allegro -- paypal -- oszustwo

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

allegro -- paypal -- oszustwo

Post autor: kamiloooo »

Opisze pokrotce sytuacje z jaka sie spotkalem i jak juz gdzieniegdzie jest opisana, ale z racji tego ze nadal praktykowana domniemam ze znajduja sie naiwni osobnicy.

Kilka dni temu wystawilem auto na sprzedaz.
Po jakims czasie odezwal sie jakis typ po angielsku:

Do you still have this vehicle for sale?get back to me on ralphevans000@gmail.com

Odpisalem wiec na mejla, bo co mi szkodzi.
Korospondencja trwala (wklejam tekst tego osobnika i pomijam moje odpowiedzi):

When last was it serviced, how long have you owned it?? and what's your lowest price for it.

Thanks for your response. I will be adding the 3.9% PayPal surcharge to the total amount i will be paying you. So i will be paying directly into your PayPal account without any delay, and i hope you have a paypal account.
If you have one already, just send me the address to send it to, which is the email address you use for it or you can send me a paypal money request, so once i receive the details i will go ahead with the payment through PayPal and then i will contact my shipping company after you get the payment. I will need your home address for the merchandise to be Picked Up by the Shipping Company..
Have a nice day.

Czulem podstep bo po co anglikowi polskie auto ale co mi szkodzi sprawdzic na spokojnie i ostroznie :)

Zalozylem konto na paypalu. Jednak na adres mejlowy inny niz ten z ktorego pisalem z zainteresowanym anglikiem.

Here is my address below where the car will be delivered to

Ralph Evans
103 Navigator Drive,
Southall -Middlesex, UB2 4UU,
United Kingdom
England
Date of Birth:
11-01-1960

So kindly get back to me with your PayPal details like this below

Full Name:
PayPal Email:
Phone Number:

The contract of sale will be signed by the shipping company when they come for the pick up of the vehicle, they will come along with my certificate and authorities to sign for the sale contract so all you just have to do now is to get back to me with your PayPal details so i can proceed with the payment and after the payment as been made i will need your pick up address so i can forward it to the shipping company for the pick up of the vehicle.

Thanks.

Napisalem ze zalozylem konto na paypalu i podalem namiar na nie.
Po chwili otrzymalem potwierdzenie z "paypala" ze została mi przelana kwota 9500 (auto 6500 + 3000 wedlug anglika na transport). Dziwne w tym byly dwie rzeczy :) :
pierwsza - mejl przyszedl nie na mejla gdzie zakladalem konto paypal tylko na to z ktorego pisalem z typem
druga - adres niby z paypala a jednak nie bardzo mi on wygladal na paypala

Dostalem mejla z ktorego wynikalo ze mialem przelac 3000 przez westernunion do firmy kurierskiej co by przyjechali i odebrali auto. :D

I have just completed the Payment of the Vehicle and i am sure you
have received the confirmation from PayPal regarding the Payment, you
can check your e-mail for confirmation of payment and you can also
speak with a PayPal Agent to confirm the payment on +447024039147.I
want you to send me your address so that the pick up can be arranged,
the Vehicle would be picked up by the Courier Exchange Logistics
Company which I've been using for a while and they're very reliable.I
made an extra 3,000.00PLN and i am sure you noticed that,You'll have
to send the extra amount to the Shipping Company through Western Union
as soon as possible,So that they can come ahead for the pick up and
also you should send the necessary Western Union Payment Information
to PayPal for verification so that they can release the money to your asap.I
will need you to send the excess fund to my pick up agent Headquarters
where they normally confirm any commission payment to via western
union money transfer http://www.westernunion.com . Here is the info needed to
send the money through Western Union.

Name : Tony Hendry
Address : East Quay Plaza, 174 Marsh Wall,
City : London
State:United Kingdom
Postal Code : E14 9SR
Country : England

I would like you to send me your full contact for the pick-up, You
should send the money soon so that the Pick Up would be scheduled and
you would know when the Pick Up would commence,Make sure you're home.
So just make sure you send the extra amount to the Shipping Company
asap so that you can get your money immediately.
It's Nice Doing Business With You.

Brnelem dalej by sprawic radosc typowi. Napisalem ze dostalem kase i zaraz przelewam na konto westernunion. Otrzymalem:

As per the e-mail PayPal sent to me which is also similar to yours, you will have to pay 3,000.00PLN out of your own pocket through western union to my agent address given to you.

After you send the money 3,000.00PLN through western union a receipt will be given to you at the western union office.

So you will scan the western union receipt and address it to a mail then reply to paypal confirmation email with it.

Once you do that then PayPal verify the western union detail and confirm everything valid then they will release your total amount into your account include the western union charges.

The money will only reflect in your account until you reply back to the confirmation email you received from PayPal by sending the MTCN number of the 3,000.00PLN that is to be send to my pick up agent so that they can come for the pick up..if you have gone through the email you received from PayPal very well regarding the payment i made...you must have been notify about all this so i hope you understand and go ahead and send the 3,000.00PLN then get back to PayPal with the western union information so that they will release the whole fund into your account without any delay.

I hope you understand now.....

Please advice asap..

Thanks.

Ok kindly let me know once you make the Transfer to the shipping company and i will be waiting for the Western Union details and also send the Western Union details to PayPal.

Thanks.

Ok kindly send the Western Union receipt for the verification and activation of the full funds into your PayPal account and also send your address for the pick up of the vehicle.

Thanks for your cooperation and understanding and it nice doing business with you.

Mejle od niego bylo oczywiscie spreparowane i byla to proba wyludzenia 3000 Zl. Myslalem zeby sprawe zglosci na policje ale doczytalem gdzies ze policja w polsce tego nie sciga bo to angielskie, a angielska policja od 50000 ZL strat zaczyna dzialac. Nie wiem ile w tym prawdy ale odpuscilem.

Napisalem tylko kilka bardzo ladnych zdan w jezyku poslkim oraz angielskim i typ oszust sie wiecej nie odezwal.
Slaby troche sposob na naciaganie osob, ale skoro ktos takie cos praktykuje to mysle ze ludzie sie nabieraja.
Czytalem w innych tematach ze ludzie tak dawali sie naciagac na motocykle, artykuly rtv agd i inne.

Dodatkowo przeczytalem gdzies ze na paypalu jest taka opcja, ze ktos przelewa na pieniadze za towar, my mu wysylamy. On odbiera i stwierdza ze mu sie nie podoba, anuluje przelew, kasa znika z konta i robi sie nam debet. Nie wiem czy to prawda, podobno w regulaminie paypala gdzies sa takie zapiski.
Obrazek
pikczu
Świeżak
Otrzymał podziękowań: 0

Re: allegro -- paypal -- oszustwo

Post autor: pikczu »

Dzięki za info :)2
Awatar użytkownika
!markos
M A S T E R
Imię: mihau
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: !markos »

Glupi ludzie daja sie nabrac na wszystko i kompletnie nic nie da sie z tym zrobic.

Nawet na tak banalne tematy: ostatnio typek na jednym forum przyszedl znikad, wystawil ogloszenie na super graty w super cenach, ludzie powysylali mu hajs na konto, a gosc zniknal i towaru nie ma :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Fifo
Swój
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Fifo »

Heh, też miałem taką sytuację. Zaczeła się dokładnie tak samo. Rzekomo napisał do mnie gość z francji, który pracuje jako elektryk na statkach i nie ma mozliwości przyjechac po auto, ale chętnie je kupi i przyśle firme transportowa po niego. Też zapytał o najnizsza cenę możliwa za auto, ale napisałem mu, ze cena jest sztywna i przeliczyłem mu to na Euro po nieco zawyżonym kursie. Przystał od kopa na propozycję ceny i tez chciał adres z Paypala. Przekonywał mnie, ze paypal jest najbezpieczniejszy i ze on zawsze z niego korzysta i że dla mnie to najlepiej itd. Napisałem, ze nie mam konta i że potrzebuje 2-3 dni na zapoznanie się z regulaminem paypala i opłatami. Napisał, ze nie ma się czego obawiać, podał linka do rejestracji konta i już mi chciał przelewać kasę. Napisałem, ze skontaktuje się za 2 dni jak się sam zapoznam z Paypalem i ze 2 dni mu róznicy nie zrobi bo i tak jest weekend. Po weekendzie się z nim próbowałem skontaktowac to okazało się, ze jego adres jest zablokowany.

Dziwne dla mnie było to, ze o której godzinie nie napisałbym maila, odpowiedź od niego miałem po 4-5 min.

Też wietrzyłem wała jak cholera i nie pomyliłem się zapewne.
CB 2.0 16V Turbo powered by ProjectXs 292PS 404Nm 1,05bar --> corsa-fifo-2-0-turbo-1-05-bar-292km-404nm-t66331.html
www.ProjectXs.pl
www.EcuMaster.com

Meet Us on Facebook: http://www.facebook.com/ProjectXs
Awatar użytkownika
kamiloooo
Post Mistrz
Imię: Kamil
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kamiloooo »

dokladnie odpowiedz po 5 minutach byla na kazdego mejla oprocz ostatniego w ktorym uzylem kilku milych slow :lol: :lol:
najlepsze ze gdzies czytalem ze typek od tej akcji straszyl kogos ze jak mu nie przeleje tej jakiejs kwoty (w tym przypadku 3000) to zglosi to do FBI :-D :grin:

niestety pazernosc ludzka i naiwnosc powoduje ze takie akcje sa przeprowadzane no i dzialaja :-?
Obrazek
Awatar użytkownika
wolga85
Weteran
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: wolga85 »

Przekręt był popularny chyba bo moja znajoma też dostała taką ofertę ale zrezygnowała (stwierdziła że za dużo zachodu). Wygląda na to że ktoś uruchomił boota na aukcje allegro i szuka łatwej kasy.
6 do 100 czy 6 na 100. Oto jest pytanie
Awatar użytkownika
-=m&m=-
Website Admin
Website Admin
Imię: Michał
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Post autor: -=m&m=- »

Dzięki kamilooo za ostrzeżenie :)2
"Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi."- Einstein Albert
Konrad73
Bez listowiec ;-)
Imię: Konrad

Post autor: Konrad73 »

Witajcie
Od przedwczoraj gadam wlasnie z tym "anglikiem" odnosnie mercedesa Te same texty te same zwroty
Zapytalem po co gebelsowi europejskie auto? zaczol sciemniac ze potrzebuje Wiec ja jak podpiszemy umowe odpowiedzial ze firma co odbierze podpisze Napisalem mu zeby dal firmie gotowke i zeby sie nie klopotal z wysylaniem kasy Da mi gotowke dam auto i............. cisza jeszcze sie nie odezwal Moze mozna na Allegro to jakos zglosic by jakies ostrzezenie dali To musi byc jakis cwany polaczek na 3000 zl gebels by sie raczej nie polascil
Pozdrawiam
UWAZAJCIE NA DZIADA
Ralph Evans
103 Navigator Drive,
Southall -Middlesex, UB2 4UU,
United Kingdom
England
Date of Birth:
11-01-1960
Julek-koło
Świeżak

Post autor: Julek-koło »

Nie ma co się dziwić, że się ludziki nabierają, skoro nadal działa numer na kolegę wnuczka, co przyszedł po kasę dla wnusia
A te adresy co oszuści podają, to pewnie lewizna
Wypada czekać, aż trafią na jakiegoś gangusa i wiertarka pójdzie w ruch :-D
Awatar użytkownika
-=kLaRi=-
Support Team
Support Team
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: -=kLaRi=- »

Ja miałem to samo tyle ,że z telefonem ,który sprzedawałem poprzez Allegro !
Zgłosił się koleś ze stanów ,że da mi za niego 300$ + przesyłkę do Afryki -gdzie mam wysłać telefon gdyż działa w jakiejś organizacji wspierającej biedne kraje afryki...
Na początku trochę się najarałem bo za tel chciałem góra 500zł a tu ok 700-800zł ! ale od początku coś mi nie pasowało...
Gdy odpisałem na tego maila to otrzymałem odpowiedź ,że mam wysłać ten telefon na podany adres itp. .
Typ podał mi swoje konto itd ,jakiś amerykański bank ,który zapewnia mnie,że jego klient chce zapłacić mi 300$ za telefon i oni w jego imieniu proszą mnie o wysłanie tego telefonu do Afryki DHL-em a im odesłać skan potwierdzenia wysyłki po czym natychmiast puszczą przelew na moje konto...
:lol: :lol: :lol: :lol:

Wymieniłem jeszcze kilka maili z tym typem informując go o tym ,że jak nie będzie pierw gotówki na koncie to nic nie wysyłam . Napisałem nawet ,że mogę tel. wystawić na ebay i kliknie kup teraz i będzie bezpiecznie -to namawiał mnie ,że mam wysłać a on przeleje kasę i mam się nie martwić...

Po tym również puściłem mu krótką wiązankę i koleś się nie odezwał...
Wyszukałem nawet na FB rzekomego odbiorcę telefonu i rzeczywiście imię i nazwisko oraz kraj się zgadzało lecz było tych osób ok 100...

----
A jeśli chodzi o sprawę Kamila to również otrzymałem takiego maila o zainteresowaniu autem od gościa z USA ,który pytał mnie ile chcę najmniej za to auto...
Akurat wystawiałem Mercedesa GL z 2007r za 149tyś.zł ,który 3lata temu został sprowadzony z USA i od razu podpadł mi fakt ,że koleś z USA chce kupić auto w PL ,które u niego kosztuje przynajmniej 40%mniej niż u nas nie mówiąc już o kosztach transportu tego za Atlantyk .
Kiedyś CORSCHE :) Corsa B 1994 c20xe... :)
Teraz Audi A3 Sportback S-Line 2012 2.0TDI CR 170->210KM , Pakiet zderzaków S3, 19" + gwint i czerwone pasy :D
https://www.facebook.com/KolorowePasy/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”