Sparawa dotyczy Ludzi którzy.....

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ

Czy uważasz że ta akcja Policji jest chora ?

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
satan
Weteran
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Sparawa dotyczy Ludzi którzy.....

Post autor: satan »

Wiem że to forum to służy do info na temat aut ale to jest WAŻNE

:placz:
Ludzie sluchajcie w zwiazku z akcja Walka z nielegalnym oprogramowaniem, muzyką i filmami. Policja działa w nastepujący sposób. Przychodzą dwie lub jedna osoby do domu i podają się za ankieterow, zadaja pytania, jedno z nich dotyczy czy posiadaja panstwo komputer. Jeśli odpowiedz jest twierdzaca funkcjonarjusze wyciagąją odznaki i żadaja przedstawienia całego oprogramowania( komputera do
wglądu). Posiadam te wiadomosci od wlasciela kafejki internetowej, ktorego znajomy padl ofiara tych policjantow i zostal jemu zarekwirowany komputer.Wiec jeśli odpowiecie ze nie posiadacie komputera w domu Policjanci nie mają prawa wkroczyć do waszego domu bez nakazu sadowego(to
pytanie tyczy sie tez internetu logiczne jesli mamy internet mamy i komputer) Starajcie sie przekazac ta wiadomosc jak najwiekszej liczbie osob z roznych miast. Pomoze to uchronic ludzi przed utrata ukochanego komputera. Nie pisze tu bzdur w stylu rozeslij to do jak najwiekszej liczby ludzi bo to zostawiam waszemu prywatnemu osadowi

To nie żąrty. Do mojego ojca przed tygodniem dzwonił facet, który powiedział że przeprowadza ankietę (rozmowa przebiegła mniej więcej TAK):

Facet: Dzieńdobry, ja przeprowadzam ankietę.
Ojciec: Dzieńdobry, słucham
Facet: Czy posiada pan w swojej firmie koputery i ile sztuk
Ojciec: Nie posiadam
Facet: A czy one są podłączone do sieci i internetu
Ojciec: Przeciesz mówie panu że nie mam komputerów
Facet: aha, dziękuje (i sie rozłączył)

wogule sie nie przedstawił i unikał odpowiadania na wszelkiego rodzaju pytania :bardzozly:

A jkieś 3 miechy temu był nalot na zaprzyjaźnionego komputerowca. Całe szczęście że dysk potraktował młotkiem i łopatą bo miał by ciepło.

:bardzozly: A WIĘC STRZESZCIE SIĘ :bardzozly:
powered by PTT & VTG
Awatar użytkownika
Hayabusa
Swój
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: Hayabusa »

wielkie dzieki za informacje Satan :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
corsa C 1.3 CDTI & Seat Leon 1M
kubelt
Swój
Kontakt:

Re: Sparawa dotyczy Ludzi którzy.....

Post autor: kubelt »

satan pisze:Posiadam te wiadomosci od wlasciela kafejki internetowej, ktorego znajomy padl ofiara tych policjantow i zostal jemu zarekwirowany komputer.
Ty posiadasz, czy przeczytales to gdzies? Bo ten tekst wiruje po sieci jakis czas. Pozatym jakos nie chce mi sie w to wierzyc... badz co badz zyjemy w panstwie prawa (ciii!! tak, prawa :D ) i policja ma obowiazek przedstawiac sie. Przeciez ten motyw jest do obalenia przed kazdym sadem przez kazdego adwokacine. Na jakiej podstawie policja wkroczyla do mieszkania? Poniewaz wiedziala, ze tam jest komputer. Jak zdobyla ta informacje? Eeeee.... podszywali sie pod ankieterow? prosze was...
Sa inne drogi, ktore gwarantuja udowodnienie sciagania nielegalnego softu z sieci, np monitoring sieci lokalnych, niz podszywanie sie pod ankieterow...
Awatar użytkownika
AdamXXL
Post Mistrz
Kontakt:

Post autor: AdamXXL »

mogą przyjść do domu i przychodzą głównie przy sprawdzaniu firmy np.gdzie kupiliście kompy. tak się składa że pracuje w firmie która ma umowe z MS i po wykupieniu pakietu mamy niemal wszystkie oprogramowanie które wypuścił MS i dosyłane są stale nowe które wychodzą, ale mimo to przyjechał raz pan który chciał kupić komputer .. kolega zaoferował mu sprzęt z win-em i dostał pen-drive'a w nagrode. Co by było gdyby tego nie zrobił, tylko powiedzieł, że się coś wgra itp?? :-?
Fakt jest faktem posiadanie nielegalnego oprogramowania nie jest czymś, z czego można być dumnym, a że żadko jaki policjant nawet w komendzie pracuje na legalnym sofcie to jest wielką tajemnicą :oko:
Awatar użytkownika
satan
Weteran
Kontakt:

AdamXXL pisze:mogą przyjść do domu i przychodzą głównie przy sprawdzaniu firmy

.....i odrazu sprawdzają nasze. Ten mój komputerowiec miał nalot tylko dla tego że pewna uczelnia w Wawie powiedziała mu zę nie ma pieniędzy by instalować wina na wszystkich 40 kompach więc poprosili go by zainstalował piraty (jedna sprawa 40 licencji po 625 + VAT pln to jest jedyne 25 tys pln + VAT za samego Wina, a przeciesz trzeba jeszcze np. Offica 40 x 1823 pln + VAT = 72920 tys + VAT) Ktoś po chamalu go podkablował i miał nalot, a pod łopate poszedł dysk 180 GB :placz: Nie dosyć że na dysku było full piratów to jeszcze była lista kontrachentów, więc mojego ojaca firma była by kontrolowana napewno.

Więc ja się nie dziwię jak ktoś ma tylko wina orginal na reszte "pirat" (Pirat żadna aluzja), bo ja ten przykład mam wszystko orginał :placz:

Ceny programów są tutaj http://www.promise.pl/sklep/asp/is.cv.asp Możecie sprawdzić ile by was kosztowały leglane programy
powered by PTT & VTG
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pirat »

satan pisze:(Pirat żadna aluzja
hehe... tak przy okazji, to mój nick, nie jest związany z komputerami:)

Dla mnie akcja z nalotami jest chora. Totalny debilizm! W Polsce na każdym kroku odkrywają jakieś afery gospodarcze, czy to z automatami do gier, czy nie dawno odkryli profesjonalną hodowlę marichuany. Tym niech się zajmują, przemytrami na miliony złotych, innymi przekrętami, korupcją, a nie płotkami, którzy słuchają w domu muzyki.
Dla mnie owa akcja policji jest bezsensu!!! :bardzozly:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
satan
Weteran
Kontakt:

Pewnie że bez sensu bo powinni ścigać tych kturzy to legalnie udostępniją na dyskach firmowych w śieci, a nie typka qtury dostał gre na mikołajki od mamy, a zamkną go do poprawczaka a potem 2 lata za posiadanie nielegalnego oprogramowania.

MAM APEL

NIECH NASZA POLICJA LECZY SIĘ NA NOGI BO NA GŁOWE TO JUŻ ZAPUŹNO :P
powered by PTT & VTG
Lukiso
Nowy
Kontakt:

Post autor: Lukiso »

O kurka czyzby juz dotarlo to do warszawy??
CTM -->187<--
REN
Weteran
Kontakt:

Post autor: REN »

juz pisalem to Satanowi na priv i napisze to tez tutaj

kontrole NIE wpadaja do prywatnych mieszkan ot tak sobie jak sugeruje Satan, tylko kontrolowane sa podmioty gospodarcze, oczywiscie jezeli ktos ma zarejestrowana firme w mieszkaniu to moga wpasc do mieszkania, skrajnym przypadkiem kiedy kontrola moze zapukac do prywatnych drzwi jest np. udowodnienie piractwa jakies firmie/osobie u ktorej figurujemy w kontaktach jako klient i na zasadzie kontroli krzyzowej (ostatnio bardzo popularne) sprawdzaja klientow w poszukiwaniu dowodow, w przypadku osob fizycznych sprawy sa umazane ze wzgledu na znikoma szkodliwosc spoleczna czynu natomiast wlasciciel firmy wyskakuje z kasy za zlamanie prawa
Ten mój komputerowiec miał nalot tylko dla tego że pewna uczelnia w Wawie powiedziała mu zę nie ma pieniędzy by instalować wina na wszystkich 40 kompach więc poprosili go by zainstalował piraty (jedna sprawa 40 licencji po 625 + VAT pln to jest jedyne 25 tys pln + VAT za samego Wina, a przeciesz trzeba jeszcze np. Offica 40 x 1823 pln + VAT = 72920 tys + VAT) Ktoś po chamalu go podkablował i miał nalot, a pod łopate poszedł dysk 180 GB Nie dosyć że na dysku było full piratów to jeszcze była lista kontrachentów, więc mojego ojaca firma była by kontrolowana napewno.
zajebiscie dziwne prawda?? gosc zlamal prawo i dostal kare! i tak jak napisalem wyzej, gosc mial Twojego ojca w kontaktach i sprawdzali, nic sie nie dzieje przypadkowo ...
c20mboT
REN
Weteran
Kontakt:

swoja droga trzeba byc zajebistym matolem, zeby obecnie instalowac piraty :lol: :lol: :lol: ja kiedys przegralem przetarg na kompy dla szkoly bo nie chcialem instalowac piratow ... w tej materii trzeba byc nieugietym
c20mboT
azyl
Nowy
Kontakt:

Post autor: azyl »

z tego co wiem to takie naloty obywaja sie w 4 osoby - 2 smerfy, prokurator (os razu wypisuje nakaz ) i komputerowiuec, w sumie teoria satana o temacie rozmowy (ze sie nie am kompa ) jest ok ale co jesli nejpierw pojda do admina i beda mieli na kartce kto ma neta ?
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Kontakt:

RENiq ma racje.
A co do wypowiedzi Azyla, to chyba nie moga wziac namiarow na osobe prywatna od prowidera, ktory udostepnia net, bo to chroni ustawa o ochronie danych osobowych.
Ostatnio coraz glosniej o tym wszystkim i tak sie zastanawiam, ze poprostu z jednej strony to ma sens. Jesli kontroli podlegaja podmioty gospodarcze, co do ktorych zawsze bylo trabione, ze legalne oprogramowanie to podstawa, wiec teraz sie za to wzieli. A ze plotka poszla na caly kraj to juz inna sprawa?
Na wszystkich forach ludzie o tym gadaja, a tak naprawde nie wiadomo jak jest.

pozdrawiam
REN
Weteran
Kontakt:

w prasie branzowej bylo to dosc obszernie komentowane i opisywane i wersje ktore obecnie kraza po internecie sa delikatnie mowiac wyssane z palca, pojawily sie ploty ze providerzy internetowi beda udostepniac dane swoich klientow, ale bez nakazu dupa zbita, zeby otrzymac nakaz to tez trzeba sie wykazac podejrzeniami podpartymi dowodami
c20mboT
Awatar użytkownika
=JUHol=
Weteran
Kontakt:

Post autor: =JUHol= »

teoretycznie maja prawo do skontrolowania osobe prywatna.... ale mi sie
wydaje ze raczej sa to takie "osoby prywatne" notowane wczesniej za
jakies komputerowe przestepstwa, czyli pirackie plyty na duza skale, chociaz
z drugiej strony ktos kto juz byl zlapany pewnie sie w to nie bawi...

Patrzac z drugiej strony to panstwo mogloby sie na tym niezle wzbogacic...
Za MP3 placi sie podobno 7zl a za oprogramowanie x2 wartosc sklepowa...
Jak jest tez nie wiem... Na mnie np. apele policji w TV nie wywarly wrazenia

pzdr
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

pirat pisze: A co do wypowiedzi Azyla, to chyba nie moga wziac namiarow na osobe prywatna od prowidera, ktory udostepnia net, bo to chroni ustawa o ochronie danych osobowych.
hehe
tu sie mylisz, moga, a prowaider z checia te dane udostepni im, byle u niego nie sprawdzali.
i jest to calkowicie zgodne z prawem, policja ma prawo wgladu w takie bazy.
no ale tez nie ma sie co dziwic, jakbym to ja byl wspoltworca np. photoshopa to tez bym robil wszystko zeby znalezc osoby ktore maja piraty, tak powinno byc w normalnym kraju. inna kwestia ze tez ten soft powinien byc w zasiegu kieszeni normalnego polaka, ale to juz inna bajka.
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
swatch
Nowy
Kontakt:

Post autor: swatch »

Tutaj dobieraja sie do dupy ludziom w domach i firmach, a na bazarach handel piratami kwitnie ! Przynajmniej w Poznaniu nic sie w tej kwestii nie zmienia ! CO ZA BEZSENS !
A jak wyglada sprawa z softem na CD ! Ja np. mam malo rzeczy na twardym, wszystko trzymam na CD 8)

A tak nawiasem, w firmie mam 4 286 z takim programikiem do drukowania faktur, ciekawe czy tez do mnie trafia :lol: :lol: :lol:
golf IV
Awatar użytkownika
cyberpooh
Weteran
Kontakt:

Post autor: cyberpooh »

cd tez zabieraja
sami moze nie trafia, ale z pomoca "zyczliwego" ....
Post powered by E46 150KM 330Nm :D Before:CB 1.4 16V 90KM
Bazy danych ... Ekstranet, Intranet, Aplikacje bazodanowe

STOP Ciotom Drogowym
Awatar użytkownika
pirat
Forum Master
Kontakt:

cyberpooh pisze: hehe
tu sie mylisz, moga, a prowaider z checia te dane udostepni im, byle u niego nie sprawdzali.
i jest to calkowicie zgodne z prawem, policja ma prawo wgladu w takie bazy.
a widzisz, to też była jakaś plotka. Dzieki za wyjasnienie.

A propos wypowiedzi Swatcha, to kiedys slyszalem fajna wypowiedz goscia na wolumenie. Przypadkowo przechodzilem przy straganie z plytami i "klient" sobie wybieral. Nagle "dealer" zaczal skladac stoisko i mowil, ze idzie kontrola. Gosciu sie zdziwil i go zapytal skad to wie, a on, ze tyle juz lat tu pracuje, ze zna ich geby - czy jakos tak. Moim zdaniem powinni sie zajac tym najpierw. Wszyscy wiedza, co sie dzieje na koronie stadionu, oraz ze wolumen od dawna prawie nie jest gielda elektroniczna. Dlaczego nic w tym kierunku nie robia??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”