Na co zwracać uwage przy zakupie Swapa ??
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
- wiktorr
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Na co zwracać uwage przy zakupie Swapa ??
Witam zastanawiam się nad kupnem corsy B z silnikiem 20ne lub 20xe i mam pytanie na co zwracać uwagę przy oględzinach auta ?? Moja corsa uległa kolizji drogowej i waham się na kupieniem nowej najlepiej z lpg ;P Może ktoś mi coś podpowie doradzi ?;) będe bardzo wdzięczny 
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Imię: Patryk
- Kontakt:
Re: Na co zwracać uwage przy zakupie Swapa ??
wszystko praktycznie jak w każdym aucie wycieki, luzy itd, ale jeśli chodzi o swap to sprawdź kompresję silnika i czy nie jest też walnięta uszczelka pod głowicą sprawdzisz to po bombelkach w zbiorniczku lub siwy dym z wydechu, jeśli były robione łapy na mocowanie silnika to je sprawdź czy są dobrze zrobione, noi myślę że to tyle, reszta to luzy w zawieszeniu , progi, wszystko to podstawa ;p
- wiktorr
- Świeżak
Ale jak sprawdzić kompresje bez przyrządów ;?? jakie wady mają najczęściej silniki 20 ne ?
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
do najbliższego warsztatu podjedź to Ci sprawdzą kompresję za jego dopłatą jeżeli kompresja będzie ok i jeśli mówi że wszystko gra, co do silników 20ne o nich jeszcze nic niewiem ale na Twoim miejscu dla spokoju bierz c20xe bo to są dobre 16v-ki moim zdaniem niewadliwewiktorr pisze:Ale jak sprawdzić kompresje bez przyrządów ;?? jakie wady mają najczęściej silniki 20 ne ?
-- 8 paź 2013, o 17:54 --
ogólnie na Twoim miejscu brałbym corsę b z V6 jeśli masz trochę $$$ to jest tutaj na forum do sprzedania, chyba że wolisz rzędówę, ja miałem propozycję do włożenia C20XE, ale że decyzja padła na C25XE to corsę zeswapowałem, liczy sie pomruk
- wiktorr
- Świeżak
Mam na oku za 3300 zł 2.0 ne i jest w sekwencji zależy mi na w miarę niskich kosztach przebytych km;) czyste BP nie wchodzi w grę auta używam na co dzień i robię min 50 km dziennie dźwięk twojego auta na pewno jest super a przyspieszenie tym bardziej ale to za dużo na mnie;) kwota 7 tys jest troche za duża w obecnej chwili materialnej, żeby kupić 20xe ;P
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
hehe nie, oferta z corsą b v6 koło 6000-7000 zł jest zdecydowanie rozsądna, bo jeszcze jeden ceni swoją za 17000 zł...
jak na gaz to bierz ne i sie nie zastanawiaj, ale najpierw po sprawdzeniu auta
jak na gaz to bierz ne i sie nie zastanawiaj, ale najpierw po sprawdzeniu auta
- artur_z1112
- Nowy
- Imię: Artur
Ja bym jeszcze oblukał czy nie ma kombinowanych, skracanych półosi to wtedy można się zawsze potargować...
Tylko czy za 3300 kupisz corsę z dobrze wykonanym swapem i sekwencją????
Chyba że komuś na kasie zależy...
ARRGUSS
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
dobrze mówi, dobrze wykonany swap a tym bardziej sekwencja, ceny 2-litrówek powyżej 4500 zł, a V6 bez sekwencji koło 6000 zł a z sekwencja to sie nie spotkalem jeszczeartur_z1112 pisze:Ja bym jeszcze oblukał czy nie ma kombinowanych, skracanych półosi to wtedy można się zawsze potargować...
-
szymi870
- Nowy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Przede wszystkim patrz czy buda jest zdrowa,koszt naprawy karoserii jest nieporównywalnie wyższy od kosztów naprawy silnika.
- wiktorr
- Świeżak
Witam sprzedam opla corse B rok 97 krótko ....
Opłaty OC Zostają na silnik 1.2(poprzedni) . choć pod maska jest 2.0
OC ważne do Grudnia
W corsie w grudniu 2012 został włożony silnik z astry F 2.0 c20ne seria 115koni, przeszedł on tez kilka modyfikacji ,silnik po planowaniu, uszczelki góra dół oczywiście wymienione silniczek został zalany nowym olejem i płynem chłodniczym, w grudniu także założony nowy akumulator i alternator , hamulce wentylowane z calibry 256mm , wydech: kolektor 4-2-1, środek pusty przelot , tylny tłumik sportowy przelotowy firmy ATU wygłuszający wiec auto nie jest głośnie a ładnie brzmi , filtr stożkowy, skrzynia krótka f16 do silniczka przy montażu od razu zostało zmienione koło zamachowe na dużo lżejsze z kadeta c18 wiec szybko się wkręca na obroty i jest elastyczny , także przy wkładaniu silnika zostały zakupione nowe przeguby i gumy, założone także zostało wspomaganie kierownicy hydrauliczne w sumie większość przepięta z astry Autko do 100kmh zostawia bmki 150 konne...całe zawieszenie sportowe Amortyzatory jak i sprężyny -60mm przod -60mm tył , wymienione 21.03.2013 wszystkie filtry od gazu oraz wymieniony termostat i nowa sonda lambda. Gaz Sekwencyjny wbity w dowód, butla w kole ...
Zamontowane zostały jak widać lampy black clear przód , tył lekko przyciemnione środki, zmieniony grill bez znaczka i porządne fotele kubełkowe składane i wygodne, także kierownica wymieniona z vectry , podłoga zdrowa co myślę najważniejsze progi zdrowe , felgi 15 cali z autkiem:)
Jakieś ponad 1200 Km temu zostało wymienione sporo rzeczy takich jak : nowe świece wraz z kablami zapłonowymi, nowy palec razem z kopułką, kompletny rozrząd ( nie sam pasek jak w wiekszości samochodów
lewe łożysko oraz przeguby , została zrobiona również zbieżność zapraszam na oględziny i zachecam do kupna bo naprawde warto !
W auto naprawdę wsadzono sporo pieniędzy, czasu oraz serca, wszystko robione z głową a nie na sztuke ! Możliwa również zamiana na coś większego najlepiej 4/5 drzwi najlepiej z gazem może i być z moją dopłatą. Kontakt tylko i wyłącznie droga telefoniczna.
Tak opisuje auto właściciel Co o tym myślicie?
Opłaty OC Zostają na silnik 1.2(poprzedni) . choć pod maska jest 2.0
OC ważne do Grudnia
W corsie w grudniu 2012 został włożony silnik z astry F 2.0 c20ne seria 115koni, przeszedł on tez kilka modyfikacji ,silnik po planowaniu, uszczelki góra dół oczywiście wymienione silniczek został zalany nowym olejem i płynem chłodniczym, w grudniu także założony nowy akumulator i alternator , hamulce wentylowane z calibry 256mm , wydech: kolektor 4-2-1, środek pusty przelot , tylny tłumik sportowy przelotowy firmy ATU wygłuszający wiec auto nie jest głośnie a ładnie brzmi , filtr stożkowy, skrzynia krótka f16 do silniczka przy montażu od razu zostało zmienione koło zamachowe na dużo lżejsze z kadeta c18 wiec szybko się wkręca na obroty i jest elastyczny , także przy wkładaniu silnika zostały zakupione nowe przeguby i gumy, założone także zostało wspomaganie kierownicy hydrauliczne w sumie większość przepięta z astry Autko do 100kmh zostawia bmki 150 konne...całe zawieszenie sportowe Amortyzatory jak i sprężyny -60mm przod -60mm tył , wymienione 21.03.2013 wszystkie filtry od gazu oraz wymieniony termostat i nowa sonda lambda. Gaz Sekwencyjny wbity w dowód, butla w kole ...
Zamontowane zostały jak widać lampy black clear przód , tył lekko przyciemnione środki, zmieniony grill bez znaczka i porządne fotele kubełkowe składane i wygodne, także kierownica wymieniona z vectry , podłoga zdrowa co myślę najważniejsze progi zdrowe , felgi 15 cali z autkiem:)
Jakieś ponad 1200 Km temu zostało wymienione sporo rzeczy takich jak : nowe świece wraz z kablami zapłonowymi, nowy palec razem z kopułką, kompletny rozrząd ( nie sam pasek jak w wiekszości samochodów
Tak opisuje auto właściciel Co o tym myślicie?
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
właściciel dobrze opisał aby to zachwycająco i smacznie wyglądało, póki nie zobaczysz to tego nie ocenisz, ile ceni te 20ne? z tego opisu co widzę to nie ma informacji że silnik jest sprawny, nie cieknie, nie kopci, nie wali nie stuka itd, co może dobrze auto doinwestowane ale proponowałbym sprawdzić silnik zanim wyjedziesz, najważniejsze to uszczelka głowicy i kkompresja bo te naprawy są czaso i $$$ żerne...
- artur_z1112
- Nowy
Z opisu wynika że auto jest warte dwa razy tyle...
Dobrze wszystko zbadaj przed kupnem...
Dobrze wszystko zbadaj przed kupnem...
ARRGUSS
- wiktorr
- Świeżak
Właśnie obawiam się że coś jest nie tak Tak jak mówił kolega najważniejsze sprawdzić ciśnienie reszt można jakoś mniejszym kosztem poprawić, bynajmniej tak mi się wydaje ;P A jakie ciśnienie powinien mieć zdrowy silnik 20ne?
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem co mają do tego skracane półosie ?artur_z1112 pisze:Ja bym jeszcze oblukał czy nie ma kombinowanych, skracanych półosi to wtedy można się zawsze potargować...
- artur_z1112
- Nowy
A no to ze można się potargować i nie oszukujmy się ze skracana jest yak damp trwala jak ori...
ARRGUSS
-
kruszyn1
- Swój
- Imię: Mateusz
zwłaszcza że w corsie b mozna bez problemu założyć polosie bez skracania i spawania, jest patent i do skrzyni f16/f20 podchodza normalnie polosie do corsy i nic nie trzeba spawac 
Kadett 2.0 8v aktualna zbawka
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
Opel Corsa B GSi++... c20xe on board... była...
nie polecam usług tuningowych z "NowyDwórMazowiecki/Jabłonna"...
-
Testarossaxxx
- Świeżak
- Kontakt:
Polosie robia w mickey garage o ile sie nie myle, na tulejkach w goracej temp je sie robi a nie tylko spawa, po zespawaniu polos pierwsze lepsze odciecie i masz po niej 
-
yosh
- Nowy
- Imię: yosh
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
- Kontakt:
To że skracana nie musi oznaczać że spawana itd.artur_z1112 pisze:A no to ze można się potargować i nie oszukujmy się ze skracana jest yak damp trwala jak ori..
W mojej corsie lata skracana półoś , proces skrócenia polegał na odcięciu centymetra z każdej strony i zatoczeniu rowka zabezpieczającego centymetr głębiej, że skracana można poznać tylko po tych zaciętych centymetr głębiej rowkach .
Testarossaxxx pisze:Polosie robia w mickey garage o ile sie nie myle, na tulejkach w goracej temp je sie robi a nie tylko spawa, po zespawaniu polos pierwsze lepsze odciecie i masz po niej
W Toruniu mieści się firma MOTOMAX , firma fachowo dorabia półosie na wymiar w całkiem przystępnych cenach .
Gdzieś już była o tym dyskusja , każda półoś do skrzyni bigblock pochodzi z seryjnego auta większym o rozstawie osi , a że przegub wewnętrzny ma zakres pracy wzdłużnej coś około 10cm. to seryjna półoś z innego opla wchodzi bez problemu do corsy .kruszyn1 pisze:zwłaszcza że w corsie b mozna bez problemu założyć polosie bez skracania i spawania, jest patent i do skrzyni f16/f20 podchodza normalnie polosie do corsy i nic nie trzeba spawac
Dobrze jeśli wszystko działa jak trzeba , jednak warto wziąć pod uwagę luz wzdłużny który drastycznie się skraca przy pokonywaniu zakrętów , silnik nie jest przytwierdzony na sztywno a siła odśrodkowa wynosi silnik na zewnętrzną skracając i tak niewielki luz , to samo dzieje się na wahaczu .
U mnie ten luz wynosi około 20mm. na stronę przy skróconej półosi i taki luz w przybliżeniu występuje w obniżonej serii .
- ja37
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Skracane są tak samo wytrzymałe - mój przykład.
Tylko trzeba skracać z głową, bez spawania.
Mówimy oczywiście o CB.
Tylko trzeba skracać z głową, bez spawania.
Mówimy oczywiście o CB.
-
sview
- Świeżak
- Imię: Radek
ja tam w mojej V6 mam nieruszane z VA z 2.0 i pasują jak tralala:) Przejechałem już 2000km to ani przegub nie zazgrzytał.
- ja37
- Support Team

- Imię: Grzesiek
- Model auta: Astra H GTC
- Silnik: Z20LEH
- Podziękował;: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Ja na big bloku mam nalatane już jakieś 80kkm i dopiero 4 przeguby zmieniłem, z czego tylko 2 się rozsypały.