Corsa B - kosztorys w Norauto - co sądzicie ?

Wszystkie informacje o elementach zawieszenia Corsy B.
ODPOWIEDZ
Bartequs
Świeżak
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Corsa B - kosztorys w Norauto - co sądzicie ?

Post autor: Bartequs »

Witam.

W skrócie, bo już pisałem o tym: 2 mce temu kupiłem Corsę B z 2000 roku. Na diagnostyce zawieszenia okazało się, że trzeba rozglądać się za amortyzatorami. Po wahaniach między olejowymi a gazowo-olejowymi - zdecydowałem się na amortyzatory Kayaba Excel-G (przód i tył). Kilka dni temu podjechałem do Norauto, bo mieli gratisową diagnozę zawieszenia, a chciałem zweryfikować wyniki pierwszej diagnozy. Faktycznie, okazało się, że amortyzatory trzeba wymienić. W Norauto mają teraz ciekawa promocję - kupując komplet amortyzatorów na przód - tylne dostajemy gratis (pod warunkiem, że montaż będzie w Norauto). Cena Kayaby Excel-G u nich jest wyższa niż gdzie indziej. Np w hurtowni w Poznaniu, przedni amortyzator dostanę za 230 zł, a w Norauto kosztuje 279 zł. Jak wspomniałem, tylne dostaję gratis.

Dodatkowo muszę wymienić łożyska w tylnych kołach i proponują od razu zrobić wahacze .. W kosztorysie proponują wahacz firmy Delphi za 274 zł. Porównując z cenami innych firm - chyba drogo ..

Pozwolę sobie przedstawić kosztorys, który mi zaproponowali. Proszę o kilka słów komentarza. Po pierwsze - czy warto zrobić to w Norauto (jaka jest ich solidność). Po drugie - czy ceny nie są zbyt wyśrubowane .. (np wahacza)

1. AMORTYZACJA POJAZDU

Montaż kolumny MCPhersona przód (para) 120 zł
KYB EXCEL-G (przód) 279,99 x2 = 559,98 zł
KYB EXCEL-G (tył) - GRATIS
ODBOJE+OSŁONY (komplet) 151,99 zł
PODUSZKI AMORTYZATORA (komplet) 95,99 zł
MONTAŻ AMORTYZATORÓW TYŁ (PARA) 65 ZŁ
kontrola i regulacja świateł - 25 ZŁ

RAZEM: 1.017,96 ZŁ (BRUTTO)

2.ZAWIESZENIE KOŁA

montaż łożyska stoż/płas z bębnem prawym - 66 zł
montaż łóżyska stoż/ płas z bębnem lewym 66 zł
łożysko koła - 69,99 zł
wahacz Delphi TC794 - 237,99 zł
wahacz Delphi TC795 - 237,99 zł
wymiana wahacza przód prawy - 60 zł
wymiana wahacza przód lewy - 60 zł

RAZEM: 867,96 ZŁ (BRUTTO)

Zastanawiam się, czy wymiana wahacza jest koniecznością - na pierwszej diagnozie na innej stacji - nic nie wspominali o nim. Wiem, że amortyzatory i łożyska muszę wymienić na pewno. Może jak będzie auto rozebrane, to kompleksowo wahacze też zrobić? I pytanie co do ceny wahacza - widziałem dużo tańsze (pewnie mniej trwałe no name)

Aha, mam zamiar pojeździć tym autem jakieś min 5 lat, silnik ok, więc chcę zawieszenie zrobić. Nie jestem mechanikiem, nie dłubię przy aucie sam. Pytanie - czy na moim miejscu zlecilibyście w/w prace w Norauto ? Czy ich ceny za robociznę są Waszym zdaniem zbyt wysokie.

Pozdrawiam i czekam na kilka słów komentarza.

Bartek.
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Corsa B - kosztorys w Norauto - co sądzicie ?

Post autor: !markos »

tu masz tuleje do wahaczy: http://www.opel-shop.pl/index.php?cPath=151_167
a tu dla porownania ceny wahaczy: http://www.opel-shop.pl/index.php?cPath=151_305

nie rozumiem po co wymieniac caly wahacz jak mozna wymienic w nim sama tuleje :zakrecony:
Obrazek
Awatar użytkownika
fotograf
Swój
Kontakt:

Post autor: fotograf »

Jeśli nie ma problemów z kątami na zawieszeniu i tuleje od wahacza są ok, a same wahacze nie są zbyt pordzewiałe to po co je ruszać? Ich cena w norauto jest powalająca - za dobry wahacz febi-bilstein na allegro zapłacisz ok 70zł, jakiej formy łożysko na tył? Za SKFa zapłacisz od 40zł, wymiana też raczej droga - patrząc pod względem stopnia skomplikowania :oko:
Tak samo osłony amorków - to jest sam plastik, jeśli nie jest podziurawiony to na cholerę zminiać ?!
Zobacz też czy w zestawie amorków nie ma odbojów już, bo czasami są i być może tutaj też chcą sobie przyciąć.

A skoro masz u nich prawie 2 tyś zł zostawić to regulację świateł powinni zrobić GRATIS !!! :zakrecony:
X12SZ+miniLambda ;-/
X12SZ+C16NZ+C18NZ+BLOS
X12SZ+13NB+13S+C14NZ+C14SE+C16SE+X16SZ+A15SMS= moje C14XE 8V :-D
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

ja z mojej strony powiem tyle ze jak bym miał wydac 850 zl na zawias to pewnie dolozyl bym jeszcze 150 i kupil nowego gwinta :-D

ale jesli chodzi o ,,miec zdrową serie" to moze tak...
cena duza nawet bardzo duza... co z tego ze tylne gratis jak sa one ,,wliczone" w inne koszta.
po co wymieniac cale wahacze? skoro mozna wymienic tylko gumy. (np. politeurany)
regulacja swiatel -25 zl :0
na pierwszej lepszejs stacji diagnostycznejj zrobisz to za polowe ceny..( ja kiedys podjechalem i gosciu wyregulował za free i jeszcze pochwalil ze dbam o to zeby innych nie oslepiac :-D.
tu 5 zl tam 20 zl i tylne amortyzatory juz nie sa gratis..
wg mnie. to kup sobie z pewnego zdrodla te amorki taniej niz w NORAUTO, pozycz od kogos sciagacze do sprezyn i sam sobie zrob. jak nie czujesz sie na silach to jedz do ,,Pana Henia" pozniej na geometrie zawieszenia i spora oszczednosc w kieszeni. :)2
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

RotkiV pisze:ja z mojej strony powiem tyle ze jak bym miał wydac 850 zl na zawias to pewnie dolozyl bym jeszcze 150 i kupil nowego gwinta :-D
za tyle kupujesz shit, a nie gwint. takze nie.. chyba jednak lepiej kupic sobie komplet porzadnych amortyzatorow....
Obrazek
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Post autor: RotkiV »

Sory za OT. w temacie ale czy FK-automotive to SHIT? rozumiem ze Gt.. mtsa itp. mozna by sie czepic bo opini roznych milion (Klari np. chwali) Fk to nie jest samo co TEIN nawet nie lezalo 5 km przy nim :pig: ale najgorsze to to chyba nie jest. ale o tym czy warto go kupic czy nie to sie przekonam na zlocie :-D
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

Bartequs pisze: zdecydowałem się na amortyzatory Kayaba Excel-G (przód i tył). Kilka dni temu podjechałem do Norauto, bo mieli gratisową diagnozę zawieszenia, a chciałem zweryfikować wyniki pierwszej diagnozy. Faktycznie, okazało się, że amortyzatory trzeba wymienić. W Norauto mają teraz ciekawa promocję - kupując komplet amortyzatorów na przód - tylne dostajemy gratis (pod warunkiem, że montaż będzie w Norauto). Cena Kayaby Excel-G u nich jest wyższa niż gdzie indziej. Np w hurtowni w Poznaniu, przedni amortyzator dostanę za 230 zł, a w Norauto kosztuje 279 zł. Jak wspomniałem, tylne dostaję gratis.

1. AMORTYZACJA POJAZDU

KYB EXCEL-G (przód) 279,99 x2 = 559,98 zł
KYB EXCEL-G (tył) - GRATIS
:-D Tył są gratis bo mieszczą się w cenie tych przednich. Też teraz szukałam amortyzatorów. Kayaba gazowe znalazłam na allegro po 160 PLN x 2 =320 PLN, a za pozostałe 240 spokojnie kupisz do tyłu.
Tu masz przód:
http://www.allegro.pl/item629479486_amo ... tigra.html
A tu tył:
http://www.allegro.pl/item628029696_kay ... azowe.html

Za takie gratisy to ja dziękuję :bardzozly: łaski Ci nie robią
Bartequs pisze: 1. AMORTYZACJA POJAZDU

ODBOJE+OSŁONY (komplet) 151,99 zł
Nie wiem czy ma znaczenie jakość tych odboi i osłon, ale chyba przesadzili bo ja do przodu widziałam za 30 PLN Tu znalazłam jedne z droższych:
http://www.allegro.pl/item640385918_odb ... slask.html
Moze poszukaj innej firmy która to zrobi po innych pieniądzach :D chyba ze masz za dużo kasy na zbyciu. :-D

P.S. Ja tez zrobie małe OT dziś mija rok jak do Was dołaczyłam :grin:
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Bartequs
Świeżak

Dziękuję! :) Skorzystałem z tych linków i kupiłem na przód i tył :) czekam teraz na przesyłkę. Jestem niezmiernie wdzięczny za Wasze komentarze - o Norauto już nie myślę ;) Pozdrawiam :)
Bartequs
Świeżak

[quote="Bartequs"]Dziękuję! :) Skorzystałem z tych linków:

[...] Tu masz przód:
A tu tył:
http://www.allegro.pl/item628029696_kay ... azowe.html [...]

... i kupiłem na przód i tył :) czekam teraz na przesyłkę. Jestem niezmiernie wdzięczny za Wasze komentarze - o Norauto już nie myślę ;) Pozdrawiam :)
Bartequs
Świeżak

Dziękuję! :) Skorzystałem z tych linków:

[...] Tu masz przód:
A tu tył:
http://www.allegro.pl/item628029696_kay ... azowe.html [...]

... i kupiłem na przód i tył :) czekam teraz na przesyłkę. Jestem niezmiernie wdzięczny za Wasze komentarze - o Norauto już nie myślę ;) Pozdrawiam z Poznania.
Awatar użytkownika
przyciaga
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Ania
Podziękował;: 3 razy
Kontakt:

Post autor: przyciaga »

W międzyczasie gościu podniósł cenę o 15 PLN za sztukę :-?
Każdego dnia rośnie liczba osób, które mogą mnie pocałować w d...

Pamiętaj, wymień świece.
Awatar użytkownika
kr3t
Świeżak

Post autor: kr3t »

To może ja napisze co sądze o Norauto :P

Dzisiaj padło na to, że znajomy mechanik był wolny to podjechałem z kupionymi filtrami i klockami ham. do jego warsztatu (wszystko kupione w Norauto).
W międzyczasie okazało się, że w Norauto zle dobrali mi filtr oleju i niestety musiałem podjechać do lokalnego handlarza częściami do opli, VW itp itd :P
Kupując filtr zapytałem się przy okazji o ceny klocków... W norauto 99zł, u niego 64 zł. Podobnie sprawa się miała jeśli chodzi o wszelkie filtry, a nawet piórka wycieraczek :bardzozly:
Krótko mówiąc: byłem głupi, że jezdziłem do nich, robiąc kilometry tylko po to żeby przepłacić..
Szczerze radzę zapomnieć o ich istnieniu :D Wyjdzie to Wam na dobre :P
pozdrawiam także z Poznania ;)
Awatar użytkownika
cwirus88
Nowy
Imię: Michał

Post autor: cwirus88 »

Ja swoją przygodę z norauto skończyłem w momencie, gdy sprzedawca w Katowicach uparcie twierdził że do corsy nie wchodzą większe felgi niż 13" :lol:
Wylyź.
Bartequs
Świeżak

Witam raz jeszcze.
Dziś przyszły Kayaby Excel G. Zapłaciłem za komplet 600 (sprzedawca pokrył koszty przesyłki).

Teraz tak, kupić chcę jeszcze:

- komplet osłon i odbijaczy (dzięki za link, myślę, że jednak za 30 zł dostanę coś, ewentualnie może się podzielić jakiś użytkownik Corsy - jakie kupował i gdzie)

- komplet poduszek amortyzatora z łożyskiem

- łożyska kół tylnych

- jednak chyba zrezygnuję z wymiany wahaczy. W końcu auto jest z 2000 roku, więc bez przesady. Wymienię tylko sworzeń i tuleję wahacza (z lewej i prawej)

Wiem, że są to rzeczy niezbyt drogie i mogę je dostać w każdej hurtowni motoryzacyjnej, ale mimo to może ktoś ostatnio kupował gdzieś w necie okazyjnie jakieś w/w podzespoły solidnej firmy i zechce się podzielić linkiem do sklepu :)

Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki za informację o amortyzatorach.

Bartek.
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

takie rzeczy jak osłony czy łożyska to poprostu idź do intercarsu ;) i będą na miejscu, nie trzeba bawićsię w wysyłanie a cena zapewne zbliżona
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Bartequs
Świeżak

Dziękuję - tak też zrobiłem :)
Mam jednak dwa pytania: Czy odboje i osłony amortyzatora montuje się tylko z przodu ? Bo wszędzie w necie spotykałem tylko na przód - facet w hurtowni części motoryzacyjnych też miał tylko do przodu i mówi, że chyba przecież z przodu się montuje .. Druga sprawa: muszę kupić też coś, co nazywa się: "poduszka amortyzatora z łożyskiem" (to chyba inaczej nazywa się "mocowanie górne amortyzatora"). I znów widziałem tylko oferty na przód - czy to montuje się zatem tylko z przodu ? (facet w hurtowni miał tylko na przód)

To tyle.
Pozdrawiam -

Bartek.
kruszyn1
Swój
Imię: Mateusz

Post autor: kruszyn1 »

dwa razy tak, to tylko na przód jest
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie”