nie będę się kłócił, na drodze ekspresowej w świetle polskich przepisów mogę jechać 110km/h, więc ktoś kto jedzie sobie lewym pasem 80km/h uniemożliwia mi to. Jeżeli ma zamiar pier*ić się z taką prędkością, to niech sobie jedzie prawym pasem a na czas wyprzedzania zjedzie na lewy po czym znów wróci na prawy. Pozatym miałem na myśli sytuację, w której prawy pas jest zajęty. W polsce mamy ruch prawostronny, poza tym jadący wolniej powinien przepuścić pojazd jadący szybciej. Nie chodzi mi o przepisy tylko o kulturę jazdy.
Nie wiem w jaki mniej skomplikowany sposób wam to wytłumaczyć, widać macie takie doświadczenie i tyle km zrobiliście po polsce i zagranicy, że jesteście mądrzejsi od wszystkich.
Nie napisałem nigdzie, że robię dobrze, ale niestety innego sposobu na buractwo na drodze nie ma.
W Niemczech na autostradzie tam gdzie nie ma ograniczenia prędkości lewy pas jest zawsze wolny, bo często zdarza się że jakieś porsche czy inny szybki samochód leci 250-280km/h.
Markosie wszechwiedzący uważasz że bezpiecznie byłoby jechać sobie tam lewym pasem z prędkością zalecaną 130km/h i tylko czekać aż ktoś taki lecący 250km/h rozjedzie Cię na maras? Dlaczego? przecież możesz sobie jechać lewym pasem! To zgodne z przepisami
Tak dla zachęty:
Rozdział 3 Ruch pojazdów
Oddział 1 zasady ogólne
Art.16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest zobowiązany jechać po prawej jezdni, do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonych do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu jest zobowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
4. Kierujący pojazdem, jest zobowiązany jechać blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy na jezdni są wyznaczone nie może zajmować więcej niż jednego pasa ruchu.
aha i jeszcze z kodeksu drogowego:
Oddział 3
Prędkość i hamowanie
Art. 19.1. Kierujący pojazdem jest zobowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest zobowiązany:
1) Jechać z prędkością nie utrudniającą jazdy innym uczestnikom ruchu drogowego.
dalej twierdzicie że gdy prawy pas jest wolny to możecie sobie jechać lewym pasem, lub jadąc wolniej niż stanowią przepisy blokować lewy pas ruchu???