Klucz dynamometryczny - jaki kupic?

Tematy nie związane bezpośrednio z Corsa. Zastosuj się do regulaminu działu.
Regulamin forum
Luźne rozmowy są "bonusowym" działem przeznaczonym dla uzytkowników CorsaSport.pl do dyskusji na tematy nie związane bezpośrednio z Corsą. Jakkolwiek zachęcamy do rozmów na każdy temat to forum to nie służy do pisania "o wszystkim i o niczym".Reguły forum obowiązują.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin99
Nowy
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Klucz dynamometryczny - jaki kupic?

Post autor: Marcin99 »

Poradźcie koledzy jaki klucz dynamometryczny kupić. Chodzi mi o coś ze średniej półki w budżecie do ok 400zł.
Kupiłbym np. proxxona ale nie wiem jaki zakres kupić, są 5-20NM, 20-100NM i 40-200NM. Wiadomo, że ten ostatni odpada bo i by się rzadko przydał. Zastosowanie to przede wszystkim składanie silnika, pytam bo już nie pamiętam jakie tam są momenty potrzebne (na pewno 25NM jak głowica w smallblockach), na pewno będzie potrzebny przy skręcaniu c20xe ale musi obsłużyć też mały blok (oprócz głowicy to miska, stopki korbowodów, sprzęgło).
A może są klucze o bardziej przydatnym przedziale np. 5-80NM czy coś koło tego? Na allegro widzę taki 10-100 GEDORE ale czy to dobre, pewnie tak jak yato albo toya :zakrecony: ?
Jeśli ktoś ma dostęp do sprzęty warsztatowego w dobrych cenach to będę wdzięczny za pomoc ;-), mnie zostaje tylko allegro.
Widzę, że BETA ma 8-60NM.
Ogólnie te o mniejszej skali są na klaucze3/8".
Przeglądając trochę książkę sam naprawiam widzę, że najlepiej byłoby mieć ten 5-30 a do tego 20-100NM i przy silniku można zrobić już wszystko.
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Re: Momenty dokrecenia-c20xe i maly blok 8v

Post autor: RotkiV »

ja mam taki 20-100 NM za cos około 100zl. kupiony u nas w miescie w dobrym sklepie z dobrymi narzedziami. Puki co to on mi wystarcza a ze nie skladam silników ( od czasu do czasu jakas glowica) to wystarcza w zupelnosci.
ale przyznac musze ze taki mały z tym mniejszym zakresem przydał by sie :)2
Awatar użytkownika
STELMI
Moderatorzy
Moderatorzy
Imię: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Kontakt:

Re: Momenty dokrecenia-c20xe i maly blok 8v

Post autor: STELMI »

a firmy jakiej polecacie?
Awatar użytkownika
Porszak
Support Team Leader
Support Team Leader
Imię: Marcin
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Klucz dynamometryczny - jaki kupic?

Post autor: Porszak »

ja mam klucz za 80pln, 20-196Nm. moim zdaniem do zlozenia silnika raz na ruski rok w zupelnosci wystarcza, ale gdybym kupowal teraz to jesli zmiescilbym sie w powiedzmy 200pln to kupilbym 2. jeden z mniejszym zakresem, drugi z wiekszym.
do garazowego dlubania raz na kiedys to wystarcza toya, yato, a jak chcesz lepszy to zapytalbym jakiegos znajomego mechanika albo sprzedawcy jesli wzbudza zaufanie :oko:
Obrazek
C16XE stage 0.5 158KM/195Nm
stage 0.75 :) 176KM/187Nm
Awatar użytkownika
RotkiV
Swój
Imię: Wiktor

Re: Klucz dynamometryczny - jaki kupic?

Post autor: RotkiV »

z lepszych to :
Honiton Jonnswey* Proxonn* dobre klucze robi tez DEDRA ale nie wiem czy maja w ofercie dynamometryczne. ja mam jakis NONAME i nie nazekam. chociaz teraz napewno zrobił bym tak jak porszak kupiul bym maly i duzy bo i ten i ten przydatny.
*- nie jestem pewny czy dobrze wpisałem nazwe firmy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Luźne rozmowy”