Szalony Pomysł - a może nie..........
Regulamin forum
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
PRZECZYTAJ: Główne Reguły CorsaSport.pl
-
gabson
- Nowy
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Szalony Pomysł - a może nie..........
Słuchajcie.
Gadałem sobie ostatnio z moimi Kumplami(blacharz, lakiernik i mechanior) no i zgadaliśmy się o calibrze 2 litry Turbo (C20LET o ile się nie myle) z napędem na 4 Buty. I zgadnijcie co wymyśliłem .................
Przeszczepić napęd oraz silnik właśnie z tego samochodu.
Jak myślicie dało by tym się normalnie jeździć ?????
Mechaniorzy stwierdzili że zapewne dałoby się to zrobić ale mogłoby rozpirzyć Corsiane w pył.
Nie moge spać od dwóch dni w nocy bo wyobrażam sobie moją CORSE A Turbo 4x4. Znajomy widział gdzieś zozpierdzieloną Calibre w niezłej kasie z tymi wszystkimi bebechami które by były potrzebne. zastanawiam się tylko czy zawieszenie weszłoby bez konieczności przebudowywania karoserii, no bo bez przebudowy podłogi to na pewno by się nie obeszło.
Powiedzcie co myślicie na ten temat. Czy gra jest warta świeczki??????
Z drugiej jednak strony to by był Street Killer przez duże K.....................
Kurde ale się rozpisałem .............
No ale wypowiedzcie się....
Gadałem sobie ostatnio z moimi Kumplami(blacharz, lakiernik i mechanior) no i zgadaliśmy się o calibrze 2 litry Turbo (C20LET o ile się nie myle) z napędem na 4 Buty. I zgadnijcie co wymyśliłem .................
Przeszczepić napęd oraz silnik właśnie z tego samochodu.
Jak myślicie dało by tym się normalnie jeździć ?????
Mechaniorzy stwierdzili że zapewne dałoby się to zrobić ale mogłoby rozpirzyć Corsiane w pył.
Nie moge spać od dwóch dni w nocy bo wyobrażam sobie moją CORSE A Turbo 4x4. Znajomy widział gdzieś zozpierdzieloną Calibre w niezłej kasie z tymi wszystkimi bebechami które by były potrzebne. zastanawiam się tylko czy zawieszenie weszłoby bez konieczności przebudowywania karoserii, no bo bez przebudowy podłogi to na pewno by się nie obeszło.
Powiedzcie co myślicie na ten temat. Czy gra jest warta świeczki??????
Z drugiej jednak strony to by był Street Killer przez duże K.....................
Kurde ale się rozpisałem .............
No ale wypowiedzcie się....
-
Jedrus
- Swój
- Kontakt:
Motor - hmhm - prawie na pewno (o ile zmieści się pod maskę), ale elektornika to już wróżkę musisz sobie sprowadzić, albo sam się w tym dłubać. Zawieszenie - prawie na pewno nie będzie pasowało, przeróbka napędu ? (jak skracać wał ?), poza tym co z resztą ? Czy Cali ma pompę taką jak Corsa - bo Twoja na pewno nie wydoli - jest pewnie jeszcze masa innych pierdół które wyjdą w trakcie - patrz problemy Rena gdzie był kit konwersyjny i łapy i tak nie do końca pasowały, a Ty co będziesz mocowania sam doroabiał?
Pomysł na pewno szalony i być może do realizacji, ale :
1. albo kupa kasy
2. albo siedzisz w garażu przez cały rok (co najmniej)
Pomysł na pewno szalony i być może do realizacji, ale :
1. albo kupa kasy
2. albo siedzisz w garażu przez cały rok (co najmniej)
Łódź wikingów i taczanka (ale Opel i też czarny) 
CTM#119
CTM#119
- =JUHol=
- Weteran
- Kontakt:
Juz probowalem!!! Nie da rady z jednego wzgledu... Otoz jak wiadomo silnik c20let ma skrzynie f28 i o ile sie nie myle nie bylo zadnych innych skrzyni oplowskich ktore by pasowaly do tego silnika i jednoczesnie mialy wyjscie jeszcze na tylna i przdnia os jednoczesnie... Otoz po zalozeniu silnika c20let (anologiczny do c20xe) w corsie a jest juz problem z wymiana paska, bo pomiedzy nim a juz samym nadkolem jest ok 3-4cm... Dlaczego o tym pisze: Sama skrzynia f28 jest wieksza gabarytowo od skrzyni np f20 czy f16... Z przednia osia nie ma problemu bo wystarczy zamowic poloski i lapy sinika za jedyne 950 euro i gotowe! Natomias z tylna osia jest taki problem ze jak bys zalozyl skrzynie to wyjscie na tylna os jest dokladnie pod siedzeniem kierowcy... I tu jest caly problem! Mozna oczywiscie przerobic podloge np suzuki vitara, czy od jakiegos innego malego autka z awd ale czy to bedzie mialo sens... Szkoda czasu i pieniedzy... A poza tym nie widomo czy to by dobrze chodzilo... Wierz mi Gabson juz myslalem o tym bardzo wiele razy... Najprosciej jest wbudowac sobie 2.0 8V i to w zupelnosci wystarczy... Poza tym nie wiem jeszcze jak konstrukcja takiej corsy czy by wytrzymala c20let z awd... No ale w koncu "do odwaznych swiat nalezy"

- Flipper
- Swój
- Kontakt:
Nieladnie Gabson, nieladnie....to byl moj pomysl
Tak powaznie to znow musze kilku z was przypomniec, ze nie ma rzeczy niemozliwych, a wyzwanie jest jak najbardziej do zrealizowania. Silnik C20LET jest bez problemu do zamontowania w Corsie A .... jezeli podstawa jest A GSi to tak naprawde nie ma wiele do wymiany. Do skrzyni montujemy takie triko co to robi z AWD FWD. Wiec dlaczego nie AWD ? A no najwiekszy problem widze, nie w samym zamontowaniu, a w przeniesieniu napedy - tutaj pisze o wszystki co jest po skrzyni, a w kierunku tylnych kol.
Po pierwsze: wal - trzeba inny, krutszy, tyly dyfer - nie spasuje od cali - szerszy rozstaw.
Co do reszty - DA SIE ZROBIC !! Bedzie duzo kosztowac, a wzmocnic auto trzeba i nie widze mozliwosci, zeby sie rozleciala !!!
Podsumowanie - Gabson - jestem jak najbardziej ZA! Znalezc tylko trzeba odpowiedni wal i tylny most. Reszta czesci juz jest do dostania i sprawdzona! Good luck
Tak powaznie to znow musze kilku z was przypomniec, ze nie ma rzeczy niemozliwych, a wyzwanie jest jak najbardziej do zrealizowania. Silnik C20LET jest bez problemu do zamontowania w Corsie A .... jezeli podstawa jest A GSi to tak naprawde nie ma wiele do wymiany. Do skrzyni montujemy takie triko co to robi z AWD FWD. Wiec dlaczego nie AWD ? A no najwiekszy problem widze, nie w samym zamontowaniu, a w przeniesieniu napedy - tutaj pisze o wszystki co jest po skrzyni, a w kierunku tylnych kol.
Po pierwsze: wal - trzeba inny, krutszy, tyly dyfer - nie spasuje od cali - szerszy rozstaw.
Co do reszty - DA SIE ZROBIC !! Bedzie duzo kosztowac, a wzmocnic auto trzeba i nie widze mozliwosci, zeby sie rozleciala !!!
Podsumowanie - Gabson - jestem jak najbardziej ZA! Znalezc tylko trzeba odpowiedni wal i tylny most. Reszta czesci juz jest do dostania i sprawdzona! Good luck
-
gabson
- Nowy
- Kontakt:
Słuchajcie.
Jakby miał ktoś z was info gdzie można znaleźć materiały na temat przeszczepów silników, to bardzo proszę o info.
Wał można przerobić, skrócić albo przedłużyć, nie ma z tym problemu, gożej z tym takim triko do skrzyni.
Juhol pisał że skzrynka F28 z silnikiem C20 Let raczej nie wejdzie do corsy A.
O jakiej skrzyni myślałeś flipper ?????
Jakby miał ktoś z was info gdzie można znaleźć materiały na temat przeszczepów silników, to bardzo proszę o info.
Wał można przerobić, skrócić albo przedłużyć, nie ma z tym problemu, gożej z tym takim triko do skrzyni.
Juhol pisał że skzrynka F28 z silnikiem C20 Let raczej nie wejdzie do corsy A.
O jakiej skrzyni myślałeś flipper ?????
:placz2:Na sprzedaż:placz2: