrawiam i czekam na kilka słów komentarza.
Bartek.
W skrócie, bo już pisałem o tym: 2 mce temu kupiłem Corsę B z 2000 roku. Na diagnostyce zawieszenia okazało się, że trzeba rozglądać się za amortyzatorami. Po wahaniach między olejowymi a gazowo-olejowymi - zdecydowałem się na amortyzatory Kayaba Excel-G (przód i tył). Kilka dni temu podjechałem do Norauto, bo mieli gratisową diagnozę zawieszenia, a chciałem zweryfikować wyniki pierwszej diagnozy. Faktycznie, okazało się, że amortyzatory trzeba wymienić. W Norauto mają teraz ciekawa promocję - kupując komplet amortyzatorów na przód - tylne dostajemy gratis (pod warunkiem, że montaż będzie w Norauto). Cena Kayaby Excel-G u nich jest wyższa niż gdzie indziej. Np w hurtowni w Poznaniu, przedni amortyzator dostanę za 230 zł, a w Norauto kosztuje 279 zł. Jak wspomniałem, tylne dostaję gratis.
Dodatkowo muszę wymienić łożyska w tylnych kołach i proponują od razu zrobić wahacze .. W kosztorysie proponują wahacz firmy Delphi za 274 zł. Porównując z cenami innych firm - chyba drogo ..
Pozwolę sobie przedstawić kosztorys, który mi zaproponowali. Proszę o kilka słów komentarza. Po pierwsze - czy warto zrobić to w Norauto (jaka jest ich solidność). Po drugie - czy ceny nie są zbyt wyśrubowane .. (np wahacza)
1. AMORTYZACJA POJAZDU
Montaż kolumny MCPhersona przód (para) 120 zł
PODUSZKI AMORTYZATORA (komplet) 95,99 zł
MONTAŻ AMORTYZATORÓW TYŁ (PARA) 65 ZŁ
kontrola i regulacja świateł - 25 ZŁ
RAZEM: 1.017,96 ZŁ (BRUTTO)
2.ZAWIESZENIE KOŁA
montaż łożyska stoż/płas z bębnem prawym - 66 zł
montaż łóżyska stoż/ płas z bębnem lewym 66 zł
łożysko koła - 69,99 zł
wahacz Delphi TC794 - 237,99 zł
wahacz Delphi TC795 - 237,99 zł
wymiana wahacza przód prawy - 60 zł
wymiana wahacza przód lewy - 60 zł
RAZEM: 867,96 ZŁ (BRUTTO)
Zastanawiam się, czy wymiana wahacza jest koniecznością - na pierwszej diagnozie na innej stacji - nic nie wspominali o nim. Wiem, że amortyzatory i łożyska muszę wymienić na pewno. Może jak będzie auto rozebrane, to kompleksowo wahacze też zrobić? I pytanie co do ceny wahacza - widziałem dużo tańsze (pewnie mniej trwałe no name)
Aha, mam zamiar pojeździć tym autem jakieś min 5 lat, silnik ok, więc chcę zawieszenie zrobić. Nie jestem mechanikiem, nie dłubię przy aucie sam. Pytanie - czy na moim miejscu zlecilibyście w/w prace w Norauto ? Czy ich ceny za robociznę są Waszym zdaniem zbyt wysokie.
Pozdrawiam i czekam na kilka słów komentarza.
Bartek.
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Corsa B - kosztorys w Norauto - co sądzicie ?
tu masz tuleje do wahaczy: http://www.opel-shop.pl/index.php?cPath=151_167
a tu dla porownania ceny wahaczy: http://www.opel-shop.pl/index.php?cPath=151_305
nie rozumiem po co wymieniac caly wahacz jak mozna wymienic w nim sama tuleje
a tu dla porownania ceny wahaczy: http://www.opel-shop.pl/index.php?cPath=151_305
nie rozumiem po co wymieniac caly wahacz jak mozna wymienic w nim sama tuleje

- fotograf
- Swój
- Kontakt:
Jeśli nie ma problemów z kątami na zawieszeniu i tuleje od wahacza są ok, a same wahacze nie są zbyt pordzewiałe to po co je ruszać? Ich cena w norauto jest powalająca - za dobry wahacz febi-bilstein na allegro zapłacisz ok 70zł, jakiej formy łożysko na tył? Za SKFa zapłacisz od 40zł, wymiana też raczej droga - patrząc pod względem stopnia skomplikowania
Tak samo osłony amorków - to jest sam plastik, jeśli nie jest podziurawiony to na cholerę zminiać ?!
Zobacz też czy w zestawie amorków nie ma odbojów już, bo czasami są i być może tutaj też chcą sobie przyciąć.
A skoro masz u nich prawie 2 tyś zł zostawić to regulację świateł powinni zrobić GRATIS !!!
Tak samo osłony amorków - to jest sam plastik, jeśli nie jest podziurawiony to na cholerę zminiać ?!
Zobacz też czy w zestawie amorków nie ma odbojów już, bo czasami są i być może tutaj też chcą sobie przyciąć.
A skoro masz u nich prawie 2 tyś zł zostawić to regulację świateł powinni zrobić GRATIS !!!
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V
- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
ja z mojej strony powiem tyle ze jak bym miał wydac 850 zl na zawias to pewnie dolozyl bym jeszcze 150 i kupil nowego gwinta
ale jesli chodzi o ,,miec zdrową serie" to moze tak...
cena duza nawet bardzo duza... co z tego ze tylne gratis jak sa one ,,wliczone" w inne koszta.
po co wymieniac cale wahacze? skoro mozna wymienic tylko gumy. (np. politeurany)
regulacja swiatel -25 zl :0
na pierwszej lepszejs stacji diagnostycznejj zrobisz to za polowe ceny..( ja kiedys podjechalem i gosciu wyregulował za free i jeszcze pochwalil ze dbam o to zeby innych nie oslepiac
.
tu 5 zl tam 20 zl i tylne amortyzatory juz nie sa gratis..
wg mnie. to kup sobie z pewnego zdrodla te amorki taniej niz w NORAUTO, pozycz od kogos sciagacze do sprezyn i sam sobie zrob. jak nie czujesz sie na silach to jedz do ,,Pana Henia" pozniej na geometrie zawieszenia i spora oszczednosc w kieszeni.
ale jesli chodzi o ,,miec zdrową serie" to moze tak...
cena duza nawet bardzo duza... co z tego ze tylne gratis jak sa one ,,wliczone" w inne koszta.
po co wymieniac cale wahacze? skoro mozna wymienic tylko gumy. (np. politeurany)
regulacja swiatel -25 zl :0
na pierwszej lepszejs stacji diagnostycznejj zrobisz to za polowe ceny..( ja kiedys podjechalem i gosciu wyregulował za free i jeszcze pochwalil ze dbam o to zeby innych nie oslepiac
tu 5 zl tam 20 zl i tylne amortyzatory juz nie sa gratis..
wg mnie. to kup sobie z pewnego zdrodla te amorki taniej niz w NORAUTO, pozycz od kogos sciagacze do sprezyn i sam sobie zrob. jak nie czujesz sie na silach to jedz do ,,Pana Henia" pozniej na geometrie zawieszenia i spora oszczednosc w kieszeni.
- !markos
- M A S T E R
- Imię: mihau
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
za tyle kupujesz shit, a nie gwint. takze nie.. chyba jednak lepiej kupic sobie komplet porzadnych amortyzatorow....RotkiV pisze:ja z mojej strony powiem tyle ze jak bym miał wydac 850 zl na zawias to pewnie dolozyl bym jeszcze 150 i kupil nowego gwinta![]()

- RotkiV
- Swój
- Imię: Wiktor
Sory za OT. w temacie ale czy FK-automotive to SHIT? rozumiem ze Gt.. mtsa itp. mozna by sie czepic bo opini roznych milion (Klari np. chwali) Fk to nie jest samo co TEIN nawet nie lezalo 5 km przy nim
ale najgorsze to to chyba nie jest. ale o tym czy warto go kupic czy nie to sie przekonam na zlocie 
- przyciaga
- Moderatorzy

- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
Bartequs pisze: zdecydowałem się na amortyzatory Kayaba Excel-G (przód i tył). Kilka dni temu podjechałem do Norauto, bo mieli gratisową diagnozę zawieszenia, a chciałem zweryfikować wyniki pierwszej diagnozy. Faktycznie, okazało się, że amortyzatory trzeba wymienić. W Norauto mają teraz ciekawa promocję - kupując komplet amortyzatorów na przód - tylne dostajemy gratis (pod warunkiem, że montaż będzie w Norauto). Cena Kayaby Excel-G u nich jest wyższa niż gdzie indziej. Np w hurtowni w Poznaniu, przedni amortyzator dostanę za 230 zł, a w Norauto kosztuje 279 zł. Jak wspomniałem, tylne dostaję gratis.
1. AMORTYZACJA POJAZDU
Tu masz przód:
http://www.allegro.pl/item629479486_amo ... tigra.html
A tu tył:
http://www.allegro.pl/item628029696_kay ... azowe.html
Za takie gratisy to ja dziękuję
Nie wiem czy ma znaczenie jakość tych odboi i osłon, ale chyba przesadzili bo ja do przodu widziałam za 30 PLN Tu znalazłam jedne z droższych:Bartequs pisze: 1. AMORTYZACJA POJAZDU
http://www.allegro.pl/item640385918_odb ... slask.html
Moze poszukaj innej firmy która to zrobi po innych pieniądzach
P.S. Ja tez zrobie małe OT dziś mija rok jak do Was dołaczyłam
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
-
Bartequs
- Świeżak
Dziękuję!
Skorzystałem z tych linków i kupiłem na przód i tył
czekam teraz na przesyłkę. Jestem niezmiernie wdzięczny za Wasze komentarze - o Norauto już nie myślę
Pozdrawiam 
-
Bartequs
- Świeżak
[quote="Bartequs"]Dziękuję!
Skorzystałem z tych linków:
[...] Tu masz przód:
A tu tył:
http://www.allegro.pl/item628029696_kay ... azowe.html [...]
... i kupiłem na przód i tył
czekam teraz na przesyłkę. Jestem niezmiernie wdzięczny za Wasze komentarze - o Norauto już nie myślę
Pozdrawiam 
[...] Tu masz przód:
A tu tył:
-
Bartequs
- Świeżak
Dziękuję!
Skorzystałem z tych linków:
[...] Tu masz przód:
A tu tył:
Pozdrawiam z Poznania.
[...] Tu masz przód:
A tu tył:
- przyciaga
- Moderatorzy

- Imię: Ania
- Podziękował;: 3 razy
- Kontakt:
W międzyczasie gościu podniósł cenę o 15 PLN za sztukę 
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...
Pamiętaj, wymień świece.
Pamiętaj, wymień świece.
- kr3t
- Świeżak
To może ja napisze co sądze o Norauto 
Dzisiaj padło na to, że znajomy mechanik był wolny to podjechałem z kupionymi filtrami i klockami ham. do jego warsztatu (wszystko kupione w Norauto).
W międzyczasie okazało się, że w Norauto zle dobrali mi filtr oleju i niestety musiałem podjechać do lokalnego handlarza częściami do opli, VW itp itd
Kupując filtr zapytałem się przy okazji o ceny klocków... W norauto 99zł, u niego 64 zł. Podobnie sprawa się miała jeśli chodzi o wszelkie filtry, a nawet piórka wycieraczek
Krótko mówiąc: byłem głupi, że jezdziłem do nich, robiąc kilometry tylko po to żeby przepłacić..
Szczerze radzę zapomnieć o ich istnieniu
Wyjdzie to Wam na dobre 
pozdrawiam także z Poznania
Dzisiaj padło na to, że znajomy mechanik był wolny to podjechałem z kupionymi filtrami i klockami ham. do jego warsztatu (wszystko kupione w Norauto).
W międzyczasie okazało się, że w Norauto zle dobrali mi filtr oleju i niestety musiałem podjechać do lokalnego handlarza częściami do opli, VW itp itd
Kupując filtr zapytałem się przy okazji o ceny klocków... W norauto 99zł, u niego 64 zł. Podobnie sprawa się miała jeśli chodzi o wszelkie filtry, a nawet piórka wycieraczek
Krótko mówiąc: byłem głupi, że jezdziłem do nich, robiąc kilometry tylko po to żeby przepłacić..
Szczerze radzę zapomnieć o ich istnieniu
pozdrawiam także z Poznania
- cwirus88
- Nowy
- Imię: Michał
Ja swoją przygodę z norauto skończyłem w momencie, gdy sprzedawca w Katowicach uparcie twierdził że do corsy nie wchodzą większe felgi niż 13" 
Wylyź.
-
Bartequs
- Świeżak
Witam raz jeszcze.
Dziś przyszły Kayaby Excel G. Zapłaciłem za komplet 600 (sprzedawca pokrył koszty przesyłki).
Teraz tak, kupić chcę jeszcze:
- komplet osłon i odbijaczy (dzięki za link, myślę, że jednak za 30 zł dostanę coś, ewentualnie może się podzielić jakiś użytkownik Corsy - jakie kupował i gdzie)
- komplet poduszek amortyzatora z łożyskiem
- łożyska kół tylnych
- jednak chyba zrezygnuję z wymiany wahaczy. W końcu auto jest z 2000 roku, więc bez przesady. Wymienię tylko sworzeń i tuleję wahacza (z lewej i prawej)
Wiem, że są to rzeczy niezbyt drogie i mogę je dostać w każdej hurtowni motoryzacyjnej, ale mimo to może ktoś ostatnio kupował gdzieś w necie okazyjnie jakieś w/w podzespoły solidnej firmy i zechce się podzielić linkiem do sklepu
Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki za informację o amortyzatorach.
Bartek.
Dziś przyszły Kayaby Excel G. Zapłaciłem za komplet 600 (sprzedawca pokrył koszty przesyłki).
Teraz tak, kupić chcę jeszcze:
- komplet osłon i odbijaczy (dzięki za link, myślę, że jednak za 30 zł dostanę coś, ewentualnie może się podzielić jakiś użytkownik Corsy - jakie kupował i gdzie)
- komplet poduszek amortyzatora z łożyskiem
- łożyska kół tylnych
- jednak chyba zrezygnuję z wymiany wahaczy. W końcu auto jest z 2000 roku, więc bez przesady. Wymienię tylko sworzeń i tuleję wahacza (z lewej i prawej)
Wiem, że są to rzeczy niezbyt drogie i mogę je dostać w każdej hurtowni motoryzacyjnej, ale mimo to może ktoś ostatnio kupował gdzieś w necie okazyjnie jakieś w/w podzespoły solidnej firmy i zechce się podzielić linkiem do sklepu
Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki za informację o amortyzatorach.
Bartek.
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
takie rzeczy jak osłony czy łożyska to poprostu idź do intercarsu
i będą na miejscu, nie trzeba bawićsię w wysyłanie a cena zapewne zbliżona
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
-
Bartequs
- Świeżak
Dziękuję - tak też zrobiłem
Mam jednak dwa pytania: Czy odboje i osłony amortyzatora montuje się tylko z przodu ? Bo wszędzie w necie spotykałem tylko na przód - facet w hurtowni części motoryzacyjnych też miał tylko do przodu i mówi, że chyba przecież z przodu się montuje .. Druga sprawa: muszę kupić też coś, co nazywa się: "poduszka amortyzatora z łożyskiem" (to chyba inaczej nazywa się "mocowanie górne amortyzatora"). I znów widziałem tylko oferty na przód - czy to montuje się zatem tylko z przodu ? (facet w hurtowni miał tylko na przód)
To tyle.
Pozdrawiam -
Bartek.
Mam jednak dwa pytania: Czy odboje i osłony amortyzatora montuje się tylko z przodu ? Bo wszędzie w necie spotykałem tylko na przód - facet w hurtowni części motoryzacyjnych też miał tylko do przodu i mówi, że chyba przecież z przodu się montuje .. Druga sprawa: muszę kupić też coś, co nazywa się: "poduszka amortyzatora z łożyskiem" (to chyba inaczej nazywa się "mocowanie górne amortyzatora"). I znów widziałem tylko oferty na przód - czy to montuje się zatem tylko z przodu ? (facet w hurtowni miał tylko na przód)
To tyle.
Pozdrawiam -
Bartek.
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
dwa razy tak, to tylko na przód jest
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka